Chałka

Chałka

Dziś u mnie pachnąca i świeża chałka, którą planowałam upiec już od bardzo dawna, skorzystałam z okazji dnia chleba. Chałka to raczej bułka, ale jest tak pyszna, że postanowiłam się nią pochwalić. Smacznego!

Chałka z masłemSkładniki:

  • 7 g drożdży instant
  • 350 g mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 80 ml mleka
  • 1 średnie jajko
  • 1,5 łyżki masła
  • 50 ml wody
  • 35 g cukru
  • żółtko

Chałka

Przygotowanie:

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, zalać ciepłym mlekiem i rozmieszać z trzema łyżkami mąki. Zostawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, wsypać sól, drożdże i cukier. Dodać rozpuszczone masło wymieszane z ciepłą wodą i mlekiem oraz jajko.
Zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Gdy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia.
Ponownie zagnieść ciasto, podzielić na cztery równe części, z których uformować wałki równej długości i zapleść z nich warkocz. Końce dokładnie połączyć i podwiną pod spód.
Chałkę przełożyć na blachę wysmarowaną masłem i pozostawić do wyrośnięcia (około 20-30 minut).
Wyrośniętą chałkę posmarować żółtkiem i posypać kruszonką.

Kruszonka:

  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła

Do miseczki włożyć masło, wsypać mąkę i cukier. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami.
Tak przygotowaną chałkę piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 20-30 minut.

Chałka z kruszonką