Karnawał trwa, więc w tym czasie, nie może zabraknąć faworków, chrustów, chruścików. Dziś przygotowałam faworki na piwie – wyszły pyszne, kruche i delikatne. Bardzo dobrze i szybko się smażyły. Polecam.
Składniki:
– 450-500 g mąki
– 6 żółtek
– 150 ml piwa
– 3 łyżki cukru pudru
– szczypta soli
Przygotowanie:
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, cukier, żółtka oraz piwo. Zacznij wyrabiać gładkie, elastyczne ciasto (gdyby ciasto było zbyt suche dodaj odrobinę piwa, a jeżeli będzie klejące – dodaj troszkę mąki).
Ciasto rozwałkuj na cienki placek, pokrój na paski o wymiarach około 2×8 cm. W środku zrób nacięcie, przeciągnąć przez nie jeden z rogów.
Faworki wrzucaj na rozgrzany tłuszcz (smażyłam na oleju rzepakowym) po 3-4 sztuki, smaż z obu stron na złoty kolor.
Usmażone faworki przekładaj do miseczki wyłożonej papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe faworki posyp cukrem pudrem.
Polecam również tradycyjny przepis na faworki.
Na piwie jeszcze nie próbowałam, ciekawie jak smakują:)
Hmm jest karnawał są faworki:)
Mmm one są pyszne! :3
Na piwie jeszcze nie próbowałam, ciekawie jak smakują:)
Hmm jest karnawał są faworki:)
Mmm one są pyszne! :3
Mmmmniam, muszę przekonać mamę do zrobienia na piwie :). Oj, już się nie mogę doczekać Tego czwartku.
Mmmmniam, muszę przekonać mamę do zrobienia na piwie :). Oj, już się nie mogę doczekać Tego czwartku.
Są mega pyszne, delikatnie chrupiące wręcz rozpływają się w ustach. Lepszego przepisu nie znam. Pozdrawiam cieplutko