Kontynuując zdrowe odżywianie, dziś przygotowałam sajgonki z dużą ilości witamin. Ale, żeby nie było zbyt dietetycznie, dodałam pyszny, podsmażany boczek – dzięki niemu danie wyszło bardzo aromatyczne. Do sajgonek przygotowałam sos sojowy, który wyostrzył smak delikatnych sajgonek.
Składniki (6 sztuk):
– świeża sałata
– 2 średnie pomidory
– 6-12 sztuk boczku
– liski świeżej bazylii
– papier ryżowy
Przygotowanie:
Boczek podsmaż na patelni na złoty kolor. Sałatę umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Pomidora umyj, pokrój w cząstki, usuń gniazda nasienne. Bazylię opłucz, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
Papier ryżowy umieść na blacie, namocz go (według wskazówek na opakowaniu). Na środku każdego płata ryżowego połóż garść sałaty, kilka kawałków pomidora, bazylię i po 2 kawałki boczku (można położyć jeden kawałek boczku, ja dałam go więcej).
Następnie zwiń sajgonki. Najpierw przykryj cały farsz dwoma wystającymi bokami, przykryj trzecim i zwiń dokładnie w rulon przyklejając ostatnią wystającą część płata ryżowego do sajgonki. Podawaj od razu po przygotowaniu z sosem sojowym. Jeżeli Danie musisz przygotować wcześniej przykryj je folią, tak, aby sajgonki nie dotykały się.
Sos sojowy:
– 60 ml sosu sojowego
– 1 łyżeczka oleju sezamowego (5 ml – można zastąpić olejem rzepakowym albo słonecznikowym)
– 1/2 łyżeczki soku z cytryny (albo limonki)
– 1/2 łyżki majonezu (ok. 7 g)
Do miseczki wlej sos sojowy, olej sezamowy, sok z cytryny (albo limonki) i majonez.
Wszystkie składniki przełóż do głębokiego naczynia i dokładnie zmiksuj. Polecam też składniki umieścić w małym słoiczku, zakręcić go i energicznie nim potrząsać przez kilka sekund, aż do połączenia składników.
wyglądają przepysznie! :)
wyglądają przepysznie! :)
Kochana te sajgonki to poezja, bosko wyglądają:)
Kochana te sajgonki to poezja, bosko wyglądają:)