Ciasto WZ-ka

Wuzetka

Dziś zapraszam na pyszne ciastko, które zrobiłam zainspirowana ciastkiem zwanym WZ-ką. Ciasto jest pyszne, delikatnie wilgotne (to za sprawą konfitury). Pierwszego dnia był dobry, drugiego jeszcze lepszy, trzeciego najlepszy. Niestety nie poznam smaku w kolejnym dniu, bo już go nie ma. Ale trzeciego dnia, ciasto wydawało mi się najsmaczniejsze. I tym pysznym smakołykiem, robię przerwę w pieczeniu ciast czekoladowych – trzymajcie kciuki.

WuzetkaSkładniki:
Biszkopt:

  • 130 g mąki
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 50 ml zimnej wody
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 łyżka konfitury z czarnej porzeczki albo śliwek
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 350 ml śmietany 30%
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżka konfitury z czarnej porzeczki (albo śliwkowej)

Polewa:

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 20 g masła

Ciasto WZ-ka
Przygotowanie:
Biszkopt: Wszystkie składniki przygotować przed przystąpieniem do pracy.

Produkty

Jajka ubić z dodatkiem soli. Cały czas miksując dodać wodę oraz wsypywać po jednej łyżce cukier. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i konfiturę. Wszystko delikatnie wymieszać.

Ciasto

Ciasto przelać do foremki o wymiarach 20×20 cm i piec w temperaturze 170°C przez około 30 minut.
Po upieczeniu, ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty.
Krem: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić, dodać cukier puder i rozpuszczoną żelatynę. Delikatnie wymieszać.
Dolny blat posmarować kremem, rozsmarować i przykryć drugim blatem. Lekko docisnąć i wyrównać brzegi.
Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać posiekaną czekoladę i zdjąć z ognia. Cały czas mieszając rozpuścić czekoladę. Po dokładnym wymieszaniu, jeszcze ciepłą czekoladę przelać na ciasto i delikatnie wyrównać.
Całość schłodzić w lodówce przez około 3 godziny.

WZ-ka

22 komentarze

  1. Nie wierzę – czekoladowy detoks nigdy się na sprawdza…
    Powodzenia :)

  2. Początkowo myślałam ze to Mleczna Kanapka :D Apetyczne

  3. uwielbiam! gdy bylam mlodsza, naprzeciwko bloku, w ktorym mieszalam byla taka cukiernia i tam mieli najlepsze wuzetki .. :))

  4. Świetnie wygląda:) Lubię to ciasto.

  5. smaka mi zrobiłaś, doskonałe

  6. Nie wierzę – czekoladowy detoks nigdy się na sprawdza…
    Powodzenia :)

  7. Początkowo myślałam ze to Mleczna Kanapka :D Apetyczne

  8. uwielbiam! gdy bylam mlodsza, naprzeciwko bloku, w ktorym mieszalam byla taka cukiernia i tam mieli najlepsze wuzetki .. :))

  9. Bardzo lubię to ciasto :)

  10. Ralpheek, trochę wiary ;D
    Ervisha, ciasto nie było tak suche jak kanapka, ale troszkę mają wspólnego :D
    Magda, ja nie przepadałam, zawsze były za mokre :(
    Paulina, dziękuję i częstuj się :)
    Klaudia, :D
    Kamciss, poczęstuj się :)

  11. Świetnie wygląda:) Lubię to ciasto.

  12. smaka mi zrobiłaś, doskonałe

  13. Bardzo lubię to ciasto :)

  14. Ralpheek, trochę wiary ;D
    Ervisha, ciasto nie było tak suche jak kanapka, ale troszkę mają wspólnego :D
    Magda, ja nie przepadałam, zawsze były za mokre :(
    Paulina, dziękuję i częstuj się :)
    Klaudia, :D
    Kamciss, poczęstuj się :)

  15. czy do kremu też dodajemy dżem ?

  16. czy do kremu też dodajemy dżem ?

  17. A już myślałam, że jest jakiś sposób na takie ciacho bez pieczenia ;) a to tylko zły tag… ;) szkoda :)

  18. A już myślałam, że jest jakiś sposób na takie ciacho bez pieczenia ;) a to tylko zły tag… ;) szkoda :)

  19. ciasto pewnie fajne, ale z pewnością nie w kategorii “bez pieczenia “

  20. ciasto pewnie fajne, ale z pewnością nie w kategorii “bez pieczenia “

  21. z tych składników wychodzi 1 biszkopt, cienki, i dlatego trzeba dopiec drugi

  22. z tych składników wychodzi 1 biszkopt, cienki, i dlatego trzeba dopiec drugi

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*