Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki bez zawijania

Zapraszam na obiad i gołąbki dla leniwych, czyli gołąbki bez zawijania. Bardzo lubię gołąbki tradycyjne, ale nie zawsze mam czas i chęci na ich przygotowanie. Postanowiłam ugotować gołąbki przypominające w smaku te zawijane w kapuście, a kapustę zamiast na zewnątrz, poszatkowałam i wymieszałam z mięsem i ryżem.
Danie wyszło pyszne i bardzo nam smakowało. Nawet dzieci zjadły po całym kotlecie. Polecam.

Gołąbki w sosie pomidorowymSkładniki:
– 1/2 kg mielonego mięsa (u mnie drobiowe, ale świetnie pasuje wieprzowe albo mieszane)
– ok. 250 g kapusty włoskiej (albo 1/2 kapusty pekińskiej – 3 pełne garście)
– 100 g ugotowanego ryżu
– 2 jajka
– 1 średnia cebula
– 3 łyżki bułki tartej
– sól
– pieprz
– bułka tarta do obtoczenia
– oliwa do obsmażenia gołąbków
Sos pomidorowy:
– 1/2 l bulionu warzywnego (albo mięsnego)
– 2 średnie marchewki
– 250 g płynnego przecieru pomidorowego
– liść laurowy
– ziele angielskie
– sól, pieprz

Gołąbki bez zawijania

Przygotowanie:
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie ostudzić. Mięso zmielić, następnie dodać do niego 2 jajka, pokrojona w drobna kosteczkę cebulę, sól i pieprz oraz bułkę tartą. Dodać ostudzony ryż i poszatkowana kapustę.

Przygotowanie gołąbków

W dużej misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Z masy formować duże kotlety, następnie obtaczać je w bułce tartej. Na rozgrzanym na patelni tłuszczu obsmażyć kotlety z obu stron na zloty kolor.

Gołąbki przygotowanie

Obsmażone kotlety ułożyć w dużym garnku, dodać bulion, przecier pomidorowy, obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, oraz przyprawy.

Gotowanie gołabków

Kotlety gotować około 30 minut. Jeżeli sos jest za rzadki, można zagęścić go mąką wymieszaną w wodzie (1 łyżka mąki + 1/2 szklanki wody).

Gołabki z kapustą pekińska

19 komentarzy

  1. Bardzo upraszczający życie pomysł i do tego świetna prezencja dania;)

  2. Moje ukochane 4 kąty

    o ludzie jakie to pyszne! :)))) ależ się zrobiłam głodna! :(

  3. Bardzo upraszczający życie pomysł i do tego świetna prezencja dania;)

  4. Moje ukochane 4 kąty

    o ludzie jakie to pyszne! :)))) ależ się zrobiłam głodna! :(

  5. lubię takie gołąbki o wiele bardziej niż tradycyjne zawijane!

  6. Szybkie i proste – to lubię :)

  7. Osia, dziękuję :)
    Moje ukochane 4 kąty, też robię się głodna jak tak na nie patrzę ;)
    Jagienka, Kamciss, :D
    Proszę, częstujcie się :D

  8. Jakie pyszne te Twoje gołąbeczki !:)

  9. lubię takie gołąbki o wiele bardziej niż tradycyjne zawijane!

  10. Szybkie i proste – to lubię :)

  11. najsmaczniejsze.pl

    Osia, dziękuję :)
    Moje ukochane 4 kąty, też robię się głodna jak tak na nie patrzę ;)
    Jagienka, Kamciss, :D
    Proszę, częstujcie się :D

  12. Jakie pyszne te Twoje gołąbeczki !:)

  13. najsmaczniejsze.pl

    Majano, dziękuję :D

  14. Wypróbuję któregoś dnia, świetny pomysł!

  15. Wypróbuję któregoś dnia, świetny pomysł!

  16. Karolino, spróbuj koniecznie :D

  17. najsmaczniejsze.pl

    Karolino, spróbuj koniecznie :D

  18. Hej :)
    z czym polecasz je podawać?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*