Ciasto, a raczej babka drożdżowa wyszła pyszna i pachnąca dzięki przyprawom, które do niej dodałam. Do ciasta dorzuciłam również jabłka, dzięki którym wypiek jest lekko wilgotny.
Wypiek jest tak aromatyczny, że nie mogłam się powstrzymać i zjadłam od razu trzy kawałki popijając szklanką mleka ? to bardzo miły akcent na zakończenie dnia. Smacznego!
Składniki (forma o wymiarach 12×22 cm):
- 300 g mąki
- 50 g cukru
- 125 ml mleka
- 1 drożdże instant
- 1 jajka
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczki przyprawy do ciast i deserów (wanilia, kardamon, cynamon)
- 1 duże jabłka
- cukier puder do posypania
Przygotowane:
Do dużej miski wsyp mąkę, drożdże instant, cukier, przyprawy, olej, jajko i ciepłe mleko. Składniki wmieszaj, a następnie wyrób gładkie i jednolite ciasto. Przykryj czystą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Z wyrośniętego ciasta uformuj prostokąt (ok. 25×50 cm). Jabłko obierz i pokrój w kosteczkę, a następnie posyp nimi ciasto. Prostokąt zwiń w roladę, a następnie umieść ją w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto odstaw na kilka minut, a następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C piecz prze około 25 minut.
Ciasto ostudź, a następnie posyp cukrem pudrem.
Z pewnością spróbuję upiec to ciasto. Wygląda pysznie :)
Z pewnością spróbuję upiec to ciasto. Wygląda pysznie :)
Przepysznie wyglada:)
Przepysznie wyglada:)
Uwielbiam ten typ ciasta – rano mogę sobie ukroić kawałeczek i zjeść w drodze na parking ;) Wygląda bardzo apetycznie :)
Śliczne ciasto, dodałabym może jeszcze trochę cynamonu, bo lubię ;) i żeby wzmocnić smak jabłek. Bardzo ciekawa inspiracja :)
Uwielbiam ten typ ciasta – rano mogę sobie ukroić kawałeczek i zjeść w drodze na parking ;) Wygląda bardzo apetycznie :)
Śliczne ciasto, dodałabym może jeszcze trochę cynamonu, bo lubię ;) i żeby wzmocnić smak jabłek. Bardzo ciekawa inspiracja :)
Wygląda smacznie :)
Wygląda smacznie :)
jakie wymiary blaszki?
jakie wymiary blaszki?
Aniu, forma ma wymiar 12×22 cm.
Aniu, forma ma wymiar 12×22 cm.