Mam dla Was świetny przepis na pączki serowe. Nie są to zwykłe, tradycyjne pączki, ale z twarogiem i są bardzo smaczne. Pączki robi się szybko, nie trzeba czekać, aż wyrosną, a okrągły kształt nabierają same, po wrzuceniu ich do gorącego oleju i nie są tłuste. Sami widzicie, że mają sporo zalet.
Pączki wystarczy posypać cukrem pudrem, albo polukrować i już są gotowe do zjedzenia. Polecam!
Zapraszam do subskrybowania mojego kanału: https://www.youtube.com/channel/UCKe7SlSPSH4tB6K1mvjegiA
Pączki serowe
Składniki (około 22 sztuk):
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 jajka
- 200-220 g mąki pszennej
- 50 g cukru (3 łyżki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g gęstej śmietany 18% (2 łyżki)
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
Przygotowanie:
Przygotuj wszystkie składniki na pączki. Wszystkie składniki pozostaw na minimum 30 minut (powinny mieć mniej więcej jednakową temperaturę).
Twaróg zmiel w maszynce o drobnych oczkach, albo przepuść przez praskę. Następnie dodaj cukier wymieszany z cukrem waniliowym, mąkę wymieszaj z solą i sodą oczyszczoną, śmietanę, jajka oraz spirytus. Wyrób ciasto (możesz łyżką – ciasto jest klejące).
W miseczce przygotuj olej, posmaruj nim dłonie, a następnie z ciasta formuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układaj na blacie posmarowanym olejem (będą łatwiej się odklejać). W garnku rozgrzej olej (używam rzepakowego), a następnie wrzucaj po kilka sztuk pączków. Smaż z obu stron na złoty kolor (tłuszcz nie może być zbyt gorący, ponieważ spali skórkę pączka, a w środku będzie surowy)
Usmażone pączki przekładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Następnie układaj je na paterze i jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.
A tu znajdziecie przepis na pączki tradycyjne oraz sprawdzony przepis na faworki.
takie mini pączki to chyba moje ulubione :)
Jejuuu, jakie pyszności! Wyglądają obłędnie, ale smakować muszą jeszcze lepiej!
są piękne!
aż mam ochotę, by już dziś był Tłusty Czartek.
takie mini pączki to chyba moje ulubione :)
Jejuuu, jakie pyszności! Wyglądają obłędnie, ale smakować muszą jeszcze lepiej!
Uwielbiam takie małe pączusie :)
robię bardzo podobne – genialne są!
są piękne!
aż mam ochotę, by już dziś był Tłusty Czartek.
Uwielbiam takie małe pączusie :)
robię bardzo podobne – genialne są!
Cudeńka , a nie pączki ! :)
Ja robiłam ostatnio na waniliowym homogenizowanym, ale takie też kiedyś robiłam. Nie raz zresztą :)
wykorzystaliśmy serek „ulubiony” a smażone na oleju kokosowym smakują jeszcze lepiej, przepis przepyszny!
a jak dodam do tego czekolladowe nadzienie jeszcze? raz robilam waniliowe, ale z racji ze nie kazdy lubii wanilie to zaszkodzi jak wezme czekoladę ?:)
Sylwia, polecam spróbować na 1 pączku, czy czekolada nie zacznie wypływać.
a jak dodam do tego czekolladowe nadzienie jeszcze? raz robilam waniliowe, ale z racji ze nie kazdy lubii wanilie to zaszkodzi jak wezme czekoladę ?:)
Sylwia, polecam spróbować na 1 pączku, czy czekolada nie zacznie wypływać.
Pingback: PĄCZKI SEROWE | Kuchniamaryny
bardzo pyszne