Zapiekane owoce z bezą
Składniki:
- 1 schłodzone białko
- 50 g cukru pudru
- 150 g truskawek
- 50 g malin
- 50 g jeżyn
- 50 g borówek (albo jagód)
- 30 g migdałów
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 220°C. W tym czasie migdały zmiel na drobną mączkę, a owoce opłucz osusz i oczyść. Duże truskawki przekrój na pół, pozostałe owoce zostaw w całości. Do owoców przesyp zmielone migdały i delikatnie wymieszaj. Następnie przełóż do przezroczystych miseczek albo szklaneczek. Białko ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę i przykryj nią owoce.
Włóż deserki do rozgrzanego piekarnika i piecz je przez około 7 minut, aż piana się zarumieni. Podawaj kilka minut po wyjęciu z piekarnika, gdy deser jest jeszcze ciepły.
Ale bym to zjadła !!! Beza i owoce wersja na ciepło ! Pyszny deser:)
pyszny pomysł, chętnie bym zjadła taki deser:)
gdzie zdobyć takie żaroodporne szklaneczki?
Ale bym to zjadła !!! Beza i owoce wersja na ciepło ! Pyszny deser:)
pyszny pomysł, chętnie bym zjadła taki deser:)
gdzie zdobyć takie żaroodporne szklaneczki?
Mniam! Można użyć kokilek?
Czy te szklaneczki są po nutelli? Jeżeli tak to jest to super wykorzystanie :)
a co do przepisu – to podoba mi się ten fajny lekki deser. Myślę, że jest idealny nie tylko na lato, choć oczywiscie latem jest największy wybór owoców.
Aż zapachniało owocami :) Czy te szklaneczki są faktycznie po nutelli jak pyta poprzedniczka? Można ich używać w piekarniku? Do jakiej temp.? A jeśli nie w szklaneczkach, to czy można również zrobić w jednej foremce i da się ten deser zaserwować na dwie osoby, czy wtedy trzeba by użyć 2 białek jaja? Świetny pomysł na wykorzystanie białek :) Czekam z niecierpliwością na odpowiedź. Pozdrawiam stała Czytelniczka i smakoszka Twoich przepisów :)
Karolina, do dzieła, z pewnością te, albo podobne składniki znajdziesz u siebie :)
Magma, polecam :)
Joasia, to są szklanki. Co prawda bałam się wkładać je do piekarnika, ale stwierdziłam, że przez 7 minut nic im się nie stanie :) Na wszelki wypadek postawiłam je w blaszce a nie na kratce ;)
Trzy cytryny, pewnie, że tak :)
Karolina, tak, to są właśnie te szklaneczki :) Na jesieni polecam przygotować śliwki albo jabłka z cynamonem i orzechami pod pierzynką :)
Kwiatuszek2104, tak, to są te same szklaneczki :) Ja zaryzykowałam i wstawiłam je na 7 minut do piekarnika. Możesz przygotować w kokilkach albo tak jak piszesz – w jednej foremce. Podane składniki są idealną proporcją dla dwóch osób :) Nie wiem, jakiej wielkości masz foremkę, ale jeżeli większą niż 4 szklanki postawione koło siebie, to ja zrobiłabym bezę z 2 białek :)
Dzięki Wielkie za odpowiedź, tak jak myślałam będzie trzeba z dwóch białek zrobić, a szklaneczek bałabym się wstawiać odważna jesteś he he :P