Dziś mam dla Was przepis na kluski z serka mascarpone Długo zastanawiałam się, czy z serka mascarpone można zrobić kluski i jak będą smakować. Zawsze miałam wątpliwości, czy warto je ugotować, aż w końcu zmusiła mnie do tego potrzeba – dzieci, które zachorowały, poprosiły o kopytka. Dla nich nie ma znaczenia, czy są z ziemniaków czy twarogu – ważne, żeby były kluski! W domu nie było ani twarogu, ani ziemniaków, ale miałam mascarpone i śmietankę, więc zamiast deseru powstały kluski z mascarpone. Kluseczki wyszły delikatne i miękkie. Polecam podać je ze śmietaną, cukrem i cynamonem albo owocami. Smacznego!
Kluski z serka mascarpone
Składniki:
- 300 serka mascarpone
- 2 żółtka
- 150-170 g mąki
- szczypta soli
- cukier waniliowy (niekoniecznie)
Przygotowanie:
Zimny serek mascarpone przełóż do miski, dodaj żółtka, szczyptę soli oraz łyżeczkę cukru waniliowego (opcjonalnie). Następnie wsyp część mąki i zagnieć ciasto. Jeśli masa będzie zbyt klejąca, dosyp resztę mąki i ponownie delikatnie zagnieć. Z ciasta odrywaj mniejsze kawałki, roluj je, podsypując lekko mąką, aby uformować wałki (podobnie jak na kopytka). Następnie pokrój je na małe, równe kluseczki.
Następnie gotuj kluseczki przez kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj je na słodko ze śmietaną, cukrem, cynamonem i owocami lub z wybranym mięsnym sosem.
no to sie juz robią ;)
no to sie juz robią ;)
ja to każde kluski wezmę i zjem. uwielbiam!
ja to każde kluski wezmę i zjem. uwielbiam!