Tarta łososiowa z cukinią, to kolejny pomysł na podanie ryby razem z warzywami. Tym razem dodałam cukinię, która jest delikatna i świetnie komponuje się z łososiem. Nie muszę chyba mówić, że tarta zniknęła z blaszki w mgnieniu oka, nawet dzieci zajadały się i prosiły o dokładkę :) Polecam ten przepis. Smacznego!
Tarta łososiowa z cukinią
Składniki (forma o średnicy 31 cm):
Spód:
- 260 g mąki pszennej (1? szklanki)
- 150 g schłodzonego masła (? kostki)
- 1 jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 600 g cukinia (oczyszczona z nasion)
- 500 g świeżego łososia
- 1 mała cebula
- 2 łyżki soku z cytryny
- olej rzepakowy (do smażenia)
Masa jajeczna:
- 4 jajka
- 250 g słodkiej śmietanki
- 50 g sera cheddar
- sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Spód: W misce umieść mąkę, sól oraz posiekane chłodne masło. Wszystko razem rozetrzyj palcami, następnie dodaj jajko i zagnieć jednolite ciasto. Formę do tarty posmaruj masłem, ciasto rozwałkuj podsypując odrobiną mąki (można też od razu przełożyć ciasto na blaszkę i rozprowadzić ciasto palcami), a następnie przełóż je do formy, dociskając brzegi. Wstaw do lodówki na około 30 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzej do 200°C.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, połóż na nim folię aluminiową i obciąż na przykład suchą fasolą.
Ciasto piecz przez 15 minut, następnie zdejmij folię oraz obciążenie, temperaturę zmniejsz do 180°C i piecz przez kolejne 15 minut, aż spód się zarumieni. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika.
Farsz: Łososia umyj, osusz, następnie pokrój w kostkę i skrop cytryną (jeżeli ma oście – usuń je prze pokrojeniem ryby). Oczyszczoną cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, następnie podsmaż na nim cebulę, wrzuć cukinię i podsmażaj, aż soki częściowo odparują. Patelnię z cukinią zdejmij z ognia i przestudź.
Masa jajeczna: Jajka rozmieszaj ze śmietanką i startym serem. Przypraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Na cieście ułóż podsmażoną i ostudzoną cukinię oraz kostki łososia. Całość polej masą jajeczną i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 40-50 minut. Tartę po upieczeniu posyp drobno posiekanym koperkiem.
Bardzo mi się podoba takie połączenie:)
pyszności! łososia nie mam na stanie, ale za to lodówka moja obfituje w makrelę wędzoną. chyba podmienię składniki :] ale mam ochotę na taki placek na obiad!
Pozdrawiam!
Koniecznie zapisuję ten przepis! Bardzo lubię takie dania i koniecznie muszę je u siebie przetestować.
Ale pyszności, też chcę takie!
Bardzo mi się podoba takie połączenie:)
pyszności! łososia nie mam na stanie, ale za to lodówka moja obfituje w makrelę wędzoną. chyba podmienię składniki :] ale mam ochotę na taki placek na obiad!
Pozdrawiam!
Koniecznie zapisuję ten przepis! Bardzo lubię takie dania i koniecznie muszę je u siebie przetestować.
Ale pyszności, też chcę takie!
Pięknie wygląda, musi smakować wybornie!
Pięknie wygląda, musi smakować wybornie!
mam pytanie jakiej srednicy forma bo wlasnie jade na zakupy po skladniki I na jutrzejsze przyjecie bedzie w sam raz dzieki
Wiosenka27, było pysznie :)
Karmel-itka, przetestowałaś podmianę? koniecznie daj znać, jak wyszło :)
JustInka, Glantyna.pl, Angie, polecam :)
Zosia, formę mam dużą, 31 cm średnicy
mam pytanie jakiej srednicy forma bo wlasnie jade na zakupy po skladniki I na jutrzejsze przyjecie bedzie w sam raz dzieki
Wiosenka27, było pysznie :)
Karmel-itka, przetestowałaś podmianę? koniecznie daj znać, jak wyszło :)
JustInka, Glantyna.pl, Angie, polecam :)
Zosia, formę mam dużą, 31 cm średnicy