Postanowiłam zatrzymać lato na zdjęciach. Myślę, że słodkie maliny są najlepszym dodatkiem do tarty na słodko, a w połączeniu z białym kremem kokosowym smakują jeszcze lepiej.
Tartę przed pokrojeniem polecam dobrze schłodzić w lodówce, wtedy krem kokosowy zetnie się i ciasto będzie można dobrze pokroić – chociaż z takim jeszcze na wpół płynnym kremem tarta również jest przepyszna. Smacznego!
Składniki (forma na tartę o średnicy 31 cm):
Spód:
– 1? szklanki mąki pszennej (260 g)
– ? kostki schłodzonego masła (150 g)
– 3 łyżki cukru pudru (30 g)
– 1 jajko
– szczypta soli
Krem:
– 250 g sera mascarpone
– 1 puszka mleczka kokosowego
– 2 jajka
– 3 łyżki wiórków kokosowych (niekoniecznie)
Oraz:
– maliny lub jeżyny
Przygotowanie:
Spód: Przesianą mąkę, sól, cukier i schłodzone masło zmiksować, aż powstaną okruszki. Następnie dodać jajko i wyrobić jednolite ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki przynajmniej na 40 minut.
Formę na tartę posmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować (podsypując odrobiną mąki) na grubość około ? cm – ciasto rozwałkowałam na gumowej macie, na której przeniosłam ciasto do formy. Wstawić do lodówki na około 10 minut, a piekarnik rozgrzać do 200°C.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Ułożyć na nim folię aluminiową i obciążyć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie zdjąć z ciasta folię wraz z obciążeniem, temperaturę zmniejszyć do 180°C i piec przez kolejne 15 minut na złoty kolor. Ciasto wyjąć z piekarnika.
Krem: Zmiksować ser mascarpone z mlekiem kokosowym. Dodać cukier puder i jajka. Dla wzmocnienia smaku kremu, można dodać wiórki kokosowe, lecz nie jest to konieczne – bez nich, krem jest bardziej aksamitny.
Krem wylać na upieczony spód i wstawić do piekarnika.
Tartę piec przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Na gęstniejącym kremie ułożyć maliny (albo jeżyny). Wstawić do lodówki.
kokos i maliny, najlepszy duet!
Ten krem zapowiada się obłędnie, uwielbiam kokos.
Piękne zdjęcia, wspaniała tarta. Na coś tak pysznego nie musisz mnie namawiać:)
PozdrawiaM!
kokos i maliny, najlepszy duet!
Ten krem zapowiada się obłędnie, uwielbiam kokos.
Piękne zdjęcia, wspaniała tarta. Na coś tak pysznego nie musisz mnie namawiać:)
PozdrawiaM!
No widze że mam już sprawdzony przepis na tarte którą przymierzam się zrobić od paru tygodni:) blaszka już kupiona przepis jest więc trzeba sie wziąć za robote. Wygląda pysznie
No widze że mam już sprawdzony przepis na tarte którą przymierzam się zrobić od paru tygodni:) blaszka już kupiona przepis jest więc trzeba sie wziąć za robote. Wygląda pysznie
Muszę napisać tylko tyle – jak zawsze zazdroszczę wypieków i zdjęć :)
Muszę napisać tylko tyle – jak zawsze zazdroszczę wypieków i zdjęć :)
Ach, pyszności! I te maliny… Aż ślinka cieknie :)
Ach, pyszności! I te maliny… Aż ślinka cieknie :)
ja mam takie male pytanko ? na upieczona tarte wylewamy krem i pieczemy jeszcze?
ja mam takie male pytanko ? na upieczona tarte wylewamy krem i pieczemy jeszcze?
Miło mi, że spodobał się Wam mój przepis. Polecam :)
Monia, krem należy wylać na upieczony spód i piec przez około 25 minut. Na letnim (prawie chłodnym cieście) ułożyłam maliny.
Miło mi, że spodobał się Wam mój przepis. Polecam :)
Monia, krem należy wylać na upieczony spód i piec przez około 25 minut. Na letnim (prawie chłodnym cieście) ułożyłam maliny.
Upiekłam tą tartę… niestety proporcje są źle podane – jest za dużo masła, całe boki spłynęły mi do środka formy, ciasto aż bulgotało od tłuszczu. A dałam wszystkich składników dokładnie tak jak napisane w przepisie…
Upiekłam tą tartę… niestety proporcje są źle podane – jest za dużo masła, całe boki spłynęły mi do środka formy, ciasto aż bulgotało od tłuszczu. A dałam wszystkich składników dokładnie tak jak napisane w przepisie…
Weroniko, to jest standardowy przepis na ciasto do tarty, nie wiem, co poszło u Ciebie nie tak. U mnie zawsze wychodzi tak jak na zdjęciu. Może użyłaś masło, które nie sprawdza się w pieczeniu?
Weroniko, to jest standardowy przepis na ciasto do tarty, nie wiem, co poszło u Ciebie nie tak. U mnie zawsze wychodzi tak jak na zdjęciu. Może użyłaś masło, które nie sprawdza się w pieczeniu?
A jakie owoce można by użyć w sezonie zimowym zamiast malin?
A jakie owoce można by użyć w sezonie zimowym zamiast malin?
Bożena, pomyślałam o kiwi pokrojonej na cząstki albo w plasterki – może być ciekawy smak – albo słodkie mango, kolorowe winogrona przecięte na pół? Koniecznie daj znać, jaki owoc wybrałaś :)
Bożena, pomyślałam o kiwi pokrojonej na cząstki albo w plasterki – może być ciekawy smak – albo słodkie mango, kolorowe winogrona przecięte na pół? Koniecznie daj znać, jaki owoc wybrałaś :)
Wygląda super. Przymierzam się na weekendowe pieczenie :) Tylko jedno pytanie dla pewności. Puszka mleczka kokosowego duża 400ml czy mała??
Wygląda super. Przymierzam się na weekendowe pieczenie :) Tylko jedno pytanie dla pewności. Puszka mleczka kokosowego duża 400ml czy mała??