Pyszny, delikatny i kremowy – to lubię najbardziej w serniku, a sernik kokosowy właśnie taki jest. Zachwyciłam się jego wyglądem i pięknym zapachem, jak tylko wyjęłam go z piekarnika. Mogłabym długo zachwalać ten sernik, ale mam lepszy pomysł. Zachęcam Was do upieczenia go i przekonania się samemu. Sernik jest wyjątkowy, co zapewne potwierdzi Kasia, z którą piekłam ten sernik i która wysłała do mnie listę składników. Nasze wypieki zawsze się udają i są niesamowite, także dziękuję Kasiu za wspólne pieczenie.
Sernik kokosowy
Składniki (średnica 24 cm):
Spód i boki:
- 140 g drobno rozkruszonych herbatników, np. graham
- 50 g cukru pudru (5 łyżek)
- 50 g wiórków kokosowych
- 70 g masła
Masa serowa:
- 700 g sera śmietankowego (dałam z wiaderka)
- 220 ml mleka kokosowego (ok. pół puszki)
- 150 g cukru pudru
- 30 g mąki ziemniaczanej (2 kopiaste łyżki)
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
Krem kokosowy:
- 250 g serka mascarpone
- 30 g cukru pudru (3 łyżki)
- 50 ml mleka kokosowego
- prażone wiórki kokosowe albo płatki z kokosa (biała część)
Przygotowanie:
Spód i boki: Do miski wsyp rozdrobnione ciastka, cukier i wiórki kokosowe, wszystko razem dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj roztopione masło i wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
Tak przygotowaną kruszonkę przesyp do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieć łyżką albo rękoma spód, a następnie boki formy. Blaszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 10-12 minut, aż herbatniki nabiorą złotego koloru.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Masa serowa: Zmniejsz temperaturę do 160°C. W dużej misce umieść twaróg, dodaj cukier wymieszany z cukrem waniliowym, mąkę ziemniaczaną i sól.
Wszystko razem dokładnie zmiksuj, zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj roztrzepane jajka. Do masy serowej dodaj mleko kokosowe i delikatnie wymieszaj, a następnie przelej do formy. Masę serową przelej na upieczony i przestudzony spód ciasta.
Na dolnej półce piekarnika umieść brytfankę z wodą (wlałam do połowy wysokości), na brytfannie umieść formę z ciastem. Ten etap możesz pominąć, sernik pieczony w piekarniku bez wody też będzie znakomity (bardziej zbity?).
Sernik piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 60-70 minut. Sernik wystudź, a następnie wstaw do lodówki na minimum 8 godzin, dopiero później możesz wyjąć sernik z formy.
Krem kokosowy: Serek mascarpone lekko zmiksuj, dodaj cukier puder, mleczko kokosowe i całość wymieszaj. Na koniec, tak przygotowanym kremem posmaruj chłodny sernik i oprósz uprażonymi wiórkami kokosowymi albo pociętymi w plasterki i uprażonymi płatkami kokosa (wiórki i płatki upraż na suchej patelni).
Przed pokrojeniem sernik schładzaj w lodówce.
Jeśli macie ochotę na poeksperymentowanie ze smakami sernika, to polecam sernik bez sera i jagielnik, czyli sernik z kaszy jaglanej.
Pysznie wygląda! Dziękuję za kolejny udany wypiek :)
Czekam na następne nasze wspólne kuchenne wojaże ;)
Coś dla mnie, sernik, kokos-moja miłość;)
uwielbiam wszystko co jest o smaku kokosa, na pewno skorzystam z przepisu, sernik wygląda przecudownie :)
Super! Z chęcią bym spróbowała, mimo, że za kokosem nie przepadam. Tu wygląda smacznie;)
Fantastyczny wypiek:)
mega kokosowy = mega pyszny ! super ten sernik ;D
Ach,wygląda obłędnie! :)
Pysznie wygląda! Dziękuję za kolejny udany wypiek :)
Czekam na następne nasze wspólne kuchenne wojaże ;)
Coś dla mnie, sernik, kokos-moja miłość;)
uwielbiam wszystko co jest o smaku kokosa, na pewno skorzystam z przepisu, sernik wygląda przecudownie :)
Super! Z chęcią bym spróbowała, mimo, że za kokosem nie przepadam. Tu wygląda smacznie;)
Fantastyczny wypiek:)
mega kokosowy = mega pyszny ! super ten sernik ;D
Ach,wygląda obłędnie! :)
Cudowne serniki Wam sie upiekły, zjadłabym po kawałeczku z wielką przyjemnością:) pozdrawiam ciepło
Cudowne serniki Wam sie upiekły, zjadłabym po kawałeczku z wielką przyjemnością:) pozdrawiam ciepło
Sernika kokosowego jeszcze nie jadła, a kokos uwielbiam. Zapisuję przepis :)
Sernika kokosowego jeszcze nie jadła, a kokos uwielbiam. Zapisuję przepis :)
Sernik przepyszny,upieklam go na urodziny mojego siostry i wszystkim bardzo smakowal.Szczerze polecam,jest po prostu rewelacyjny.Dziekuje za przepis i na pewno nie raz z niego skorzystam.
Sernik przepyszny,upieklam go na urodziny mojego siostry i wszystkim bardzo smakowal.Szczerze polecam,jest po prostu rewelacyjny.Dziekuje za przepis i na pewno nie raz z niego skorzystam.