Niech nikogo nie zmyli nazwa, że te kluski są leniwe. Przez to, że ciasto jest lekko klejące to miałam z nimi trochę zabawy. Ale było warto… kluski wyszły miękkie, delikatne, po prostu pyszne. Dla tych kluseczek warto było trochę się pobrudzić. Polecam.
Składniki:
– 500 g zmielonego twarogu białego (mój był z wiaderka)
– 2 duże jajka
– 170 g mąki + dodatkowo do podsypania stolnicy
– 1 łyżka cukru
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– szczypta soli
Przygotowanie:
Twaróg dokładnie wymieszaj z jajkami, mąką wymieszaną z solą oraz z cukrem i cukrem waniliowym.
Zagnieć ciasto (będzie miękkie i klejące – takie ma być), wyłóż na blat i podsypując mąką uformuj wałki, a następnie odcinaj równe kawałki ciasta.
Przygotowane kluski wrzuć do gotującej się i lekko osolonej wody. Gotuj chwilę, aż wszystkie kluski wypłyną na wierzch.
Odcedź. Podawaj od razu po przygotowaniu. Ja podałam ze śmietaną wymieszaną z cukrem.
Uwielbiam! Szczególnie na słodko, obsypane cukrem i polane bułką zrobioną na masełku <3
Uwielbiam! Szczególnie na słodko, obsypane cukrem i polane bułką zrobioną na masełku <3
Świetne ! Bardzo lubię , najchętniej na słodko z cynamonem. mMmmm :-)
Świetne ! Bardzo lubię , najchętniej na słodko z cynamonem. mMmmm :-)
Do leniwych nie nadają się sery z wiaderka. Dlatego miałaś takie klejące ciasto. Najlepszy jest ser z kostki – im suchszy tym lepszy ;)
Jenusia, no tak, masz rację :) Ale za to jakie one były pulchne i mięciutkie… ;)
Do leniwych nie nadają się sery z wiaderka. Dlatego miałaś takie klejące ciasto. Najlepszy jest ser z kostki – im suchszy tym lepszy ;)
Jenusia, no tak, masz rację :) Ale za to jakie one były pulchne i mięciutkie… ;)
Potwierdzam, szlag mnie trafiał przy ich formowaniu. Dodałam dwa razy więcej mąki i dalej ledwo coś mi się udało zrobić. Pierwszy raz robiłam z wiaderka i na pewno ostatni.
W przepisie jest napisane, aby dać twaróg mielony. Jeśli używa się twarogu z wiaderka, to trzeba użyć tego dobrej jakości, a nie rozwodniony, najtańszy.
Właśnie zrobiłam leniwe z twarogu z wiaderka. Rewelacja. Wcale nie jest to ciasto bardzo lepiące, wystarczy wprawa w robieniu leniwych. Polecam przepis.
Właśnie zrobiłam moje pierwsze leniwe, uwielbiam ten przepis i ta gładkość w smaku. Zapisuję przepis w ulubionych. Dziękuję ❤️