Ciasto migdałowe z owocami

Ciasto migdałowe z owocami

Ciasto migdałowe z owocami ma wszystkie cechy letniego ciasta. Jest wspaniałe, delikatne i lekkie. Sama zjadłam połowę, tłumacząc sobie, że to same owoce i kilka migdałów – bo tak przecież jest :) Polecam ten przepis, zwłaszcza, że ciasto piecze się bardzo szybko, a znika w mgnieniu oka. Smacznego!

Ciasto migdałowe z owocami

Ciasto migdałowe z owocami

Składniki:
Ciasto:

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 200 g migdałów

Krem

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • starta skórka z 1/2 cytryny

Oraz

  • 500 g owoców (maliny, jeżyny, truskawki, borówki)
  • cukier puder do posypania

Ciasto migdałowe z owocami leśnymi

Przygotowanie:
Owoce opłucz, oczyść i pozostaw do wysuszenia. Migdały sparz, a następnie zmiel. Miękkie masło utrzyj razem z cukrem na gładką masę. Następnie dodaj migdały oraz jajka i ponownie wszystko razem wymieszaj. Ciasto przelej do formy na tartę z wyjmowanym spodem (albo do blaszki) o średnicy 30-31 cm.

Przygotowanie ciasta

Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez około 20 minut, do czasu, aż ciasto się zarumieni. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Następnie przełóż na duży talerz.
W tym czasie przygotuj krem. Śmietankę ubij na sztywną pianę, dodaj cukier waniliowy i serek mascarpone. Wszystko razem delikatnie wymieszaj. Gdy masa będzie już gładką, dodaj startą skórkę i jedną łyżkę soku z cytryny. Masę delikatnie wymieszaj, przełóż na ostudzone ciasto i delikatnie rozsmaruj na całym cieście.

Przygotowanie kremu

Ciasto udekoruj wcześniej przygotowanymi owocami. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Ciasto migdałowe

Ciasto z owocami