Gofry serduszka (wafle)

Gofry serduszka (wafle)

To smak dzieciństwa przeniesiony w dorosłe życie. Czasem lubię powspominać domowe smaki – te, które zawsze się udają i kojarzą z ciepłem rodzinnej kuchni. Tak samo jest z tymi goframi, które wychodzą puszyste, delikatne i przepyszne.
Można je podawać z wieloma dodatkami – u mnie najczęściej z cukrem pudrem, kremem czekoladowym albo truskawkowym dżemem. Gofry smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno – idealne na weekendowe śniadanie albo słodką przekąskę w plenerze. Smacznego!

Gofry serduszka (wafle)

Gofry serduszka (wafle)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 kostki masła rozpuszczonego
  • 1,5 szklanki maki
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Gofry serduszka

Przygotowanie:
Do jajek dodaj szczyptę soli i dokładnie zmiksuj na puszystą jasną masę. Następnie dodaj cukier z cukrem waniliowym i ponownie zmiksuj. Dodaj mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj,. Na końcu dodaj roztopione i ostudzone masło. Wymieszaj. Ciasto powinno być bardzo gęste, ale nadal lejące.
Gofry (wafle) smaż na rozgrzanej gofrownicy (wafelnicy), aż wyrosną i nabiorą złotego koloru. Podawaj od razu po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.

Waflr serduszka

5 komentarzy

  1. tak! gofry to zdecydowanie smak i zapach dzieciństwa, a dla mnie przede wszystkim wakacji nad morzem! :)

  2. Chętnie poczęstowałabym się:)

  3. tak! gofry to zdecydowanie smak i zapach dzieciństwa, a dla mnie przede wszystkim wakacji nad morzem! :)

  4. Chętnie poczęstowałabym się:)

  5. Smacznego

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*