Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami, to jedno z tych ciast, które latem musi pokazać się na moim stole, a towarzyszą mi od najmłodszych lat. Gdy piekła je babcia, dostawałam do kawałka ciasta kubek mleka, teraz, gdy piekę je sama, przygotowuję sobie kawę z mlekiem. Chociaż powiem Wam, że w dalszym ciągu ciasto drożdżowe, najlepiej smakuje z mlekiem :)
Przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami jest banalnie prosty, zachęcam Was do pieczenia i eksperymentowania z innymi owocami – polecam ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką orkiszową. Smacznego!

Ciasto drożdżowe z truskawkami

Składniki:
Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 100 g masła 
  • 110 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży (albo 7 g drożdży instant)
  • 3 jajka

Kruszonka:

  • 70 g miękkiego masła
  • 100 g mąki
  • 70 g cukru

Oraz:

  • 250 g truskawek

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Przygotowanie:

Ciasto: W rondelku podgrzej mleko razem z masłem, aż masło się rozpuści. W misce przesiej mąkę, dodaj cukier, pokruszone drożdże oraz jajka, a następnie delikatnie zamieszaj łyżką. Wlej ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem do miski z mąką i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą (możesz wcześniej rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, ale nie jest to konieczne; ciasto i tak ładnie wyrośnie). Przykryj miskę z ciastem czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyłóż formę papierem do pieczenia, a następnie przełóż wyrośnięte ciasto do foremki. Pozwól mu jeszcze raz wyrosnąć, podczas gdy nastawiasz piekarnik na 175-180°C.

W międzyczasie przygotuj kruszonkę, mieszając mąkę z cukrem i miękkim masłem. Rozcieraj składniki palcami, aż powstanie kruszonka.

Umyj, osusz i oczyść truskawki z szypułek. Większe owoce przekrój na pół, mniejsze pozostaw w całości. Ułóż truskawki na cieście drożdżowym, delikatnie je wciskając, a następnie posyp obficie kruszonką.

Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut, aż będzie złociste.

Ciasto z truskawkami

7 komentarzy

  1. Przekazuję spontaniczny komentarz od kogoś, kto jeszcze nie umie pisać, czyli od mojego synka, z którym razem ogladamy zdjęcia na Twoim blogu:
    “Mama N. robi najlepsze jedzenie we wszechświecie!”

  2. Placek drożdżowy – smak mojego dzieciństwa:)

  3. Przekazuję spontaniczny komentarz od kogoś, kto jeszcze nie umie pisać, czyli od mojego synka, z którym razem ogladamy zdjęcia na Twoim blogu:
    “Mama N. robi najlepsze jedzenie we wszechświecie!”

  4. Karolina, to najlepszy komentarz, jaki można usłyszeć :) podziękuj synkowi :)
    Agnieszka, ja pamiętam, że zawsze kruszonkę zostawiałam na koniec – uwielbiam ją :)

  5. Jak duża ta blaszka? Jutro zabieram się do roboty. Zamieszam je w maszynie do chleba, tam też wyrośnie.

  6. Kasiu,ciasto możesz upiec w formie o wymiarach około 28×18 albo 25×25.

  7. Jest MEGA pyszne to komentarz naszej całej rodzinki, dodałam. Za dużo owoców i musiałam piec 10minut dłużej. Piekłam w termoobiegu. Pozdrawiam

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*