Pizza z mozzarellą

Pizza Margherita

Pizza dobra jest na każdą porę. Lubię je nie tylko za to, że są pyszne – robi się je bardzo szybko, nie wymagają zbyt wiele pracy, ani składników.
Pizza Margherita oprócz ciasto, potrzebuje tylko dwóch głównych składników: pomidorów i sera mozzarella. Warto zawsze mieć je w lodówce. Smacznego!

Pizza Margherita

Składniki (3 średnie cienkie pizze):
Ciasto:
– 340 g mąki
– 20 g drożdży
– 170 ml ciepłej wody
– 2 łyżki oleju
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
Sos pomidorowy:
– 1 puszka pomidorów krojonych w sosie pomidorowym z ziołami
– kilka małych pomidorków koktajlowych
– 2 łyżki oleju (albo oliwy z oliwek)
– 1/2 łyżki cukru
– sól, pieprz
Oraz:
– 2-3 kulki sera mozzarella (albo gotowy starty ser mozzarella)
– świeża bazylia

Pizza z mozzarellą

Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę przesyp do miski, zrób dołek, dodaj sól, cukier, olej i drobno pokruszone świeże drożdże. Następnie wlej ciepłą (niegorącą) wodę. Wyrób gładkie jednolite ciasto (dodałam drożdże bezpośrednio do mąki, ale możesz wcześniej rozpuścić je w odrobinie wody z cukrem i dopiero wtedy wlać je do mąki).

Ciasto

Ciasto delikatnie posyp mąka i przykryj czystą ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ciasto musi podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podziel je na 2-3 części, podsyp mąką i rozwałkuj na cienkie placki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do lekkiego wyrośnięcia. W tym czasie przygotuj sos.

Ciasto na pizzę

Sos pomidorowy: Pomidory z puszki wlej do garnuszka, dodaj cukier i olej. Gotuj przez kilka minut, aż sos zacznie gęstnieć (możesz dodatkowo zmiksować pomidory). Przypraw solą i pieprzem.
Na cieście rozsmaruj sos, posyp startą mozzarellą (można położyć plasterki mozzarelli).

Sos pomidorowy

Pizzę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piecz przez 18-20 minut, aż boki pizzy się zarumienią. Przed podaniem pizzę posyp listkami bazylii.

Najlepsza pizza

10 komentarzy

  1. Ja w ogóle chyba najbardziej lubię margheritę, wygląda bardzo apetycznie :)

  2. kuchenny bałagan

    Ja w ogóle chyba najbardziej lubię margheritę, wygląda bardzo apetycznie :)

  3. Rewelacyjnie piękna ta pizza! Narobiłaś mi chęci :)

  4. Mmm taka prosta jest zawsze najlepsza :)

  5. Rewelacyjnie piękna ta pizza! Narobiłaś mi chęci :)

  6. Mmm taka prosta jest zawsze najlepsza :)

  7. Też najbardziej lubię Margheritę.
    Jakiej maki używasz?

  8. Też najbardziej lubię Margheritę.
    Jakiej maki używasz?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*