Jesień przywitałam pysznym i delikatnym ciastem z lekką nutą cytryny i lawendy. Podczas pieczenia, w kuchni unosił się piękny zapach.
Gdy je pokroiłam, nie mogłam powstrzymać się od zjedzenia pierwszego kawałka. Gdy to zrobiłam, sięgnęłam po następny. Ciasto wyszło bardzo delikatne i puszyste.
Ciasto jogurtowe można oprószyć cukrem pudrem, albo delikatnie polukrować. Smacznego!
Składniki (forma na babkę 12 x 22 cm):
– 200 g mąki
– 125 g cukru
– 3 jaja
– 80 g kostki do pieczenia Kasia
– 150 g jogurtu greckiego
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka cukru waniliowego
– 1 łyżeczka skórki z cytryny
– 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy
– 1? łyżeczki proszku do pieczenia
– ? łyżeczki sody
– 1 szczypta soli
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 190°C. Blaszkę o wymiarach 10×20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce zmiksować na puszystą masę miękką Kasię, cały czas miksując dodawać stopniowo cukier wymieszany z cukrem waniliowym, następnie do masy wrzucać po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Miksując ciasto na zmniejszonych obrotach, dodawać na przemian mąkę i jogurt grecki.
Cytrynę dokładnie wyszorować i zetrzeć skórkę. Do ciasta dodać sok i skórkę z jednej cytryny, oraz kwiaty lawendy. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Piec przez około 50 minut, aż brzegi zaczną lekko brązowieć.
dodatek lawendy musi nadawać temu ciastu niebanalny smak :)
Bosko wyglada! Ciekawe, jak bedzie smakowac z roza zamiast lawendy… Chyba wyprobuje.
Lawenda w cieście? To dla mnie nowość. Z chęcią poczęstowałabym się kawałeczkiem tak apetycznego ciasta
Nigdy nie robiłam ciasta z lawendą… ciekawe..:) Ciacho wygląda smakowicie :)
dodatek lawendy musi nadawać temu ciastu niebanalny smak :)
Bosko wyglada! Ciekawe, jak bedzie smakowac z roza zamiast lawendy… Chyba wyprobuje.
Apetyczne ciacho :)
ta lawenda jest tu genialnym pomysłem!
Lawenda w cieście? To dla mnie nowość. Z chęcią poczęstowałabym się kawałeczkiem tak apetycznego ciasta
Nigdy nie robiłam ciasta z lawendą… ciekawe..:) Ciacho wygląda smakowicie :)
Apetyczne ciacho :)
ta lawenda jest tu genialnym pomysłem!
Zazdroszczę takich wypieków! Muszę przyznać że mi często wychodzą zakalce :(
Zazdroszczę takich wypieków! Muszę przyznać że mi często wychodzą zakalce :(
Bardzo lubię ciasta jogurtowe, z dodatkiem lawendy musi smakować wyjątkowo :)
Bardzo lubię ciasta jogurtowe, z dodatkiem lawendy musi smakować wyjątkowo :)
powiedz proszę jak uniknąć zakalca. Zrobiłam zgodnie z przepisem i właśnie mam. A już wierzyłam, ze tym razem go nie bedzie (zawsze > lub ,< mi się robi w ciastach tego rodzaju), bo ściśle trzymałam się przepisu, składniki miały tę samą temperaturę, piekarnik też, typ maki odpowiedni (chyba? tortowa). Upiekło się pięknie i w trakcie stygnięcia stopniowo klap! Może rzecz w wyjmowaniu i studzeniu ciasta? Jak ty to robisz, po kolei.
powiedz proszę jak uniknąć zakalca. Zrobiłam zgodnie z przepisem i właśnie mam. A już wierzyłam, ze tym razem go nie bedzie (zawsze > lub ,< mi się robi w ciastach tego rodzaju), bo ściśle trzymałam się przepisu, składniki miały tę samą temperaturę, piekarnik też, typ maki odpowiedni (chyba? tortowa). Upiekło się pięknie i w trakcie stygnięcia stopniowo klap! Może rzecz w wyjmowaniu i studzeniu ciasta? Jak ty to robisz, po kolei.
Elama, zastanawiałam się, co Ci doradzić. U mnie ciasto wyszło pyszne. Mąka była zwykła, najtańsza – zawsze taką kupuję. Jajka, margaryna i jogurt nie miały temperatury pokojowej. Wyjęłam je z lodówki na około 10-15 minut przed zmiksowaniem. Zrobiłam zdjęcia produktom i od razu zaczęłam wszystko miksować. Ciasto po upieczeniu od razu wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam do całkowitego ostygnięcia.
Ale nie sądzę, że to od temperatury składników. Może od jogurtu? Któregoś razu (w innym cieście) zrobił się zakalec, zmieniłam rodzaj tłuszczu i zmniejszyłam ilość cukru – od tych składników też może zrobić się zakalec.
Mam nadzieję, że ciasto wyjdzie, bo było pyszne.
Elama, zastanawiałam się, co Ci doradzić. U mnie ciasto wyszło pyszne. Mąka była zwykła, najtańsza – zawsze taką kupuję. Jajka, margaryna i jogurt nie miały temperatury pokojowej. Wyjęłam je z lodówki na około 10-15 minut przed zmiksowaniem. Zrobiłam zdjęcia produktom i od razu zaczęłam wszystko miksować. Ciasto po upieczeniu od razu wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam do całkowitego ostygnięcia.
Ale nie sądzę, że to od temperatury składników. Może od jogurtu? Któregoś razu (w innym cieście) zrobił się zakalec, zmieniłam rodzaj tłuszczu i zmniejszyłam ilość cukru – od tych składników też może zrobić się zakalec.
Mam nadzieję, że ciasto wyjdzie, bo było pyszne.
Jakie są wymiary formy na babkę?
Magda, forma ma wymiary 12 x 22 cm.
Jakie są wymiary formy na babkę?
Magda, forma ma wymiary 12 x 22 cm.