Za oknem szaro i deszczowo, a pogoda nic a nic nie przypomina wiosny. Dlatego w dzisiejszym przepisie znajduje się zupa (krem) z zielonego groszku. I od razu można zagrać w “Masz zielone, pokaż zielone :) Zapraszam na godną polecenia zupę groszkową, z dość nietypowymi (jak na zupę) składnikami. Smacznego!
Zupa (krem) z zielonego groszku
Składniki (2 porcje):
- 250 g zielonego groszku (może być mrożony)
- 500 ml bulionu warzywnego
- 80 g koziego sera + 20 g do dekoracji
- garść posiekanych listków mięty
- szczypta świeżo mielonego pieprzu (niekoniecznie)
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności w garnku podgrzej bulion warzywny. Następnie groszek zmiksuj na gładką masę (zamrożony należy wcześniej odmrozić), przełóż do garnka z bulionem, dodaj drobno posiekaną miętę i pokruszony kozi ser. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Na końcu dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 7 minut.
Krem z groszku jest gotowy. Na koniec, tuż przed podaniem zupę możesz udekorować kozim serem, posiekanymi liska mięty albo kleksem gęstej śmietany.
Polecam również inne wspaniałe kolorowe zupy krem:
- Zupa krem z batatów
- Zupa krem z cukinii
- Kremowa zupa z ziemniaków
- Zupa krem z pieczarek
- Kokosowa zupa z dyni
- Krem z kalafiora z łososiem
A na słodko, może nie zupa krem, ale również pyszna i aksamitna zupa jagodowa według przepisu mojej mamy.
Jestem ogromną fanką zielonego groszku ! Uwielbiam tę zupę !
jest Pani geniuszem kulinarnym.