Dzisiejsza propozycja na słodkość, to sernik na zimno z musem brzoskwiniowym – w ciepły wiosenny dzień nie mogłam przygotować innego ciasta, jak sernik z owocami. Wybrałam lekko słodkie brzoskwinie, z których przygotowałam mus, który najbardziej spodobał się dzieciom. Ciasto jest delikatne i mało słodkie – polecam je, jako deser w ciepłe przedpołudnie, ale również do popołudniowej kawy. Smacznego!
Składniki:
Masa śmietankowa:
- 400 ml śmietanki 30 %
- 350 g gęstego jogurtu naturalnego (np. bałkańskiego albo greckiego)
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
Masa brzoskwiniowa:
- 1 duża puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe (albo 2 łyżki żelatyny)
Oraz:
- małe okrągłe biszkopciki
- 1 galaretka brzoskwiniowe
Przygotowanie:
Formę wyłóż folia aluminiową, następnie ułóż na dnie biszkopciki.
Masa śmietankowa: Śmietankę ubij na sztywną pianę, dodaj gęsty jogurt oraz cukier puder (do smaku) i delikatnie wymieszaj. Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody i dodaj do śmietanki – dokładnie wymieszaj. Masę śmietankową przełóż delikatnie na biszkopty i wyrównaj. Wstaw do lodówki.
Masa brzoskwiniowa: W tym czasie odsącz brzoskwinie, zmiksuj je. Aby zagęścić masę brzoskwiniową, możesz dodać do niej żelatynę rozpuszczoną w czterech łyżkach gorącej wody (albo masę podgrzać, rozpuścić w niej 2 galaretki brzoskwiniowe i ostudzić). Gdy masa brzoskwiniowa będzie chłodna, przełóż ją delikatnie na zastygniętą masę śmietankową. Ponownie wstaw do lodówki.
Galaretkę brzoskwiniową rozpuść w 250 ml gorącej wody, ostudź, a następnie wylej ją delikatnie na stężałą masę brzoskwiniową. Ponownie wstaw do lodówki – przynajmniej na 1-2 godziny.
ten brzoskwiniowy mus podoba mi się najbardziej! :-)
Nie no…po poprostu rewelacja. Koniecznie muszę go zrobić. I wygląda cudownie:)
ale wiosennie :) sernik z takim żywym pomarańczowym akcentem wygląda bardzo smakowicie :)
och, wygląda smakowicie!
Ale fajnie wygląda :D
Koniecznie muszę wziąć przepis:)
pięknie wygląda! tak energetycznie, dzięki temu musowi.
ten brzoskwiniowy mus podoba mi się najbardziej! :-)
Nie no…po poprostu rewelacja. Koniecznie muszę go zrobić. I wygląda cudownie:)
ale wiosennie :) sernik z takim żywym pomarańczowym akcentem wygląda bardzo smakowicie :)
och, wygląda smakowicie!
Ale fajnie wygląda :D
Koniecznie muszę wziąć przepis:)
pięknie wygląda! tak energetycznie, dzięki temu musowi.
Ciasto super, tylko nie rozumiem jednej rzeczy, skoro to jest sernik to gdzie w przepisie jest ser?
Wygląda świetnie!
Ciasto super, tylko nie rozumiem jednej rzeczy, skoro to jest sernik to gdzie w przepisie jest ser?
Wygląda świetnie!
