Pyszne, delikatne i tak łatwe w przygotowaniu, ze poradzi sobie z nimi każde dziecko. Takie są własnie te ciasteczka. Robiłam je kilka razy, zawsze wychodzą pyszne i muszę chować je po szafkach, bo dzieci mogłyby je jeść za śniadanie, obiad i kolację.
Ciasteczka można posypać zwykłym cukrem, albo tak jak ja cukier perlisty. Smacznego!
- 270 g mąki krupczatki
- 150 g masła
- 60 g cukru pudru
- 2 żółtka
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Do zimnego masła dodaj mąkę, cukier puder z cukrem waniliowym oraz żółtka i kilka kropel aromatu cytrynowego.
Wszystkie składniki posiekaj nożem, następnie zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Zawiń je w woreczek foliowy i wstaw na około pół godziny do lodówki (można ominąć schładzanie).
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na cienki placek o grubości około 0,4 cm. Za pomocą foremek wycinaj różne kształty ciasteczek. Ciasteczka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj je białkiem i posyp cukrem.
Ciasteczka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez około 15-18 minut (aż się zarumienią).
A tu znajdziecie inny przepis na kruche ciasteczka. Zapraszam.
Proste, najzwyklejsze i najlepsze :)
ślicznie wyglądają te kruche kwiatuszki.
Czekałam na ten przepis od kiedy pokazałaś zdjęcia na FB. Bardzo podobny do przepisu, który ja używam. Jak tylko uda mi się dostać krupczatkę, to upiekę ciasteczka wg Twojego przepisu :-) Wyglądają przepysznie!
Proste, najzwyklejsze i najlepsze :)
ślicznie wyglądają te kruche kwiatuszki.
Czekałam na ten przepis od kiedy pokazałaś zdjęcia na FB. Bardzo podobny do przepisu, który ja używam. Jak tylko uda mi się dostać krupczatkę, to upiekę ciasteczka wg Twojego przepisu :-) Wyglądają przepysznie!
Bardzo ładne ciasteczka i na pewno smaczne.
Mogę do kawki? :)
Bardzo ładne ciasteczka i na pewno smaczne.
Mogę do kawki? :)
Nie udało się ciasto :( Nie wiem dlaczego. Wszystko dałam jak w przepisie. Ciasto się nie skleiło mimo dłuuugiego ugniatania, nawet narzeczony mi pomógł, bo mnie już ręce bolały :(
April, jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodajcie troszkę więcej masła, albo łyżkę śmietany – powinno pomóc
Nie udało się ciasto :( Nie wiem dlaczego. Wszystko dałam jak w przepisie. Ciasto się nie skleiło mimo dłuuugiego ugniatania, nawet narzeczony mi pomógł, bo mnie już ręce bolały :(
April, jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodajcie troszkę więcej masła, albo łyżkę śmietany – powinno pomóc
Kilka osób zgłaszało, że ich ciasteczka nie wychodzą. Zwiększyłam w przepisie ilość masła ze 100 do 150 g – to powinno pomóc. Innym rozwiązaniem jest zrobienie ciasteczek z miękkim masłem, wtedy można zostać przy 100 g. Mam nadzieję, że to Wam pomoże zrobić te pyszne ciasteczka.
Następnym razem spróbuję wg nowego przepisu. Dziękuję :)
April, dziś robiłam te ciasteczka z córką. Wyszły kruche i bardzo maślane. Z początku ciasto było bardzo kruche i nie chciało się połączyć, ale pod wpływem ciepłych rąk, masło szybko zaczęło wiązać resztę składników. Smacznego :)
Kilka osób zgłaszało, że ich ciasteczka nie wychodzą. Zwiększyłam w przepisie ilość masła ze 100 do 150 g – to powinno pomóc. Innym rozwiązaniem jest zrobienie ciasteczek z miękkim masłem, wtedy można zostać przy 100 g. Mam nadzieję, że to Wam pomoże zrobić te pyszne ciasteczka.
Następnym razem spróbuję wg nowego przepisu. Dziękuję :)
April, dziś robiłam te ciasteczka z córką. Wyszły kruche i bardzo maślane. Z początku ciasto było bardzo kruche i nie chciało się połączyć, ale pod wpływem ciepłych rąk, masło szybko zaczęło wiązać resztę składników. Smacznego :)
Może być zwykła mąka. Pilnie muszę coś upiec.
Aniu, możesz zastąpić zwykłą mąką :)
Może być zwykła mąka. Pilnie muszę coś upiec.
Aniu, możesz zastąpić zwykłą mąką :)
Moze mi ktoś wytłumaczyć dlaczego ciasto sie nie klei? Już dwie godziny ugniatam…
Mam nadzieję, że ciastka się udały.
Mam nadzieję, że ciastka się udały.