Sernik z prawdziwym kokosem

Sernik kokosowy

Pyszny, delikatny i kremowy – to lubię najbardziej w serniku, a sernik kokosowy właśnie taki jest. Zachwyciłam się jego wyglądem i pięknym zapachem, jak tylko wyjęłam go z piekarnika. Mogłabym długo zachwalać ten sernik, ale mam lepszy pomysł. Zachęcam Was do upieczenia go i przekonania się samemu. Sernik jest wyjątkowy, co zapewne potwierdzi Kasia, z którą piekłam ten sernik i która wysłała do mnie listę składników. Nasze wypieki zawsze się udają i są niesamowite, także dziękuję Kasiu za wspólne pieczenie.

Sernik kokosowy

Składniki (średnica 24 cm):

Spód i boki:

  • 140 g drobno rozkruszonych herbatników, np. graham
  • 50 g cukru pudru (5 łyżek)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 70 g masła

Masa serowa:

  • 700 g sera śmietankowego (dałam z wiaderka)
  • 220 ml mleka kokosowego (ok. pół puszki)
  • 150 g cukru pudru
  • 30 g mąki ziemniaczanej (2 kopiaste łyżki)
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Krem kokosowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 30 g cukru pudru (3 łyżki)
  • 50 ml mleka kokosowego
  • prażone wiórki kokosowe albo płatki z kokosa (biała część)

Sernik z kokosem

Przygotowanie:

Spód i boki: Do miski wsyp rozdrobnione ciastka, cukier i wiórki kokosowe, wszystko razem dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj roztopione masło i wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.

Spód i boki

Tak przygotowaną kruszonkę przesyp do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ugnieć łyżką albo rękoma spód, a następnie boki formy. Blaszkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez 10-12 minut, aż herbatniki nabiorą złotego koloru.

Spód z herbatników

Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Masa serowa: Zmniejsz temperaturę do 160°C. W dużej misce umieść twaróg, dodaj cukier wymieszany z cukrem waniliowym, mąkę ziemniaczaną i sól.

Masa serowa

Wszystko razem dokładnie zmiksuj, zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj roztrzepane jajka. Do masy serowej dodaj mleko kokosowe i delikatnie wymieszaj, a następnie przelej do formy. Masę serową przelej na upieczony i przestudzony spód ciasta.
Na dolnej półce piekarnika umieść brytfankę z wodą (wlałam do połowy wysokości), na brytfannie umieść formę z ciastem. Ten etap możesz pominąć, sernik pieczony w piekarniku bez wody też będzie znakomity (bardziej zbity?).

Kokosowy sernik

Sernik piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 60-70 minut. Sernik wystudź, a następnie wstaw do lodówki na minimum 8 godzin, dopiero później możesz wyjąć sernik z formy.
Krem kokosowy: Serek mascarpone lekko zmiksuj, dodaj cukier puder, mleczko kokosowe i całość wymieszaj. Na koniec, tak przygotowanym kremem posmaruj chłodny sernik i oprósz uprażonymi wiórkami kokosowymi albo pociętymi w plasterki i uprażonymi płatkami kokosa (wiórki i płatki upraż na suchej patelni).
Przed pokrojeniem sernik schładzaj w lodówce.

Sernik kokosowy

Jeśli macie ochotę na poeksperymentowanie ze smakami sernika, to polecam sernik bez sera i jagielnik, czyli sernik z kaszy jaglanej.

20 komentarzy

  1. Pysznie wygląda! Dziękuję za kolejny udany wypiek :)
    Czekam na następne nasze wspólne kuchenne wojaże ;)

  2. Coś dla mnie, sernik, kokos-moja miłość;)

  3. uwielbiam wszystko co jest o smaku kokosa, na pewno skorzystam z przepisu, sernik wygląda przecudownie :)

  4. Super! Z chęcią bym spróbowała, mimo, że za kokosem nie przepadam. Tu wygląda smacznie;)

  5. Fantastyczny wypiek:)

  6. mega kokosowy = mega pyszny ! super ten sernik ;D

  7. Ach,wygląda obłędnie! :)

  8. milk_chocolate84

    Pysznie wygląda! Dziękuję za kolejny udany wypiek :)
    Czekam na następne nasze wspólne kuchenne wojaże ;)

  9. Coś dla mnie, sernik, kokos-moja miłość;)

  10. uwielbiam wszystko co jest o smaku kokosa, na pewno skorzystam z przepisu, sernik wygląda przecudownie :)

  11. Super! Z chęcią bym spróbowała, mimo, że za kokosem nie przepadam. Tu wygląda smacznie;)

  12. Fantastyczny wypiek:)

  13. mega kokosowy = mega pyszny ! super ten sernik ;D

  14. Ach,wygląda obłędnie! :)

  15. Cudowne serniki Wam sie upiekły, zjadłabym po kawałeczku z wielką przyjemnością:) pozdrawiam ciepło

  16. Jolanta Szyndlarewicz

    Cudowne serniki Wam sie upiekły, zjadłabym po kawałeczku z wielką przyjemnością:) pozdrawiam ciepło

  17. Sernika kokosowego jeszcze nie jadła, a kokos uwielbiam. Zapisuję przepis :)

  18. Sernika kokosowego jeszcze nie jadła, a kokos uwielbiam. Zapisuję przepis :)

  19. Sernik przepyszny,upieklam go na urodziny mojego siostry i wszystkim bardzo smakowal.Szczerze polecam,jest po prostu rewelacyjny.Dziekuje za przepis i na pewno nie raz z niego skorzystam.

  20. Sernik przepyszny,upieklam go na urodziny mojego siostry i wszystkim bardzo smakowal.Szczerze polecam,jest po prostu rewelacyjny.Dziekuje za przepis i na pewno nie raz z niego skorzystam.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*