Już kiedyś wspominałam, że nie ma prostszego obiadu od naleśników, które można podać na wiele sposobów. Jadłam już naleśniki na słono i na słodko, zielone i czekoladowe, ale z dodatkiem mleka sojowego i płatków owsianych jeszcze nie jadłam – aż do dziś. Naleśniki wyszły pyszne, a od tradycyjnych odróżniał je tylko bardziej słoneczny kolor i puszystość. Poza tym, smakowały tak samo. Smacznego!
Składniki (10 małych naleśników):
- 200 g mąki pszennej
- 250 ml mleka sojowego
- 20 g płatków owsianych (albo żytnich)
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mleko zmiksuj razem z jajkami, następnie dodaj szczyptę soli i ponownie zmiksuj, dodaj płatki owsiane i mąkę. Wszystko razem wymieszaj na gładką masę o konsystencji rzadkiej śmietany. Gdy ciasto naleśnikowe będzie zbyt rzadkie, dodaj odrobinę mąki (za gęste ciasto rozcieńcz mlekiem).
Rozgrzej olej na patelni i smaż naleśniki z obu stron na złocisty kolor.
Z podanych składników wychodzi około 10 małych naleśników (20 cm).
Witam,
mam pytanie, czy mogę użyć mleka ryżowego, zamiast sojowego?
Pozdrwaiam :-)
Pozdrawiam!!!!
Wando, nie próbowałam z mlekiem ryżowym, ale sądzę, że możesz spróbować :)
Witam,
mam pytanie, czy mogę użyć mleka ryżowego, zamiast sojowego?
Pozdrwaiam :-)
Pozdrawiam!!!!
Wando, nie próbowałam z mlekiem ryżowym, ale sądzę, że możesz spróbować :)
wyglądają bardzo apetycznie!
wyglądają bardzo apetycznie!