Ciasteczka dla dzieci

Kruche ciastka “Motylki”

Zapraszam na kruche ciastka “Motylki”. Są pyszne, delikatne, maślane, lekko kruche, ale niezbyt łamliwe. Takie akurat. Ciasteczka przygotowałam dla córki do przedszkola. Test dziecięcych rączek i kubków smakowych przeszły pozytywnie. Opłacało się stać do 01.15 w kuchni i wycinać piękne motylki, chociaż przeszło mi przez myśl, aby nazwać je ćmy – to ze względu na nocne przygotowywanie tych ciasteczek.
Jeśli macie chęć i sporo czasu, polecam udekorowanie ciasteczek barwnymi lukrami.

Ciasteczka dla dzieciSkładniki (5 dużych blach):

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 g cukru pudru
  • 220 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Kruche ciasteczka

Przygotowanie:
Do mąki dodać wszystkie składniki i zagnieść gładkie ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt miękkie, wstawić je na około 15 minut do zamrażalnika.

Ciasto na ciastka

Ciasto podzielić na mniejsze porcje.

Masa na ciastka

Każdą porcję ciasta rozwałkować na placki o grubości około 0,5 cm,

Placek ciasta

a następnie wycinać ciastka, (aby ciasto ładnie się rozwałkowało, można podsypać je odrobiną mąki).

Wycinanie ciastek

Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 8-12 minut.

Ciastka motyle

 

24 komentarze

  1. Dlaczego to ciasto jest takie żółte?

  2. Żółtka były mocno żółte (wręcz pomarańczowe), co widać na jednym ze zdjęć :)

  3. Piekne,tak jak pisalam po powrocie z zebrania szkolnego zagoszcza u nas.Tez pieke po nocach wtedy w domku cisz i spokoj a zapach zostaje do rana;) pozdrawiam

  4. Dlaczego to ciasto jest takie żółte?

  5. najsmaczniejsze.pl

    Żółtka były mocno żółte (wręcz pomarańczowe), co widać na jednym ze zdjęć :)

  6. Piekne,tak jak pisalam po powrocie z zebrania szkolnego zagoszcza u nas.Tez pieke po nocach wtedy w domku cisz i spokoj a zapach zostaje do rana;) pozdrawiam

  7. Rewelacyjne ciasteczka!
    Częstuję się chętnie, nawet w nocy.:)

  8. Rewelacyjne ciasteczka!
    Częstuję się chętnie, nawet w nocy.:)

  9. śliczne one! przepis trafia do zakładki :)

  10. śliczne one! przepis trafia do zakładki :)

  11. czyżby foremka z “Dekoracja ciast”? :)

  12. czyżby foremka z “Dekoracja ciast”? :)

  13. Wygądają przepysznie! Dzisiaj wypróbuję przepis, czy można zrobić z poowy składników (tak na próbę)? A żółtka aż pomarańczowe niestety oznaczją, ze kurka została nakarmiona paszą z dużą zawartością barwnika czerwonego używanego w paszach :(!

  14. Wygądają przepysznie! Dzisiaj wypróbuję przepis, czy można zrobić z poowy składników (tak na próbę)? A żółtka aż pomarańczowe niestety oznaczją, ze kurka została nakarmiona paszą z dużą zawartością barwnika czerwonego używanego w paszach :(!

  15. Wlasnie zrobilam, ale nie dalam bialek z przyzwyczajenia. Mimo to bardzo dobre. Nie rozsypuja sie.

  16. Wlasnie zrobilam, ale nie dalam bialek z przyzwyczajenia. Mimo to bardzo dobre. Nie rozsypuja sie.

  17. są rewelacyjne, takie pyszne i akurat dla dzieci . poszły szybciej niż pierniczki.

  18. są rewelacyjne, takie pyszne i akurat dla dzieci . poszły szybciej niż pierniczki.

  19. Pyszniutkie kruchutkie !! Bardzo nam smakowały :)

  20. Pyszniutkie kruchutkie !! Bardzo nam smakowały :)

  21. Bardzo długo szukałam przepisu który, po 1wsze będzie łatwy, po 2gie szybki, a po 3cie pyszny, aż w końcu trafiłam na Pani przepis, cóż mogę powiedzieć… właśnie kończę piec 3 blache ciastek, są rewelacyjne! Bardzo świetny przepis, dziękuję bardzo w imieniu swoim i syna, na pewno upieczemy te ciasta jeszcze nie raz :) pozdrawiam, Magda.

  22. Bardzo długo szukałam przepisu który, po 1wsze będzie łatwy, po 2gie szybki, a po 3cie pyszny, aż w końcu trafiłam na Pani przepis, cóż mogę powiedzieć… właśnie kończę piec 3 blache ciastek, są rewelacyjne! Bardzo świetny przepis, dziękuję bardzo w imieniu swoim i syna, na pewno upieczemy te ciasta jeszcze nie raz :) pozdrawiam, Magda.

  23. Upieklam zachecona, jednak przez uzycie calych jaj ciastka wyszly twardawe a nie pyszne i kruche. To nie jest dobry przepis, jest tez w nim za duzo mąki, ciastka sa byle jakie.

  24. Ciastka sa super, przez użucie miekkiego masła robi się je ekspresowo, nie trzeba oddzielać białka, co mi nigdy nie wychodzi. Robiłam już wielokrotnie, zawsze wychodzą, super się je dekoruje, dodawałam już do nich aromatów do ciasta i posypek (do ciasta przed pieczeniem, żeby od razu były w kropki). Przepis idealny!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*