Tarta łososiowa

Tarta łososiowa z cukinią

Tarta łososiowa z cukinią, to kolejny pomysł na podanie ryby razem z warzywami. Tym razem dodałam cukinię, która jest delikatna i świetnie komponuje się z łososiem. Nie muszę chyba mówić, że tarta zniknęła z blaszki w mgnieniu oka, nawet dzieci zajadały się i prosiły o dokładkę :) Polecam ten przepis. Smacznego!

Tarta łososiowa z cukinią

Tarta łososiowa z cukinią

Składniki (forma o średnicy 31 cm):
Spód:

  • 260 g mąki pszennej (1? szklanki)
  • 150 g schłodzonego masła (? kostki)
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 600 g cukinia (oczyszczona z nasion)
  • 500 g świeżego łososia
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olej rzepakowy (do smażenia)

Masa jajeczna:

  • 4 jajka
  • 250 g słodkiej śmietanki
  • 50 g sera cheddar
  • sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa

 

Tarta łososiowa

Przygotowanie:
Spód: W misce umieść mąkę, sól oraz posiekane chłodne masło. Wszystko razem rozetrzyj palcami, następnie dodaj jajko i zagnieć jednolite ciasto. Formę do tarty posmaruj masłem, ciasto rozwałkuj podsypując odrobiną mąki (można też od razu przełożyć ciasto na blaszkę i rozprowadzić ciasto palcami), a następnie przełóż je do formy, dociskając brzegi. Wstaw do lodówki na około 30 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzej do 200°C.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, połóż na nim folię aluminiową i obciąż na przykład suchą fasolą.

Przygotowanie ciasta

Ciasto piecz przez 15 minut, następnie zdejmij folię oraz obciążenie, temperaturę zmniejsz do 180°C i piecz przez kolejne 15 minut, aż spód się zarumieni. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika.
Farsz: Łososia umyj, osusz, następnie pokrój w kostkę i skrop cytryną (jeżeli ma oście – usuń je prze pokrojeniem ryby). Oczyszczoną cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, następnie podsmaż na nim cebulę, wrzuć cukinię i podsmażaj, aż soki częściowo odparują. Patelnię z cukinią zdejmij z ognia i przestudź.

Przygotowanie tarty

Masa jajeczna: Jajka rozmieszaj ze śmietanką i startym serem. Przypraw do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Na cieście ułóż podsmażoną i ostudzoną cukinię oraz kostki łososia. Całość polej masą jajeczną i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 40-50 minut. Tartę po upieczeniu posyp drobno posiekanym koperkiem.

Tarta z cukinii

14 komentarzy

  1. Bardzo mi się podoba takie połączenie:)

  2. pyszności! łososia nie mam na stanie, ale za to lodówka moja obfituje w makrelę wędzoną. chyba podmienię składniki :] ale mam ochotę na taki placek na obiad!
    Pozdrawiam!

  3. Koniecznie zapisuję ten przepis! Bardzo lubię takie dania i koniecznie muszę je u siebie przetestować.

  4. Ale pyszności, też chcę takie!

  5. Bardzo mi się podoba takie połączenie:)

  6. pyszności! łososia nie mam na stanie, ale za to lodówka moja obfituje w makrelę wędzoną. chyba podmienię składniki :] ale mam ochotę na taki placek na obiad!
    Pozdrawiam!

  7. Koniecznie zapisuję ten przepis! Bardzo lubię takie dania i koniecznie muszę je u siebie przetestować.

  8. Ale pyszności, też chcę takie!

  9. Pięknie wygląda, musi smakować wybornie!

  10. Pięknie wygląda, musi smakować wybornie!

  11. mam pytanie jakiej srednicy forma bo wlasnie jade na zakupy po skladniki I na jutrzejsze przyjecie bedzie w sam raz dzieki

  12. Wiosenka27, było pysznie :)
    Karmel-itka, przetestowałaś podmianę? koniecznie daj znać, jak wyszło :)
    JustInka, Glantyna.pl, Angie, polecam :)
    Zosia, formę mam dużą, 31 cm średnicy

  13. mam pytanie jakiej srednicy forma bo wlasnie jade na zakupy po skladniki I na jutrzejsze przyjecie bedzie w sam raz dzieki

  14. najsmaczniejsze.pl

    Wiosenka27, było pysznie :)
    Karmel-itka, przetestowałaś podmianę? koniecznie daj znać, jak wyszło :)
    JustInka, Glantyna.pl, Angie, polecam :)
    Zosia, formę mam dużą, 31 cm średnicy

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*