Pasztet wyszedł genialny, a soczewica, to moje nowe odkrycie. Świetnie nadaje się do różnych potraw, nie trzeba jej moczyć i szybko się gotuje. Do miękkiej soczewicy dodałam ugotowane warzywa i usmażone pieczarki, następnie wszystko razem zmieliłam. Po upieczeniu i ostudzeniu, pasztet ładnie rozsmarowuje się na pieczywie.
Już od dawna nie kupowałam żadnych pasztetów (mięsnych i bezmięsnych) i chyba długo nie kupię – te domowe są najlepsze i najsmaczniejsze. Polecam.
- 300 g zielonej soczewicy
- 3 marchewki (ok. 300 g)
- 1 pietruszka (ok. 70 g)
- kawałek selera (ok. 70 g)
- 6 dużych pieczarek (ok. 250 g)
- 2 średnie cebule
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- natka pietruszki
- 5 łyżek bułki tartej (40 g)
- 2 łyżki oleju roślinnego
- sól, pieprz
- czosnek granulowany, słodka czerwona papryka
Przygotowanie:
Soczewicę zalej trzema szklankami wrzącej wody, dodaj 1 łyżeczkę soli, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj przez 15 minut, następnie odcedź, usuń liście laurowe i ziele angielskie, a następnie soczewicę przestudź. Marchew, pietruszkę i seler umyj, obierz, pokrój na większe kawałki i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ugotowane warzywa odcedź i przestudź.
Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na rozgrzanej patelni. Pieczarki obierz, pokrój i dodaj do cebuli. Cebulę z pieczarkami chwilę podsmażaj, następnie ostudź.
Przestudzone warzywa, soczewicę oraz pieczarki z cebulą zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Wszystkie składniki wystarczy tylko raz zmielić, ale jeżeli wolisz bardziej rozdrobniony pasztet, możesz powtórzyć czynność.
Masę wymieszaj, dodaj bułkę tarą, olej oraz posiekaną pietruszkę, przypraw do smaku solą pieprzem, czerwoną papryką oraz czosnkiem granulowanym (można zastąpić czosnkiem drobno posiekanym i podsmażonym na patelni). Dokładnie wymieszaj.
Foremkę do keksów wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej przygotowany pasztet i wyrównaj.
Pasztet piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut (do lekkiego zarumienienia).
Przed pokrojeniem pasztet należy ostudzić.
Witam serdecznie, ten pasztet bardzo przypadł mi do gustu,super,że dodałaś przepis krok po kroku dokumentując fotkami, na pewno go zrobię, teraz w ciąży poszukuję zdrowych, alternatywnych posiłków, domowy pasztet z soczewicy to cos dla mnie;-)))Dziękuję za inspirację.Neblina
Koniecznie muszę spróbować, bo pasztety lubię, ale sklepowych nie kupuję, bo aż boję się myśleć, co w nich jest ;)
Witam serdecznie, ten pasztet bardzo przypadł mi do gustu,super,że dodałaś przepis krok po kroku dokumentując fotkami, na pewno go zrobię, teraz w ciąży poszukuję zdrowych, alternatywnych posiłków, domowy pasztet z soczewicy to cos dla mnie;-)))Dziękuję za inspirację.Neblina
Koniecznie muszę spróbować, bo pasztety lubię, ale sklepowych nie kupuję, bo aż boję się myśleć, co w nich jest ;)
Pasztet musi być pyszny :)
Pasztet musi być pyszny :)
Swietny ten pasztet. Na pewno warto wyprobowac przepis
Swietny ten pasztet. Na pewno warto wyprobowac przepis
Wczoraj zrobiłam pasztet,dziś konsumuję:-) Zamiast bułki tartej dodałam namoczoną w bulionie bułkę. Polecam jest pyszny!
Wczoraj zrobiłam pasztet,dziś konsumuję:-) Zamiast bułki tartej dodałam namoczoną w bulionie bułkę. Polecam jest pyszny!
Wyszedł genialny! Dziękuję.
Wyszedł genialny! Dziękuję. Zastąpiłam bułkę tartą pożywną mąką z nasion amarantusa.
Wyszedł genialny! Dziękuję.
Wyszedł genialny! Dziękuję. Zastąpiłam bułkę tartą pożywną mąką z nasion amarantusa.
wygląda apetycznie wypróbuję przepis , może jeszcze coś ciekawego podasz ?
wygląda apetycznie wypróbuję przepis , może jeszcze coś ciekawego podasz ?
Daniela Miazio, chciałabyś więcej przepisów na pasztety, czy na dania z soczewicą? :)
Daniela Miazio, chciałabyś więcej przepisów na pasztety, czy na dania z soczewicą? :)
Soczewice tylko 15 min gotować ? Nie będzie za twarda ?
Soczewice tylko 15 min gotować ? Nie będzie za twarda ?
uuuummm ;] pachniał juz podczas mielenia a teraz piecze sie pięknie w piekarniku. Nie dodałam jednak bułki tartej, mimo to dziękuję za przepis ;D
pasztet wygląda naprawdę smakowicie! no i jest mega zdrowy :) dobra alternatywa do tego mięsnego ;)