Kolejne ciasto na moim blogu. Tym razem upiekłam zwykłe i delikatne ciasto z jabłkami – mam nadzieję, że lubicie jabłka, bo mam ich jeszcze sporo :) Jestem pewna, że polubicie ten przepis i nie będziecie mogli zapomnieć pięknego zapachu pieczonych jabłek. Smacznego!
Delikatne ciasto z jabłkami
Składniki (forma 20-22 cm):
- 180 g maki (1 szklanka)
- 3 małe jajka
- 100 g cukru (ok. ? szklanki)
- 50 ml oleju
- 3-4 słodkie jabłka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
Przygotowanie:
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w cienkie plastry. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Jajka ubij z cukrem i z cukrem waniliowym (lub aromatem waniliowym), następnie dodaj olej. Miksując na wolnych obrotach dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Do ciasta wrzuć ? pokrojonych jabłek i wymieszaj, następnie masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż pozostałe jabłka.
Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 45 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto posyp cukrem pudrem.
Czasem proste ciasta są najlepsze. Wygląda pysznie. :)
Czasem proste ciasta są najlepsze. Wygląda pysznie. :)
Takie ciasto pachnące jesienią. Cudne :)
Takie ciasto pachnące jesienią. Cudne :)
Upiekłam dzisiaj rano przed wyjściem na uczelnie. Już nic nie zostało : > Pyszne ciasto ! Ponownie dziękuję za przepis.
Upiekłam dzisiaj rano przed wyjściem na uczelnie. Już nic nie zostało : > Pyszne ciasto ! Ponownie dziękuję za przepis.
Hmmm ale smakowicie wygląda! :)
Hmmm ale smakowicie wygląda! :)
Wlasnie wylądowalo w piekarniku
Wlasnie wylądowalo w piekarniku
A ja zrobiłam podwójną porcję na dużą tortownicę i dodatkowo użyłam mąki ryżowej, unikamy pszenicy w jadłospisie, wyszło fajnie miękkie i delikatne a dodatkowo interesujące w smaku. Odrobina cynamonu i cukru z prawdziwą wanilia dodała charakteru :-)
A ja zrobiłam podwójną porcję na dużą tortownicę i dodatkowo użyłam mąki ryżowej, unikamy pszenicy w jadłospisie, wyszło fajnie miękkie i delikatne a dodatkowo interesujące w smaku. Odrobina cynamonu i cukru z prawdziwą wanilia dodała charakteru :-)
Uzylas tylko ryzowej?
Kinga, super, że Ci wyszło i zaryzykowałaś z eksperymentem :)
Ewa m, pytasz o mąkę? niestety nie wiem jak ciasto zachowa się z inną mąką, ale z tego co pisze Kinga, to ciasto z mąką ryżową wyszło pyszne :)
Uzylas tylko ryzowej?
Tak, tylko ryżowej ale mozna polaczyc z razowa, takie polaczenie ostatnio praktykuje do roznego rodzaju szarlotek i jablecznikow :-)
Kinga, super, że Ci wyszło i zaryzykowałaś z eksperymentem :)
Ewa m, pytasz o mąkę? niestety nie wiem jak ciasto zachowa się z inną mąką, ale z tego co pisze Kinga, to ciasto z mąką ryżową wyszło pyszne :)
Tak, tylko ryżowej ale mozna polaczyc z razowa, takie polaczenie ostatnio praktykuje do roznego rodzaju szarlotek i jablecznikow :-)
Upiekłam,pyszne ciasto
Piekę już kolejny raz jest pyszne