Sernik na zimno

Sernik na zimno z musem brzoskwiniowym

Dzisiejsza propozycja na słodkość, to sernik na zimno z musem brzoskwiniowym – w ciepły wiosenny dzień nie mogłam przygotować innego ciasta, jak sernik z owocami. Wybrałam lekko słodkie brzoskwinie, z których przygotowałam mus, który najbardziej spodobał się dzieciom. Ciasto jest delikatne i mało słodkie – polecam je, jako deser w ciepłe przedpołudnie, ale również do popołudniowej kawy. Smacznego!

Sernik na zimno z musem brzoskwiniowym

Składniki:
Masa śmietankowa:

  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 350 g gęstego jogurtu naturalnego (np. bałkańskiego albo greckiego)
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny

Masa brzoskwiniowa:

  • 1 duża puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe (albo 2 łyżki żelatyny)

Oraz:

  • małe okrągłe biszkopciki
  • 1 galaretka brzoskwiniowe

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Przygotowanie:
Formę wyłóż folia aluminiową, następnie ułóż na dnie biszkopciki.
Masa śmietankowa: Śmietankę ubij na sztywną pianę, dodaj gęsty jogurt oraz cukier puder (do smaku) i delikatnie wymieszaj. Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody i dodaj do śmietanki – dokładnie wymieszaj. Masę śmietankową przełóż delikatnie na biszkopty i wyrównaj. Wstaw do lodówki.
Masa brzoskwiniowa: W tym czasie odsącz brzoskwinie, zmiksuj je. Aby zagęścić masę brzoskwiniową, możesz dodać do niej żelatynę rozpuszczoną w czterech łyżkach gorącej wody (albo masę podgrzać, rozpuścić w niej 2 galaretki brzoskwiniowe i ostudzić). Gdy masa brzoskwiniowa będzie chłodna, przełóż ją delikatnie na zastygniętą masę śmietankową. Ponownie wstaw do lodówki.
Galaretkę brzoskwiniową rozpuść w 250 ml gorącej wody, ostudź, a następnie wylej ją delikatnie na stężałą masę brzoskwiniową. Ponownie wstaw do lodówki – przynajmniej na 1-2 godziny.

Sernik na zimno

64 komentarze

  1. ten brzoskwiniowy mus podoba mi się najbardziej! :-)

  2. Nie no…po poprostu rewelacja. Koniecznie muszę go zrobić. I wygląda cudownie:)

  3. ale wiosennie :) sernik z takim żywym pomarańczowym akcentem wygląda bardzo smakowicie :)

  4. och, wygląda smakowicie!

  5. Ola in the kitchen

    Ale fajnie wygląda :D

  6. Koniecznie muszę wziąć przepis:)

  7. pięknie wygląda! tak energetycznie, dzięki temu musowi.

  8. ten brzoskwiniowy mus podoba mi się najbardziej! :-)

  9. Nie no…po poprostu rewelacja. Koniecznie muszę go zrobić. I wygląda cudownie:)

  10. ale wiosennie :) sernik z takim żywym pomarańczowym akcentem wygląda bardzo smakowicie :)

  11. och, wygląda smakowicie!

  12. Ola in the kitchen

    Ale fajnie wygląda :D

  13. Koniecznie muszę wziąć przepis:)

  14. pięknie wygląda! tak energetycznie, dzięki temu musowi.

  15. Ciasto super, tylko nie rozumiem jednej rzeczy, skoro to jest sernik to gdzie w przepisie jest ser?

  16. Wygląda świetnie!

  17. Ciasto super, tylko nie rozumiem jednej rzeczy, skoro to jest sernik to gdzie w przepisie jest ser?

  18. Wygląda świetnie!

  19. bartoldzik / FacetNaTalerzu.pl

    Bardzo zachęcający…

  20. Pięknie wygląda ten serniczek. Śliczne kolory :)

  21. Wygląda bajecznie, jutro na pewno taki zrobię, skusiłam się w lidlu na truskawki w promocji, więc z musem truskawkowym zapowiada się pysznie :)

  22. Pięknie wygląda ten serniczek. Śliczne kolory :)

  23. Wygląda bajecznie, jutro na pewno taki zrobię, skusiłam się w lidlu na truskawki w promocji, więc z musem truskawkowym zapowiada się pysznie :)

  24. Ten musik wyglada zachecajaco ! :)

  25. Ten musik wyglada zachecajaco ! :)

  26. Melduję, że zrobiłam i deser jest wspaniały, smakiem przypomina mi tort :) Ale nie polecam wykładać folią aluminiową!, bo drobinki zostają na cieście i trzeba skubać :/ Nie wpadłam na pomysł na truskawkowy mus, ekstra pomysł! Kocham truskawki mniam, na pewno jeszcze zrobię ten deser :)

