Tarta z malinami

Tarta z malinami i kremem kokosowym

Postanowiłam zatrzymać lato na zdjęciach. Myślę, że słodkie maliny są najlepszym dodatkiem do tarty na słodko, a w połączeniu z białym kremem kokosowym smakują jeszcze lepiej.
Tartę przed pokrojeniem polecam dobrze schłodzić w lodówce, wtedy krem kokosowy zetnie się i ciasto będzie można dobrze pokroić – chociaż z takim jeszcze na wpół płynnym kremem tarta również jest przepyszna. Smacznego!

Tarta z malinami i krememSkładniki (forma na tartę o średnicy 31 cm):
Spód:
– 1? szklanki mąki pszennej (260 g)
– ? kostki schłodzonego masła (150 g)
– 3 łyżki cukru pudru (30 g)
– 1 jajko
– szczypta soli
Krem:
– 250 g sera mascarpone
– 1 puszka mleczka kokosowego
– 2 jajka
– 3 łyżki wiórków kokosowych (niekoniecznie)
Oraz:
– maliny lub jeżyny

Tarta z malinami

Przygotowanie:
Spód: Przesianą mąkę, sól, cukier i schłodzone masło zmiksować, aż powstaną okruszki. Następnie dodać jajko i wyrobić jednolite ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki przynajmniej na 40 minut.

Składniki na tartę

Formę na tartę posmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować (podsypując odrobiną mąki) na grubość około ? cm – ciasto rozwałkowałam na gumowej macie, na której przeniosłam ciasto do formy. Wstawić do lodówki na około 10 minut, a piekarnik rozgrzać do 200°C.

Ciasto na tartę

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Ułożyć na nim folię aluminiową i obciążyć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zdjąć z ciasta folię wraz z obciążeniem, temperaturę zmniejszyć do 180°C i piec przez kolejne 15 minut na złoty kolor. Ciasto wyjąć z piekarnika.
Krem: Zmiksować ser mascarpone z mlekiem kokosowym. Dodać cukier puder i jajka. Dla wzmocnienia smaku kremu, można dodać wiórki kokosowe, lecz nie jest to konieczne – bez nich, krem jest bardziej aksamitny.

Krem kokosowy

Krem wylać na upieczony spód i wstawić do piekarnika.

Masa kokosowa

Tartę piec przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Na gęstniejącym kremie ułożyć maliny (albo jeżyny). Wstawić do lodówki.

Tarta z malinami i kremem kokosowym

26 komentarzy

  1. kokos i maliny, najlepszy duet!

  2. Ten krem zapowiada się obłędnie, uwielbiam kokos.

  3. Piękne zdjęcia, wspaniała tarta. Na coś tak pysznego nie musisz mnie namawiać:)
    PozdrawiaM!

  4. kokos i maliny, najlepszy duet!

  5. Ten krem zapowiada się obłędnie, uwielbiam kokos.

  6. Piękne zdjęcia, wspaniała tarta. Na coś tak pysznego nie musisz mnie namawiać:)
    PozdrawiaM!

  7. No widze że mam już sprawdzony przepis na tarte którą przymierzam się zrobić od paru tygodni:) blaszka już kupiona przepis jest więc trzeba sie wziąć za robote. Wygląda pysznie

  8. No widze że mam już sprawdzony przepis na tarte którą przymierzam się zrobić od paru tygodni:) blaszka już kupiona przepis jest więc trzeba sie wziąć za robote. Wygląda pysznie

  9. Muszę napisać tylko tyle – jak zawsze zazdroszczę wypieków i zdjęć :)

  10. Muszę napisać tylko tyle – jak zawsze zazdroszczę wypieków i zdjęć :)

  11. Ach, pyszności! I te maliny… Aż ślinka cieknie :)

  12. Ach, pyszności! I te maliny… Aż ślinka cieknie :)

  13. ja mam takie male pytanko ? na upieczona tarte wylewamy krem i pieczemy jeszcze?

  14. ja mam takie male pytanko ? na upieczona tarte wylewamy krem i pieczemy jeszcze?

  15. Miło mi, że spodobał się Wam mój przepis. Polecam :)
    Monia, krem należy wylać na upieczony spód i piec przez około 25 minut. Na letnim (prawie chłodnym cieście) ułożyłam maliny.

  16. najsmaczniejsze.pl

    Miło mi, że spodobał się Wam mój przepis. Polecam :)
    Monia, krem należy wylać na upieczony spód i piec przez około 25 minut. Na letnim (prawie chłodnym cieście) ułożyłam maliny.

  17. Upiekłam tą tartę… niestety proporcje są źle podane – jest za dużo masła, całe boki spłynęły mi do środka formy, ciasto aż bulgotało od tłuszczu. A dałam wszystkich składników dokładnie tak jak napisane w przepisie…

  18. Upiekłam tą tartę… niestety proporcje są źle podane – jest za dużo masła, całe boki spłynęły mi do środka formy, ciasto aż bulgotało od tłuszczu. A dałam wszystkich składników dokładnie tak jak napisane w przepisie…

  19. Weroniko, to jest standardowy przepis na ciasto do tarty, nie wiem, co poszło u Ciebie nie tak. U mnie zawsze wychodzi tak jak na zdjęciu. Może użyłaś masło, które nie sprawdza się w pieczeniu?

  20. najsmaczniejsze.pl

    Weroniko, to jest standardowy przepis na ciasto do tarty, nie wiem, co poszło u Ciebie nie tak. U mnie zawsze wychodzi tak jak na zdjęciu. Może użyłaś masło, które nie sprawdza się w pieczeniu?

  21. A jakie owoce można by użyć w sezonie zimowym zamiast malin?

  22. A jakie owoce można by użyć w sezonie zimowym zamiast malin?

  23. Bożena, pomyślałam o kiwi pokrojonej na cząstki albo w plasterki – może być ciekawy smak – albo słodkie mango, kolorowe winogrona przecięte na pół? Koniecznie daj znać, jaki owoc wybrałaś :)

  24. najsmaczniejsze.pl

    Bożena, pomyślałam o kiwi pokrojonej na cząstki albo w plasterki – może być ciekawy smak – albo słodkie mango, kolorowe winogrona przecięte na pół? Koniecznie daj znać, jaki owoc wybrałaś :)

  25. Wygląda super. Przymierzam się na weekendowe pieczenie :) Tylko jedno pytanie dla pewności. Puszka mleczka kokosowego duża 400ml czy mała??

  26. Wygląda super. Przymierzam się na weekendowe pieczenie :) Tylko jedno pytanie dla pewności. Puszka mleczka kokosowego duża 400ml czy mała??

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*