Gdyby ktoś mi zaserwował takie danie, nie mówiąc co to i z czego, to chyba miałabym trudność w wyłapaniu składników. Pewnie powiedziałabym, że jest tam marchewka, bo przecież ją widać. Kapusta też, bo wygląda i smakuje jak bigos z kapusty, tylko nie jest tak ciężki jak ten tradycyjny. Cukinia jest niewidoczna.
Taki bigos jest bardzo łatwy w przygotowaniu, no i nie trzeba go wcale długo gotować.
Pewnie wiele osób powie, że to nie jest żaden bigos. Może jest to podróbka bigosu, ale jakiś czas temu przeglądając przepisy w internecie, natrafiłam na bigos z samej cukinii, do tego dodana była papryka, cebula i nie było żadnej wzmianki o kapuście. Stwierdziłam, że coś co ma jakąkolwiek kapustę, wygląda i smakuje jak bigos – to właśnie nim jest. Polecam wypróbować.
Składniki:
– 1 duża kapusta pekińska
– 2 cukinie (800 g po obraniu i wydrążeniu)
– 4 marchewki (300 g po obraniu)
– 1 duża cebula
– 400 g kiełbasy
– 200 ml przecieru pomidorowego (z kartonika)
– sól, świeżo mielony pieprz, papryka (słodka albo ostra), ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
Przygotowanie:
Cebulę obierz, przekrój na pół i posiekaj. Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Kapustę pekińską opłucz i drobno posiekaj. Cukinie obierz, przekrój na pół i wydrąż nasiona, następnie zetrzyj na tarce albo drobno pokrój.
Do garnka wlej odrobinę tłuszczu i rozgrzej, usmaż cebulę, dodaj marchewkę – chwilę podsmaż. Następnie dodaj posiekaną kapustę i cukinię.
Wszystko razem wymieszaj i smażyć bez przykrycia, zawartość garnka od czasu do czasu wymieszaj. W tym czasie kiełbasę pokrój na kawałki i usmaż na patelni. Przypraw kapuste, dodaj usmażoną kiełbasę i przecier pomidorowy. Wymieszaj.
Dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 40 minut.
Bardzo smaczne i oryginalne danie nie mialem co zrobic z cukinia i wyszlo smacznie
Bardzo smaczne i oryginalne danie nie mialem co zrobic z cukinia i wyszlo smacznie
Pyszny :) miałam na zbyciu kapustę i się przydała :) super smakuje, choć u mnie troszkę więcej cebuli i cukinii