Deser – Pudding czekoladowy to nic innego jak ciasto czekoladowe, w pomniejszonych gabarytach :) Deser przygotowuje się bardzo szybko, wystarczy wymieszać wszystkie składniki, wstawić do piekarnika i już po niecałych 15 minutach delektować się pysznym smakiem czekoladowego przysmaku. Podczas pieczenia puddingu z kuchenki wydobywa się przepiękny czekoladowy zapach, a jego smak ukoi wszelkie smutki :) Polecam zjeść na ciepło – smacznego!
Składniki (2 porcje):
- 60 g gorzkiej czekolady (+ 2 kostki)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 60 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka mąki (15 g)
Przygotowanie:
Czekoladę pokrusz na kawałki i rozpuść razem z pokrojonym w kosteczkę masłem – ostudź. Do jajka i żółtka dodaj cukier puder i ubij mikserem na gęstą, jasną i puszystą masę. Dodaj przestudzoną czekoladę z masłem oraz łyżkę mąki – delikatnie wymieszaj. Czekoladowe ciasto przelej do dwóch dużych kokilek (miseczek). Na wierzchu ciasta pokrusz po 1 kostce czekolady.
Deser piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 14 minut.
Pudding podawaj od razu po przygotowaniu.
Obłędny;) Pewnie rozpływa się w ustach;)
Super:)poproszę kawałek a najlepiej pół ciacha:)
O to musi być pyszne! Zapisuję się na powtórkę deseru po moim powrocie!
Obłędny;) Pewnie rozpływa się w ustach;)
Super:)poproszę kawałek a najlepiej pół ciacha:)
O to musi być pyszne! Zapisuję się na powtórkę deseru po moim powrocie!