Dziś zapraszam na pyszną, gęstą zupę pomidorową. Jest gęsta, bo wszystkie warzywa zmiksowałam, a przez lane kluseczki zrobiła się jeszcze bardziej gęsta, syta i smaczna.
Zupę pomidorową polecam zwłaszcza na zimne jesienne i zimowe dni. Nie ma nic lepszego na rozgrzewkę, jak treściwa zupa pomidorowa. Do zupy można dodać mięso z rosołu i zabielić ją śmietaną albo jogurtem, lecz nie jest to konieczne. Smacznego!
Składniki:
– 1? l rosołu drobiowego
– 3 marchewki
– 1 pietruszka
– kawałek selera
– 1 cebula
– 1 mały por
– pomidory z puszki (albo 3-4 duże mięsiste pomidory)
– pieprz, sól
Kluseczki lane:
– 2 jajka
– 4 łyżki mąki
– sól
Przygotowanie:
Cebule obrać i pokroić w kosteczkę, wrzucić do garnka z odrobiną oleju i podsmażyć. Następnie dodać pokrojony w plasterki por, chwilę podsmażyć.
Marchew, pietruszkę i seler obrać. Zetrzeć na tarce i wrzucić do garnka.
Wlać około ? l rosołu (tak, aby przykrył warzywa), wszystko razem gotować, aż warzywa zmiękną. Zmiksować.
Wlać pomidory z puszki i wszystko razem dokładnie zmiksować. Dodać pozostały rosół oraz sól i pieprz do smaku.
Zupę podałam z kluseczkami lanymi:
Jajko rozmieszać, dodać mąkę i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać ciasto (powinno być lejące). Ciasto wlewać cienką strużką do gotującej się zupy.
Zamiast kluseczek zupę można podać z ulubionym makaronem lub z ryżem.
Zupa pomidorowa rządzi!!!:)
Zupa pomidorowa rządzi!!!:)
Wspaniała zupka. Chętnie bym zjadła, bo w ogóle mi coś zimno dziś. Rozgrzałabym się.:)
Pozdrawiam.
Lena, dokładnie tak :D
Majano, częstuj się, zupka jest pyszna, aromatyczna i treściwa :)
Pozdrawiam
Wspaniała zupka. Chętnie bym zjadła, bo w ogóle mi coś zimno dziś. Rozgrzałabym się.:)
Pozdrawiam.
Lena, dokładnie tak :D
Majano, częstuj się, zupka jest pyszna, aromatyczna i treściwa :)
Pozdrawiam