  27. Melduję, że zrobiłam i deser jest wspaniały, smakiem przypomina mi tort :) Ale nie polecam wykładać folią aluminiową!, bo drobinki zostają na cieście i trzeba skubać :/ Nie wpadłam na pomysł na truskawkowy mus, ekstra pomysł! Kocham truskawki mniam, na pewno jeszcze zrobię ten deser :)

  28. Na jaką formę jest ten przepis? Chodzi mi o rozmiar. Wygląda pychotkowo !! :)

  29. Na jaką formę jest ten przepis? Chodzi mi o rozmiar. Wygląda pychotkowo !! :)

  30. Moll, deser jest pyszny, ja robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm, ale polecam tą większą 27 cm, bo wtedy na pewno zmieści Ci się cały mus z podanego przepisu. Ja robiłam z mniejszej porcji i z użyciem 1 galaretki, bo już 1 galaretka była dla mnie dość słodka :) Pozdrawiam

  31. kwiatuszek2104

    Moll, deser jest pyszny, ja robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm, ale polecam tą większą 27 cm, bo wtedy na pewno zmieści Ci się cały mus z podanego przepisu. Ja robiłam z mniejszej porcji i z użyciem 1 galaretki, bo już 1 galaretka była dla mnie dość słodka :) Pozdrawiam

  32. Moll, ja miałam blaszkę 40×40 cm, ale możesz zmniejszyć niektóre składniki, tak jak Kwiatuszek2104 podpowiada :)

  33. najsmaczniejsze.pl

    Moll, ja miałam blaszkę 40×40 cm, ale możesz zmniejszyć niektóre składniki, tak jak Kwiatuszek2104 podpowiada :)

  34. Czy rozpuszczałyście galaretkę w masie brzoskwiniowej ?? Wszystko się udało / Grudki się nie porobiły ?

  35. kwiatuszek2104

    Ja zrobiłam zgodnie z przepisem: “masę podgrzać, rozpuścić w niej 2 galaretki brzoskwiniowe i ostudzić” wcześniej zmiksowałam przy pomocy blendera brzoskwinie z puszki, przełożyłam do rondelka, podgrzałam na malutkim ogniu, a jak masa była już ciepła dosypałam galaretkę i wymieszałam łyżką albo trzepaczką nie pamiętam, ale grudek nie było :) Powodzenia :) :)

  36. Czy rozpuszczałyście galaretkę w masie brzoskwiniowej ?? Wszystko się udało / Grudki się nie porobiły ?

  37. Ja zrobiłam zgodnie z przepisem: “masę podgrzać, rozpuścić w niej 2 galaretki brzoskwiniowe i ostudzić” wcześniej zmiksowałam przy pomocy blendera brzoskwinie z puszki, przełożyłam do rondelka, podgrzałam na malutkim ogniu, a jak masa była już ciepła dosypałam galaretkę i wymieszałam łyżką albo trzepaczką nie pamiętam, ale grudek nie było :) Powodzenia :) :)

  38. czy zelatyne trzeba rozpuscic w wodzie czy po prostu wrzucic bezposrednio do zmiksowanych brzoskwin? jesli w wodzie to goracej czy zimnej? prosze o szybka odpowiedz. pozdrawiam.

  39. Nati, żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Już naniosłam poprawkę w przepisie :) Pozdrawiam.

  40. czy zelatyne trzeba rozpuscic w wodzie czy po prostu wrzucic bezposrednio do zmiksowanych brzoskwin? jesli w wodzie to goracej czy zimnej? prosze o szybka odpowiedz. pozdrawiam.

  41. najsmaczniejsze.pl

    Nati, żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Już naniosłam poprawkę w przepisie :) Pozdrawiam.

  42. a czy zelatyna ma byc zimna jak dodam do musu czy wlac goraca?

  43. a czy zelatyna ma byc zimna jak dodam do musu czy wlac goraca?

  44. jaka blacha odpowiednia czy lepiej tortownica???

  45. jaka blacha odpowiednia czy lepiej tortownica???

  46. Duża puszka brzoskwiń tzn ? :)

  47. kasia – blacha jaką lubisz :) ja robiłam w tortownicy ale może być inna, autorka przepisu użyła 40×40 cm, poczytaj komentarze ;) Lepiej większą niż mniejszą użyć.

    Pola – puszka brzoskwiń standardowa 800 g chyba ma puszka, ale można też użyć innych owoców, ja testowałam też wersję malinową i truskawkową, pycha!

    Chyba znów sobie zrobię ten serniczek :):):):)

  48. Duża puszka brzoskwiń tzn ? :)

  49. kasia – blacha jaką lubisz :) ja robiłam w tortownicy ale może być inna, autorka przepisu użyła 40×40 cm, poczytaj komentarze ;) Lepiej większą niż mniejszą użyć.

