Zapiekane owoce

Zapiekane owoce z bezą

Lato, słońce i pyszne, słodkie owoce – to rzeczywiście wyjątkowy czas, który zawsze mija zbyt szybko. Dlatego warto korzystać z jego dobrodziejstw na maksa! Dzisiejszy przepis to kwintesencja letnich smaków. Zapiekane owoce z bezą to deser, który zachwyca o każdej porze dnia. Idealny na letnie spotkania lub po prostu jako słodka chwila przyjemności. Smacznego!

Zapiekane owoce z bezą

Zapiekane owoce z bezą

Składniki:

  • 1 schłodzone białko
  • 50 g cukru pudru
  • 150 g truskawek
  • 50 g malin
  • 50 g jeżyn
  • 50 g borówek (albo jagód)
  • 30 g migdałów

Zapiekane owoce

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 220°C. W tym czasie migdały zmiel na drobną mączkę, a owoce opłucz osusz i oczyść. Duże truskawki przekrój na pół, pozostałe owoce zostaw w całości. Do owoców przesyp zmielone migdały i delikatnie wymieszaj. Następnie przełóż do przezroczystych miseczek albo szklaneczek. Białko ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę i przykryj nią owoce.

Przygotowanie deseru

Włóż deserki do rozgrzanego piekarnika i piecz je przez około 7 minut, aż piana się zarumieni. Podawaj kilka minut po wyjęciu z piekarnika, gdy deser jest jeszcze ciepły.

Zapiekane owoce z migdałami

11 komentarzy

  1. Ale bym to zjadła !!! Beza i owoce wersja na ciepło ! Pyszny deser:)

  2. pyszny pomysł, chętnie bym zjadła taki deser:)

  3. gdzie zdobyć takie żaroodporne szklaneczki?

  4. Ale bym to zjadła !!! Beza i owoce wersja na ciepło ! Pyszny deser:)

  5. pyszny pomysł, chętnie bym zjadła taki deser:)

  6. gdzie zdobyć takie żaroodporne szklaneczki?

  7. Mniam! Można użyć kokilek?

  8. Czy te szklaneczki są po nutelli? Jeżeli tak to jest to super wykorzystanie :)
    a co do przepisu – to podoba mi się ten fajny lekki deser. Myślę, że jest idealny nie tylko na lato, choć oczywiscie latem jest największy wybór owoców.

  9. Aż zapachniało owocami :) Czy te szklaneczki są faktycznie po nutelli jak pyta poprzedniczka? Można ich używać w piekarniku? Do jakiej temp.? A jeśli nie w szklaneczkach, to czy można również zrobić w jednej foremce i da się ten deser zaserwować na dwie osoby, czy wtedy trzeba by użyć 2 białek jaja? Świetny pomysł na wykorzystanie białek :) Czekam z niecierpliwością na odpowiedź. Pozdrawiam stała Czytelniczka i smakoszka Twoich przepisów :)

  10. Karolina, do dzieła, z pewnością te, albo podobne składniki znajdziesz u siebie :)
    Magma, polecam :)
    Joasia, to są szklanki. Co prawda bałam się wkładać je do piekarnika, ale stwierdziłam, że przez 7 minut nic im się nie stanie :) Na wszelki wypadek postawiłam je w blaszce a nie na kratce ;)
    Trzy cytryny, pewnie, że tak :)
    Karolina, tak, to są właśnie te szklaneczki :) Na jesieni polecam przygotować śliwki albo jabłka z cynamonem i orzechami pod pierzynką :)
    Kwiatuszek2104, tak, to są te same szklaneczki :) Ja zaryzykowałam i wstawiłam je na 7 minut do piekarnika. Możesz przygotować w kokilkach albo tak jak piszesz – w jednej foremce. Podane składniki są idealną proporcją dla dwóch osób :) Nie wiem, jakiej wielkości masz foremkę, ale jeżeli większą niż 4 szklanki postawione koło siebie, to ja zrobiłabym bezę z 2 białek :)

  11. kwiatuszek2104

    Dzięki Wielkie za odpowiedź, tak jak myślałam będzie trzeba z dwóch białek zrobić, a szklaneczek bałabym się wstawiać odważna jesteś he he :P

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*