Polecam pyszne, zdrowe muffiny marchewkowe z cynamonem. Są świetne na dziecięce uroczystości, na pikniki i drugie śniadanie do pracy i szkoły. Zamiast banana, można dodać dwa jabłka. Wyjdą równie pyszne. Poleca i smacznego.
Muffiny marchewkowe z cynamonem
Składniki (na 24 dużych muffinek):
- 400 g mąki pszennej (+50 g mąki)
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 250 ml oleju
- 400 g marchewki (startej na tarce z małymi oczkami)
- 1 duże jabłka (startej na tarce z małymi oczkami)
- 1 banan (obrany i dokładnie rozgnieciony)
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie::
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jabłko obrać, pokroić i usunąć gniazdo nasienne. Zetrzeć na tarce o małych oczkach. Banana obrać i dokładnie rozgnieść.
Następnie jajka zmiksować dodając cukier i olej na jednolitą masę.
Dodać mąkę wymieszaną z sodą i cynamon.
Następnie dodać banana, jabłko i marchew (wcześniej starte na tarce o małych oczkach). Dokładnie wymieszać, (jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać pozostałe 50 g mąki).
Formę do pieczenia muffin wyłożyć papilotkami, następnie nałożyć ciasto do 2/3 wysokości. Muffiny piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut.
Po upieczeniu muffiny wyjąć z formy i studzić je na metalowej kratce.
Na blogu znajdziecie również wiele innych ciekawych przepisów na babeczki i muffiny:
Wyglądają przepysznie! Coś mi się wydaje że jutro czeka mnie zabawa z tym przepisem…
Wyglądają przepysznie! Coś mi się wydaje że jutro czeka mnie zabawa z tym przepisem…
piekne, wlasnie upieklam, wyszly pyszne !
piekne, wlasnie upieklam, wyszly pyszne !
pyszne,piekę i wcinam,szybkie,bo marchew i jabłka (dałam cztery) zmiksowałam,pooolecam,pycha