Bardzo zachęcający…
Bardzo zachęcający…
Pięknie wygląda ten serniczek. Śliczne kolory :)
Wygląda bajecznie, jutro na pewno taki zrobię, skusiłam się w lidlu na truskawki w promocji, więc z musem truskawkowym zapowiada się pysznie :)
Pięknie wygląda ten serniczek. Śliczne kolory :)
Wygląda bajecznie, jutro na pewno taki zrobię, skusiłam się w lidlu na truskawki w promocji, więc z musem truskawkowym zapowiada się pysznie :)
Ten musik wyglada zachecajaco ! :)
Ten musik wyglada zachecajaco ! :)
Melduję, że zrobiłam i deser jest wspaniały, smakiem przypomina mi tort :) Ale nie polecam wykładać folią aluminiową!, bo drobinki zostają na cieście i trzeba skubać :/ Nie wpadłam na pomysł na truskawkowy mus, ekstra pomysł! Kocham truskawki mniam, na pewno jeszcze zrobię ten deser :)
Melduję, że zrobiłam i deser jest wspaniały, smakiem przypomina mi tort :) Ale nie polecam wykładać folią aluminiową!, bo drobinki zostają na cieście i trzeba skubać :/ Nie wpadłam na pomysł na truskawkowy mus, ekstra pomysł! Kocham truskawki mniam, na pewno jeszcze zrobię ten deser :)
Na jaką formę jest ten przepis? Chodzi mi o rozmiar. Wygląda pychotkowo !! :)
Na jaką formę jest ten przepis? Chodzi mi o rozmiar. Wygląda pychotkowo !! :)
Moll, deser jest pyszny, ja robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm, ale polecam tą większą 27 cm, bo wtedy na pewno zmieści Ci się cały mus z podanego przepisu. Ja robiłam z mniejszej porcji i z użyciem 1 galaretki, bo już 1 galaretka była dla mnie dość słodka :) Pozdrawiam
Moll, deser jest pyszny, ja robiłam w tortownicy o średnicy 24 cm, ale polecam tą większą 27 cm, bo wtedy na pewno zmieści Ci się cały mus z podanego przepisu. Ja robiłam z mniejszej porcji i z użyciem 1 galaretki, bo już 1 galaretka była dla mnie dość słodka :) Pozdrawiam
Moll, ja miałam blaszkę 40×40 cm, ale możesz zmniejszyć niektóre składniki, tak jak Kwiatuszek2104 podpowiada :)
Moll, ja miałam blaszkę 40×40 cm, ale możesz zmniejszyć niektóre składniki, tak jak Kwiatuszek2104 podpowiada :)
Czy rozpuszczałyście galaretkę w masie brzoskwiniowej ?? Wszystko się udało / Grudki się nie porobiły ?
Ja zrobiłam zgodnie z przepisem: “masę podgrzać, rozpuścić w niej 2 galaretki brzoskwiniowe i ostudzić” wcześniej zmiksowałam przy pomocy blendera brzoskwinie z puszki, przełożyłam do rondelka, podgrzałam na malutkim ogniu, a jak masa była już ciepła dosypałam galaretkę i wymieszałam łyżką albo trzepaczką nie pamiętam, ale grudek nie było :) Powodzenia :) :)
Czy rozpuszczałyście galaretkę w masie brzoskwiniowej ?? Wszystko się udało / Grudki się nie porobiły ?
Ja zrobiłam zgodnie z przepisem: “masę podgrzać, rozpuścić w niej 2 galaretki brzoskwiniowe i ostudzić” wcześniej zmiksowałam przy pomocy blendera brzoskwinie z puszki, przełożyłam do rondelka, podgrzałam na malutkim ogniu, a jak masa była już ciepła dosypałam galaretkę i wymieszałam łyżką albo trzepaczką nie pamiętam, ale grudek nie było :) Powodzenia :) :)
czy zelatyne trzeba rozpuscic w wodzie czy po prostu wrzucic bezposrednio do zmiksowanych brzoskwin? jesli w wodzie to goracej czy zimnej? prosze o szybka odpowiedz. pozdrawiam.
Nati, żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Już naniosłam poprawkę w przepisie :) Pozdrawiam.
czy zelatyne trzeba rozpuscic w wodzie czy po prostu wrzucic bezposrednio do zmiksowanych brzoskwin? jesli w wodzie to goracej czy zimnej? prosze o szybka odpowiedz. pozdrawiam.
Nati, żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Już naniosłam poprawkę w przepisie :) Pozdrawiam.
a czy zelatyna ma byc zimna jak dodam do musu czy wlac goraca?
a czy zelatyna ma byc zimna jak dodam do musu czy wlac goraca?
jaka blacha odpowiednia czy lepiej tortownica???
jaka blacha odpowiednia czy lepiej tortownica???
Duża puszka brzoskwiń tzn ? :)
kasia – blacha jaką lubisz :) ja robiłam w tortownicy ale może być inna, autorka przepisu użyła 40×40 cm, poczytaj komentarze ;) Lepiej większą niż mniejszą użyć.
Pola – puszka brzoskwiń standardowa 800 g chyba ma puszka, ale można też użyć innych owoców, ja testowałam też wersję malinową i truskawkową, pycha!
Chyba znów sobie zrobię ten serniczek :):):):)
Duża puszka brzoskwiń tzn ? :)
kasia – blacha jaką lubisz :) ja robiłam w tortownicy ale może być inna, autorka przepisu użyła 40×40 cm, poczytaj komentarze ;) Lepiej większą niż mniejszą użyć.
Pola – puszka brzoskwiń standardowa 800 g chyba ma puszka, ale można też użyć innych owoców, ja testowałam też wersję malinową i truskawkową, pycha!
