Zupa krem z zielonego groszku

Zupa (krem) z zielonego groszku

Za oknem szaro i deszczowo, a pogoda nic a nic nie przypomina wiosny. Dlatego w dzisiejszym przepisie znajduje się zupa (krem) z zielonego groszku. I od razu można zagrać w “Masz zielone, pokaż zielone :) Zapraszam na godną polecenia zupę groszkową, z dość nietypowymi (jak na zupę) składnikami. Smacznego!

Zupa krem z zielonego groszku

Zupa (krem) z zielonego groszku

Składniki (2 porcje):

  • 250 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 80 g koziego sera + 20 g do dekoracji
  • garść posiekanych listków mięty
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu (niekoniecznie)

Krem z zielonego groszku

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności w garnku podgrzej bulion warzywny. Następnie groszek zmiksuj na gładką masę (zamrożony należy wcześniej odmrozić), przełóż do garnka z bulionem, dodaj drobno posiekaną miętę i pokruszony kozi ser. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Na końcu dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 7 minut.

Przygotowanie zupy

Krem z groszku jest gotowy. Na koniec, tuż przed podaniem zupę możesz udekorować kozim serem, posiekanymi liska mięty albo kleksem gęstej śmietany.

Zupa z groszkiem i miętą

Polecam również inne wspaniałe kolorowe zupy krem:

A na słodko, może nie zupa krem, ale również pyszna i aksamitna zupa jagodowa według przepisu mojej mamy.

2 komentarze

  1. Qchenne-inspiracje, Małgosia

    Jestem ogromną fanką zielonego groszku ! Uwielbiam tę zupę !

  2. jest Pani geniuszem kulinarnym.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*