Zapiekane owoce

Zapiekane owoce z bezą

Lato, słońce i pyszne słodkie owoce – to wspaniały czas i mógłby trwać przez większość roku. Niestety to co dobre szybko przemija, więc z tych przyjemności korzystam w przyspieszonym tempie :) Dzisiejszy przepis kryje w sobie mieszankę najlepszych owoców lata. Zapiekane owoce z bezą są tak pyszne, że jadłabym o każdej porze dnia. Smacznego!

Zapiekane owoce z bezą

Składniki:

  • 1 schłodzone białko
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g truskawek
  • 50 g malin
  • 50 g jeżyn
  • 50 g borówek (albo jagód)
  • 30 g migdałów

Zapiekane owoce

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 220°C. W tym czasie migdały zmiel na drobną mączkę, a owoce opłucz osusz i oczyść. Duże truskawki przekrój na pół, pozostałe owoce zostaw w całości. Do owoców przesyp zmielone migdały i delikatnie wymieszaj. Następnie przełóż do przezroczystych miseczek albo szklaneczek. Białko ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę, przykryj nią owoce w szklaneczkach.

Przygotowanie deseru

Deserki włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz je przez około 7 minut, aż piana się zarumieni. Podawaj kilka minut po upieczeniu, gdy deser jest jeszcze ciepły.

Zapiekane owoce z migdałami

16 komentarzy

  1. Ale bym to zjadła !!! Beza i owoce wersja na ciepło ! Pyszny deser:)

  2. pyszny pomysł, chętnie bym zjadła taki deser:)

  3. gdzie zdobyć takie żaroodporne szklaneczki?

  4. Ale bym to zjadła !!! Beza i owoce wersja na ciepło ! Pyszny deser:)

  5. pyszny pomysł, chętnie bym zjadła taki deser:)

  6. gdzie zdobyć takie żaroodporne szklaneczki?

  7. Mniam! Można użyć kokilek?

  8. Mniam! Można użyć kokilek?

  9. Czy te szklaneczki są po nutelli? Jeżeli tak to jest to super wykorzystanie :)
    a co do przepisu – to podoba mi się ten fajny lekki deser. Myślę, że jest idealny nie tylko na lato, choć oczywiscie latem jest największy wybór owoców.

  10. Czy te szklaneczki są po nutelli? Jeżeli tak to jest to super wykorzystanie :)
    a co do przepisu – to podoba mi się ten fajny lekki deser. Myślę, że jest idealny nie tylko na lato, choć oczywiscie latem jest największy wybór owoców.

  11. Aż zapachniało owocami :) Czy te szklaneczki są faktycznie po nutelli jak pyta poprzedniczka? Można ich używać w piekarniku? Do jakiej temp.? A jeśli nie w szklaneczkach, to czy można również zrobić w jednej foremce i da się ten deser zaserwować na dwie osoby, czy wtedy trzeba by użyć 2 białek jaja? Świetny pomysł na wykorzystanie białek :) Czekam z niecierpliwością na odpowiedź. Pozdrawiam stała Czytelniczka i smakoszka Twoich przepisów :)

  12. kwiatuszek2104

    Aż zapachniało owocami :) Czy te szklaneczki są faktycznie po nutelli jak pyta poprzedniczka? Można ich używać w piekarniku? Do jakiej temp.? A jeśli nie w szklaneczkach, to czy można również zrobić w jednej foremce i da się ten deser zaserwować na dwie osoby, czy wtedy trzeba by użyć 2 białek jaja? Świetny pomysł na wykorzystanie białek :) Czekam z niecierpliwością na odpowiedź. Pozdrawiam stała Czytelniczka i smakoszka Twoich przepisów :)

  13. Karolina, do dzieła, z pewnością te, albo podobne składniki znajdziesz u siebie :)
    Magma, polecam :)
    Joasia, to są szklanki. Co prawda bałam się wkładać je do piekarnika, ale stwierdziłam, że przez 7 minut nic im się nie stanie :) Na wszelki wypadek postawiłam je w blaszce a nie na kratce ;)
    Trzy cytryny, pewnie, że tak :)
    Karolina, tak, to są właśnie te szklaneczki :) Na jesieni polecam przygotować śliwki albo jabłka z cynamonem i orzechami pod pierzynką :)
    Kwiatuszek2104, tak, to są te same szklaneczki :) Ja zaryzykowałam i wstawiłam je na 7 minut do piekarnika. Możesz przygotować w kokilkach albo tak jak piszesz – w jednej foremce. Podane składniki są idealną proporcją dla dwóch osób :) Nie wiem, jakiej wielkości masz foremkę, ale jeżeli większą niż 4 szklanki postawione koło siebie, to ja zrobiłabym bezę z 2 białek :)

  14. najsmaczniejsze.pl

    Karolina, do dzieła, z pewnością te, albo podobne składniki znajdziesz u siebie :)
    Magma, polecam :)
    Joasia, to są szklanki. Co prawda bałam się wkładać je do piekarnika, ale stwierdziłam, że przez 7 minut nic im się nie stanie :) Na wszelki wypadek postawiłam je w blaszce a nie na kratce ;)
    Trzy cytryny, pewnie, że tak :)
    Karolina, tak, to są właśnie te szklaneczki :) Na jesieni polecam przygotować śliwki albo jabłka z cynamonem i orzechami pod pierzynką :)
    Kwiatuszek2104, tak, to są te same szklaneczki :) Ja zaryzykowałam i wstawiłam je na 7 minut do piekarnika. Możesz przygotować w kokilkach albo tak jak piszesz – w jednej foremce. Podane składniki są idealną proporcją dla dwóch osób :) Nie wiem, jakiej wielkości masz foremkę, ale jeżeli większą niż 4 szklanki postawione koło siebie, to ja zrobiłabym bezę z 2 białek :)

  15. kwiatuszek2104

    Dzięki Wielkie za odpowiedź, tak jak myślałam będzie trzeba z dwóch białek zrobić, a szklaneczek bałabym się wstawiać odważna jesteś he he :P

  16. Dzięki Wielkie za odpowiedź, tak jak myślałam będzie trzeba z dwóch białek zrobić, a szklaneczek bałabym się wstawiać odważna jesteś he he :P

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*