Zupa krem z zielonego groszku

Zupa (krem) z zielonego groszku

Za oknem szaro i deszczowo, a pogoda nic a nic nie przypomina wiosny. Pomału zaczyna brakować mi jej jaskrawych kolorów, czego jesteście świadkiem, bo na dzisiejszym talerzu wiosna w całej okazałości. Zapraszam na godną polecenia zupę groszkową, z dość nietypowymi (jak na zupę) składnikami. Smacznego!

Zupa krem z zielonego groszku

Składniki (2 porcje):

  • 250 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 80 g koziego sera + 20 g do dekoracji
  • garść posiekanych listków mięty
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu (niekoniecznie)

Krem z zielonego groszku

Przygotowanie:
W garnku podgrzej bulion warzywny. Groszek zmiksuj na gładką masę (zamrożony należy wcześniej odmrozić), przełóż do garnka z bulionem, dodaj drobno posiekaną miętę i pokruszony kozi ser. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 7 minut.

Przygotowanie zupy

Krem z groszku jest gotowy – przed podaniem możesz udekorować kozim serem, liskami mięty albo gęstą śmietaną.

Zupa z groszkiem i miętą

4 komentarze

  1. Qchenne-inspiracje, Małgosia

    Jestem ogromną fanką zielonego groszku ! Uwielbiam tę zupę !

  2. Qchenne-inspiracje, Małgosia

    Jestem ogromną fanką zielonego groszku ! Uwielbiam tę zupę !

  3. jest Pani geniuszem kulinarnym.

  4. jest Pani geniuszem kulinarnym.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*