Zielona, świeża, lekka i pyszna sałatka – to mój przepis na przywołanie wiosny. Od dziś na moich talerzach będzie więcej takich zdrowych kolorów, bo od samego patrzenia, oczy mi się śmieją. Chciałabym, abyście i Wy przyłączyli się do akcji w przywoływanie wiosny – co Wy na to? Takie zielone sałatki są szybkie w wykonaniu, zawierają dużo witamin i nie mogą się znudzić, bo za każdym razem można dodać inne składniki. Na zdrowie i smacznego!
Składniki (4 porcje):
– 1 podwójna pierś kurczaka
– gotowa mieszanka sałat (cykoria endywia, sałata fryzyjska, sałata lotto czerwona, rukola)
– kawałek ogórka
– średnia papryka zielonej (może być czerwona albo żółta, sałatka będzie bardziej kolorowa)
– mała czerwona cebula
– sos Teriyaki
– sól, pieprz cayenne, mielona czerwona słodka papryka
– sezam
– olej
Przygotowanie:
Piersi kurczaka opłucz, osusz i oczyść. Następnie pokrój w kostkę, przełóż do miseczki i wlej 3 łyżki sosu Teriyaki – wymieszaj i odstaw przynajmniej na 30 minut. Następnie pokrojonego kurczaka usmaż na rozgrzanej patelni, przypraw solą i pieprzem cayenne. Lekko przestudź.
W tym czasie sałatę opłucz i osusz. Paprykę oczyść i pokrój w cienkie paseczki albo kosteczkę. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ogórka obierz i pokrój w plasterki. Wszystkie składniki przełóż do miseczki, lekko posól (możesz ominąć) i lekko wymieszaj.
Sałatkę polej 1-2 łyżkami sosu Teriyaki (albo dowolnie innym sosem), połóż usmażone i przestudzone kawałki kurczak i posyp sezamem.
Sałatkę możesz dowolnie modyfikować, zamiast ogórków możesz dodać kolorową paprykę, pomidory koktajlowe albo suszone i marynowane w oleju. Sezam możesz zamienić na prażone pestki słonecznika.