Serniczek z ricotty

Serniczek z ricotty

Serniczek z ricotty powstał całkiem przypadkowo, gdy zamiast mascarpone kupiłam ricottę. Mimo że miałam mało składników, deser wyszedł idealnie! Był lekko słodki, delikatny, z subtelnym posmakiem wiśni – wprost stworzony na wiosenne przedpołudnia. Polecam spróbować, zwłaszcza że ricotta dodała mu wyjątkowego charakteru. Smacznego!

Serniczek z ricotty

Serniczek z ricotty

Składniki:

  • 250 g serka ricotta
  • 1 jajko
  • 50 g marmolady z wiśni (z cząstkami owoców)
  • 1 łyżka likieru z wiśni
  • 1 łyżka mąki

oraz:

  • 50 ml śmietanki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Sernik z ricotty z wiśniami

Przygotowanie:
Jajko dokładnie rozmieszaj, następnie dodaj serek ricotta, marmoladę, likier i mąkę. Wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do naczynek żaroodpornych.

Przygotowanie sernika

Serniczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 40 minut. W tym czasie śmietankę ubij razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gęstą puszystą piankę. Gdy serniczki się upieką, wyjmij je ostrożnie z piekarnika i posmaruj śmietanką, która rozpuści się i rozpłynie po wierzchu, dzięki temu serniczek będzie równy. Następnie całość odstaw do całkowitego ostygnięcia.

Sernik z ricotty

2 komentarze

  1. Fajny pomysł, takie podanie sernika, muszę to zapamiętać

  2. Ostatnie zdjęcie.. mniam <3

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*