Bardzo lubię ciasta czekoladowe z dodatkiem gorzkiej czekolady, a że dawno ich nie piekłam, postanowiłam szybko nadrobić zaległości. Tym razem ciasto postanowiłam urozmaicić czerwonym (różowym) pieprzem, którego mam bardzo dużo ? to był trafny wybór. Ciasto wyszło bardzo pyszne, szkoda tylko, że było go tak mało. Polecam!
Składniki:
– 200 g gorzkiej posiekanej czekolady
– 120 g cukru
– 70 g masła
– 30 g mąka
– 2 jajka
– 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika albo mieszanka przypraw (szczypta, albo dwie mielonego cynamonu, szczypta kardamonu, szczypta mielonych goździków)
– kilka kropel aromatu waniliowego
– 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu różowego
Przygotowanie:
Do garnka wrzuć masło i czekoladę, podgrzewaj na średnim ogniu, aż składniki się rozpuszczą, a masa będzie gładka. Zdejmij z ognia, lekko przestudź, dodaj cukier oraz przyprawy – dokładnie wymieszaj. Do czekoladowej masy dodaj po jednym jajku i kilka kropel aromatu waniliowego, mieszaj, aż masa będzie gładka. Dodaj mąkę i ponownie zamieszaj – tym razem dość energicznie, ale krótko.
Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posyp zmielonym czerwonym pieprzem.
Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut, ostudź i wyjmij z blaszki gdy będzie zimne.
Mniam! Wygląda pięknie i pewnie jest super smaczne!
Mrrau:D
Mniam! Wygląda pięknie i pewnie jest super smaczne!
Mrrau:D
Ciasto jest przepyszne, miałam szczęście spróbować. Polecam wszystkim!
Ciasto jest przepyszne, miałam szczęście spróbować. Polecam wszystkim!
Podoba mi się dodatek pieprzu, ciekawe urozmaicenie :) Z pewnością wypróbuję :)
Podoba mi się dodatek pieprzu, ciekawe urozmaicenie :) Z pewnością wypróbuję :)
Mniam!!!!
Mniam!!!!