Babka z prawdziwą wanilią

Babka waniliowa

Ten przepis na babkę i lukier jest idealny. Przez to, że do ciasta i do lukru dodałam ziarenka prawdziwej wanilii, babka pięknie pachnie i smakuje, a na dodatek jest lekka i puszysta. Polecam tę babkę nie tylko na Wielkanoc – ona pasuje na każdą porę roku. Babkę z wanilią polecam udekorować sezonowymi owocami, na przykład malinami czy truskawkami. Smacznego!

Babka z prawdziwą wanilią

Składniki:
Ciasto:

  • 150 g mąki
  • 170 g cukru
  • 50 g brązowego cukru
  • 200 g masła
  • 1/2 laski wanilii (nasiona)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 110 ml maślanki

Lukier:

  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 laski wanilii (nasiona)

Ciasto z wanilia

Przygotowanie:
Ciasto: Masło utrzyj razem z cukrem na puszystą masę, dodaj ziarna z połowy laski wanilii oraz ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Następnie, cały czas miksując dodawaj stopniowo jajka (i żółtko). Gdy masa będzie już jednolita, dodawaj na przemian maślankę oraz mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia.

Przygotowanie babki

Ciasto przelej do foremki posmarowanej tłuszczem i delikatnie obsypanej bułka tartą. Babkę piecz w piekarniku rozgrzanym do 160-170°C i przez około 60 minut (najlepiej jest zrobić test suchego patyczka).

Babka

Po upieczeniu ciasto ostudź w formie, następnie wyjmij je na talerzyk i polej lukrem.

Lukier: Ziarna laski wanilii wrzuć do mleka. Cukier puder wymieszaj razem mlekiem, ziarnami wanilii i ekstraktem waniliowym. Jeżeli lukier jest zbyt gęsty dodaj odrobinę mleka – jeżeli za rzadkie, dodaj łyżeczkę cukru pudru.
Babkę polej gotowym lukrem. Ciasto dodatkowo możesz udekorować owocami.

Babka z wanilą

14 komentarzy

  1. Zapachniało mi wanilią:)

  2. Jaka śliczna. Piękny kształt.
    Fajnie,że już na blogach babki się pojawiają :)

  3. ślicznie wyrosła :>

  4. świetnie wygląda, ślinka cieknie:)

  5. Zapachniało mi wanilią:)

  6. Jaka śliczna. Piękny kształt.
    Fajnie,że już na blogach babki się pojawiają :)

  7. ślicznie wyrosła :>

  8. świetnie wygląda, ślinka cieknie:)

  9. Widzę, że mocno waniliowa;) Jestem ciekawa smaku i aromatu , pyszna musi być;)

  10. Widzę, że mocno waniliowa;) Jestem ciekawa smaku i aromatu , pyszna musi być;)

  11. Wygląda cudnie, bardzo tradycyjnie, wielkanocnie :)

  12. Wygląda cudnie, bardzo tradycyjnie, wielkanocnie :)

  13. Rewelacyjna, zrobiłam na święta i się zakochałam :)

  14. Rewelacyjna, zrobiłam na święta i się zakochałam :)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*