Pączki z serem

Pączki serowe

Mam dla Was świetny przepis na pączki serowe. Nie są to zwykłe, tradycyjne pączki, ale z twarogiem i są bardzo smaczne. Pączki robi się szybko, nie trzeba czekać, aż wyrosną, a okrągły kształt nabierają same, po wrzuceniu ich do gorącego oleju i nie są tłuste. Sami widzicie, że mają sporo zalet.
Pączki wystarczy posypać cukrem pudrem, albo polukrować i już są gotowe do zjedzenia. Polecam!

Pączki seroweSkładniki (około 22 sztuk):

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 200-220 g mąki pszennej
  • 50 g cukru (3 łyżki)
  • 50 g gęstej śmietany 18% (2 łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli

Pączuszki serowe

Przygotowanie:
Przygotuj wszystkie składniki na paczki. Wszystkie składniki pozostaw na minimum 30 minut (powinny mieć mniej więcej jednakową temperaturę).

Składniki na pączki

Twaróg zmiel w maszynce o drobnych oczkach, albo przepuść przez praskę. Następnie dodaj cukier wymieszany z cukrem waniliowym, mąkę wymieszaj z solą i sodą oczyszczoną, śmietanę, jajka oraz spirytus. Wyrób ciasto (możesz łyżką – ciasto jest klejące).

Składniki na pączki serowe

W miseczce przygotuj olej, posmaruj nim dłonie, a następnie z ciasta formuj małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i układaj na blacie posmarowanym oliwą (będą łatwiej się odklejać). W garnku rozgrzej olej (używam rzepakowego), a następnie wrzucaj po kilka sztuk pączków. Smaż z obu stron na złoty kolor (tłuszcz nie może być zbyt gorący – spali skórkę pączka, a w środku będzie surowy)

Paczuszki

Usmażone pączki przekładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Następnie układaj je na paterze i jeszcze ciepłe posyp cukrem pudrem.

Pączki z twarogiem

A tu znajdziecie przepis na pączki tradycyjne oraz sprawdzony przepis na faworki.

29 komentarzy

  1. takie mini pączki to chyba moje ulubione :)

  2. Jejuuu, jakie pyszności! Wyglądają obłędnie, ale smakować muszą jeszcze lepiej!

  3. są piękne!
    aż mam ochotę, by już dziś był Tłusty Czartek.

  4. takie mini pączki to chyba moje ulubione :)

  5. Jejuuu, jakie pyszności! Wyglądają obłędnie, ale smakować muszą jeszcze lepiej!

  6. Uwielbiam takie małe pączusie :)

  7. robię bardzo podobne – genialne są!

  8. są piękne!
    aż mam ochotę, by już dziś był Tłusty Czartek.

  9. Uwielbiam takie małe pączusie :)

  10. robię bardzo podobne – genialne są!

  11. Cudeńka , a nie pączki ! :)

  12. Cudeńka , a nie pączki ! :)

  13. Ja robiłam ostatnio na waniliowym homogenizowanym, ale takie też kiedyś robiłam. Nie raz zresztą :)

  14. milk_chocolate84

    Ja robiłam ostatnio na waniliowym homogenizowanym, ale takie też kiedyś robiłam. Nie raz zresztą :)

  15. wielcyczwartowicze

    wykorzystaliśmy serek “ulubiony” a smażone na oleju kokosowym smakują jeszcze lepiej, przepis przepyszny!

  16. wielcyczwartowicze

    wykorzystaliśmy serek “ulubiony” a smażone na oleju kokosowym smakują jeszcze lepiej, przepis przepyszny!

  17. MARIOLLA JULLIARD

    le français que vous utilisez peut facilement porter aux erreurs…

    garde à Tous ce qui souhaiterez utiliser ces pages

    odradzam !

    Préparation:
    Préparer tous les ingrédients sur l’emballage. Tous les ingrédients, partent pour un minimum de 30 minutes (qui devrait être plus ou moins uniforme température).

  18. MARIOLLA JULLIARD

    nie watpiac ze autorzy strony wiedza co publikuja w wersji francuskiej odradzam zywo z ich korzystania !

    les Français , vous ne comprenez pas grande chose de ces recettes en français , je vous conseille de ne pas les mettre en oeuvre ! le traducteur automatique n’est pas crédible
    ! gare à Vous

    cordialement

  19. MARIOLLA JULLIARD

    le français que vous utilisez peut facilement porter aux erreurs…

    garde à Tous ce qui souhaiterez utiliser ces pages

    odradzam !

    Préparation:
    Préparer tous les ingrédients sur l’emballage. Tous les ingrédients, partent pour un minimum de 30 minutes (qui devrait être plus ou moins uniforme température).

  20. MARIOLLA JULLIARD

    nie watpiac ze autorzy strony wiedza co publikuja w wersji francuskiej odradzam zywo z ich korzystania !

    les Français , vous ne comprenez pas grande chose de ces recettes en français , je vous conseille de ne pas les mettre en oeuvre ! le traducteur automatique n’est pas crédible
    ! gare à Vous

    cordialement

  21. a jak dodam do tego czekolladowe nadzienie jeszcze? raz robilam waniliowe, ale z racji ze nie kazdy lubii wanilie to zaszkodzi jak wezme czekoladę ?:)

  22. Sylwia, polecam spróbować na 1 pączku, czy czekolada nie zacznie wypływać.

  23. a jak dodam do tego czekolladowe nadzienie jeszcze? raz robilam waniliowe, ale z racji ze nie kazdy lubii wanilie to zaszkodzi jak wezme czekoladę ?:)

  24. najsmaczniejsze.pl

    Sylwia, polecam spróbować na 1 pączku, czy czekolada nie zacznie wypływać.

  25. Pingback: PĄCZKI SEROWE | Kuchniamaryny

  26. bardzo pyszne

  27. bardzo pyszne

  28. Aniela Jaśmina Mazur

    Beznadziejny przepis, paczki kompletnie nie wychodza, ciasto jest tak rzadkie ( mimo dodania wiekszej ilosci maki) i tak sie klei ze w ksztalcie przypomnaja placki. Nie polecam!!!

  29. Aniela Jaśmina Mazur

    Beznadziejny przepis, paczki kompletnie nie wychodza, ciasto jest tak rzadkie ( mimo dodania wiekszej ilosci maki) i tak sie klei ze w ksztalcie przypomnaja placki. Nie polecam!!!

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*