    Pola – puszka brzoskwiń standardowa 800 g chyba ma puszka, ale można też użyć innych owoców, ja testowałam też wersję malinową i truskawkową, pycha!

    Chyba znów sobie zrobię ten serniczek :):):):)

  50. ja będę testować teraz z truskawkaki mmmmniam chyba tez bedzie w tortownicy robilam 24cm

  51. ja będę testować teraz z truskawkaki mmmmniam chyba tez bedzie w tortownicy robilam 24cm

  52. Ciasto wyglada super ale wymiary blachy są chyba niepoprawne wzięłam duza puszkę brzoskwiń a musu jak na lekarstwo ,niestety ale w masie surowej zrobiły sie grudki z żelatyny dlaczego?

  53. Ciasto wyglada super ale wymiary blachy są chyba niepoprawne wzięłam duza puszkę brzoskwiń a musu jak na lekarstwo ,niestety ale w masie surowej zrobiły sie grudki z żelatyny dlaczego?

  54. Popieram poprzedniczkę jeżeli chodzi o pomyłkę w wymiarach blachy. Zrobiłam w blaszce 40*25 i zdecydowanie była za duża jak na podane proporcje! Puszka brzoskwiń to za mało, ja dałam dwie. Szkoda, że też nie podwoiłam warstwy śmietankowej :( U mnie warstwa musu brzoskwiniowego nie wyszła w takim ładnym pomarańczowym kolorze jak autorce. Być może dlatego, że nie dałam galaretek a żelatynę. No i zrobiły mi się grudki w masie śmietankowej po dodaniu żelatyny :( mimo wszystko i tak pewnie ciasto szybko zniknie bo jest smaczne :D Kolejnym razem spróbuję w dużo mniejszej blaszce i dodając galaretki do musu, może wtedy będzie taki fajny pomarańczowy kolor. Pozdrawiam.

  55. Popieram poprzedniczkę jeżeli chodzi o pomyłkę w wymiarach blachy. Zrobiłam w blaszce 40*25 i zdecydowanie była za duża jak na podane proporcje! Puszka brzoskwiń to za mało, ja dałam dwie. Szkoda, że też nie podwoiłam warstwy śmietankowej :( U mnie warstwa musu brzoskwiniowego nie wyszła w takim ładnym pomarańczowym kolorze jak autorce. Być może dlatego, że nie dałam galaretek a żelatynę. No i zrobiły mi się grudki w masie śmietankowej po dodaniu żelatyny :( mimo wszystko i tak pewnie ciasto szybko zniknie bo jest smaczne :D Kolejnym razem spróbuję w dużo mniejszej blaszce i dodając galaretki do musu, może wtedy będzie taki fajny pomarańczowy kolor. Pozdrawiam.

    Ps. Zrobiłam drugi raz masę śmietankową i ponownie zrobiły mi się GRUDY po delikatnym dolewaniu żelatyny :(
    Może jakieś podpowiedzi jak mam zrobić tę żelatynę i ją dokładać aby ładnie się połączyła z masą śmietankową?

  56. Spód zdecydowanie nutellowy-idealnie pasuje do tego serniczka!

  57. Spód zdecydowanie nutellowy-idealnie pasuje do tego serniczka!

  58. To ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. Sama robię taki prosty, ale jak kto lubi, też warto spróbować. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub lici ?

  59. Moim zdaniem roztwór żelatyny musi być dosyć ciepły. Ja albo wlewam ten ciepły roztwór prosto do masy, albo najpierw daję do roztworu żelatyny trochę masy smietanowej, szybko mieszam i wlewam do pozostałej masy. Jeśli już po połączeniu tej niewielkiej ilości śmietany z roztworu żelatyny robią się grudy, to można to wszystko podgrzać przez kilka sekund w mikrofalówce.

  60. Moim zdaniem roztwór żelatyny musi być dosyć ciepły. Ja albo wlewam ten ciepły roztwór prosto do masy, albo najpierw daję do roztworu żelatyny trochę masy smietanowej, szybko mieszam i wlewam do pozostałej masy. Jeśli już po połączeniu tej niewielkiej ilości śmietany z roztworu żelatyny robią się grudy, to można to wszystko podgrzać przez kilka sekund w mikrofalówce.

  61. Sproboj przelac zelatyne przez sitko wlewajac do masy.

  62. Sproboj przelac zelatyne przez sitko wlewajac do masy.

  63. Grażyna Kęska

    grudek nie bedzie jeśli najpierw do rozpuszczonej żelatyny dodać potrochu masy i rozmieszać i dopiero potem wlać żelatynę do reszty masy (:

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*