Muffiny z orzechami laskowymi to najlepsza przekąska po jesiennym spacerze. Pachną cynamonem, orzechy są lekko przypieczone a jabłka delikatne i miękkie. Babeczki są pyszne.
Składniki:
– 1 duże jabłko pokrojone w kostkę
– 125 g mąki pszennej, przesianej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1? płaskiej łyżeczki cynamonu
– 60 cukru trzcinowego + 2 łyżki do posypki
– 3 pełne łyżki płynnego miodu
– 30 ml jogurtu
– 65 ml oleju roślinnego
– 1 duże jajko
– 40 g orzechów laskowych
Przygotowanie:
W misce utrzeć jajko z cukrem, następnie dodać miód, jogurt i olej.
Do powstałej masy dodawać kolejno mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jedną łyżeczkę cynamonu. Na końcu dodać połowę posiekanych orzechów i pokrojone w kosteczkę jabłko.
Z pozostałych orzechów, dwóch łyżek cukru trzcinowego i ? łyżeczki cynamonu przygotować posypkę.
Powstałą masę przełożyć do blaszki wyłożonej papilotkami i posypać posypką. Muffiny piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 20 minut.
Upieczone muffiny wyjąć z blaszki i przestudzić.
uwielbiam orzechy w wypiekach, tak przyjemnie chrupią! ^^
Takich jeszcze nie jadłam,a wyglądają bardzo apetycznie :)
chyba mamy ten sam mikser zelmera:) pyszne muffinki
O, wpisuję na listę muffinek do zrobienia ;)
uwielbiam orzechy w wypiekach, tak przyjemnie chrupią! ^^
Takich jeszcze nie jadłam,a wyglądają bardzo apetycznie :)
chyba mamy ten sam mikser zelmera:) pyszne muffinki
O, wpisuję na listę muffinek do zrobienia ;)
Są piękne! :)
Uwielbiam orzechowe!
Są piękne! :)
Uwielbiam orzechowe!
Ile wychodzi sztuk muffinek ?
Ile wychodzi sztuk muffinek ?
Aniu, z podanego przepisu wychodzi 9-12 muffinek
Aniu, z podanego przepisu wychodzi 9-12 muffinek
Zrobiłam i są dobre, ale szału nie ma, jadłam już lepsze
Zrobiłam i są dobre, ale szału nie ma, jadłam już lepsze