Chyba znów sobie zrobię ten serniczek :):):):)
ja będę testować teraz z truskawkaki mmmmniam chyba tez bedzie w tortownicy robilam 24cm
ja będę testować teraz z truskawkaki mmmmniam chyba tez bedzie w tortownicy robilam 24cm
Ciasto wyglada super ale wymiary blachy są chyba niepoprawne wzięłam duza puszkę brzoskwiń a musu jak na lekarstwo ,niestety ale w masie surowej zrobiły sie grudki z żelatyny dlaczego?
Ciasto wyglada super ale wymiary blachy są chyba niepoprawne wzięłam duza puszkę brzoskwiń a musu jak na lekarstwo ,niestety ale w masie surowej zrobiły sie grudki z żelatyny dlaczego?
Popieram poprzedniczkę jeżeli chodzi o pomyłkę w wymiarach blachy. Zrobiłam w blaszce 40*25 i zdecydowanie była za duża jak na podane proporcje! Puszka brzoskwiń to za mało, ja dałam dwie. Szkoda, że też nie podwoiłam warstwy śmietankowej :( U mnie warstwa musu brzoskwiniowego nie wyszła w takim ładnym pomarańczowym kolorze jak autorce. Być może dlatego, że nie dałam galaretek a żelatynę. No i zrobiły mi się grudki w masie śmietankowej po dodaniu żelatyny :( mimo wszystko i tak pewnie ciasto szybko zniknie bo jest smaczne :D Kolejnym razem spróbuję w dużo mniejszej blaszce i dodając galaretki do musu, może wtedy będzie taki fajny pomarańczowy kolor. Pozdrawiam.
Popieram poprzedniczkę jeżeli chodzi o pomyłkę w wymiarach blachy. Zrobiłam w blaszce 40*25 i zdecydowanie była za duża jak na podane proporcje! Puszka brzoskwiń to za mało, ja dałam dwie. Szkoda, że też nie podwoiłam warstwy śmietankowej :( U mnie warstwa musu brzoskwiniowego nie wyszła w takim ładnym pomarańczowym kolorze jak autorce. Być może dlatego, że nie dałam galaretek a żelatynę. No i zrobiły mi się grudki w masie śmietankowej po dodaniu żelatyny :( mimo wszystko i tak pewnie ciasto szybko zniknie bo jest smaczne :D Kolejnym razem spróbuję w dużo mniejszej blaszce i dodając galaretki do musu, może wtedy będzie taki fajny pomarańczowy kolor. Pozdrawiam.
Ps. Zrobiłam drugi raz masę śmietankową i ponownie zrobiły mi się GRUDY po delikatnym dolewaniu żelatyny :(
Może jakieś podpowiedzi jak mam zrobić tę żelatynę i ją dokładać aby ładnie się połączyła z masą śmietankową?
Spód zdecydowanie nutellowy-idealnie pasuje do tego serniczka!
Spód zdecydowanie nutellowy-idealnie pasuje do tego serniczka!
To ciasto jest jednym z moich najbardziej ulubionych i na pewno wypróbuje też ten przepis. Z reguły robi się je podczas lata ale ja tam je lubię przez cały rok. Jak dla mnie najlepiej smakuje z cienką galaretką wiśniową lub kawałkami owoców takich jak maliny, ananas czy kiwi. Sama robię taki prosty, ale jak kto lubi, też warto spróbować. A może ktoś robił sernik na zimno z granatem lub lici ?
Moim zdaniem roztwór żelatyny musi być dosyć ciepły. Ja albo wlewam ten ciepły roztwór prosto do masy, albo najpierw daję do roztworu żelatyny trochę masy smietanowej, szybko mieszam i wlewam do pozostałej masy. Jeśli już po połączeniu tej niewielkiej ilości śmietany z roztworu żelatyny robią się grudy, to można to wszystko podgrzać przez kilka sekund w mikrofalówce.
Moim zdaniem roztwór żelatyny musi być dosyć ciepły. Ja albo wlewam ten ciepły roztwór prosto do masy, albo najpierw daję do roztworu żelatyny trochę masy smietanowej, szybko mieszam i wlewam do pozostałej masy. Jeśli już po połączeniu tej niewielkiej ilości śmietany z roztworu żelatyny robią się grudy, to można to wszystko podgrzać przez kilka sekund w mikrofalówce.
Sproboj przelac zelatyne przez sitko wlewajac do masy.
Sproboj przelac zelatyne przez sitko wlewajac do masy.
grudek nie bedzie jeśli najpierw do rozpuszczonej żelatyny dodać potrochu masy i rozmieszać i dopiero potem wlać żelatynę do reszty masy (: