Ciasto drożdżowe z jabłkami

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Ciasto, a raczej babka drożdżowa wyszła pyszna i pachnąca dzięki przyprawom, które do niej dodałam. Do ciasta dorzuciłam również jabłka, dzięki którym wypiek jest lekko wilgotny.
Wypiek jest tak aromatyczny, że nie mogłam się powstrzymać i zjadłam od razu trzy kawałki popijając szklanką mleka – to bardzo miły akcent na zakończenie dnia. Smacznego!

Ciasto drożdżowe z jabłkamiSkładniki (forma o wymiarach 12×22 cm):

  • 300 g mąki
  • 50 g cukru
  • 125 ml mleka
  • 1 drożdże instant
  • 1 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczki przyprawy do ciast i deserów (wanilia, kardamon, cynamon)
  • 1 duże jabłka
  • cukier puder do posypania

Ciasto drożdżowe

Przygotowane:
Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże instant, cukier, przyprawy, olej, jajko i ciepłe mleko. Składniki wmieszaj, a następnie wyrób gładkie i jednolite ciasto. Przykryj czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Przygotowanie ciasta

Z wyrośniętego ciasta uformuj prostokąt (ok. 25×50 cm). Jabłko obierz i pokrój w kosteczkę, a następnie posyp nimi ciasto. Prostokąt zwiń w roladę, a następnie umieść ją w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto odstaw na kilka minut, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C piecz prze około 25 minut.

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Ciasto ostudź, a następnie posyp cukrem pudrem.

Drożdżowe z jabłkami

14 komentarzy

  1. disaster in the kitchen

    Z pewnością spróbuję upiec to ciasto. Wygląda pysznie :)

  2. disaster in the kitchen

    Z pewnością spróbuję upiec to ciasto. Wygląda pysznie :)

  3. Jolanta Szyndlarewicz

    Przepysznie wyglada:)

  4. Uwielbiam ten typ ciasta – rano mogę sobie ukroić kawałeczek i zjeść w drodze na parking ;) Wygląda bardzo apetycznie :)

  5. Śliczne ciasto, dodałabym może jeszcze trochę cynamonu, bo lubię ;) i żeby wzmocnić smak jabłek. Bardzo ciekawa inspiracja :)

  6. Uwielbiam ten typ ciasta – rano mogę sobie ukroić kawałeczek i zjeść w drodze na parking ;) Wygląda bardzo apetycznie :)

  7. Śliczne ciasto, dodałabym może jeszcze trochę cynamonu, bo lubię ;) i żeby wzmocnić smak jabłek. Bardzo ciekawa inspiracja :)

  8. Wygląda smacznie :)

  9. Wygląda smacznie :)

  10. jakie wymiary blaszki?

  11. jakie wymiary blaszki?

  12. Aniu, forma ma wymiar 12×22 cm.

  13. najsmaczniejsze.pl

    Aniu, forma ma wymiar 12×22 cm.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*