Tak pysznego śniadania dawno nie jadłam! Główne składniki tych wytrawnych muffinek to cukinia. Całość doprawiłam jedynie solą i pieprzem, dzięki czemu doskonale czuć delikatny smak składników. Przygotowanie jest błyskawiczne – wystarczy wymieszać wszystko łyżką, napełnić foremki i wstawić do piekarnika. Pod koniec pieczenia można przykryć muffiny folią aluminiową, aby jajka nie stały się zbyt twarde.
Najlepiej piec je w papilotkach, bo wtedy łatwiej wyjąć gotowe babeczki. Muffiny śniadaniowe z cukinią świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Smacznego!
Muffiny śniadaniowe
Składniki:
- 12 jajeczek przepiórczych
- 1 cukinia (około 600 g)
- 2 jajko
- 1 mała cebula
- 100 g żółtego sera (np. cheddar lub parmezan)
- 50 g bułki tartej
- sól, pieprz
- 2-3 gałązki zielonej pietruszki

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blaszkę do muffin natłuścić i oprószyć bułką tartą.
Cukinię umyć, obrać, usunąć nasiona i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie lekko posolić. Po około 15 minutach cukinię umieścić w czystej ścierce i odsączyć z nadmiaru wody.

Do miski wbić 2 jajka, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, dodać sól i pieprz, oraz bułkę tartą. Całość wymieszać. Następnie dodać posiekaną pietruszkę.

W następnej kolejności dodać odciśniętą cukinię i starty ser. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Wcześniej przygotowaną blaszkę wypełnić przygotowanym ciastem i zrobić małe wgłębienia – do każdego wbić po jednym jajku przepiórczym (można lekko oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem).

Tak przygotowane muffiny piec przez 18-20 minut, aż brzegi zbrązowieją a jajko się zetnie.






Rewelacyjny pomysł! Chętnie bym zaczęła dzień od takiej muffiny! :)
Łał – nigdy nie jadłam czegoś takiego. :) Zakładam, że są tak smaczne, jak wyglądają :)
Rewelacyjny pomysł! Chętnie bym zaczęła dzień od takiej muffiny! :)
Łał – nigdy nie jadłam czegoś takiego. :) Zakładam, że są tak smaczne, jak wyglądają :)
muffinowe sniadanie – super!
muffinowe sniadanie – super!
Super :)
Avmozna zamienic przepiorcze jaja na kurze? Jaka proporcje zachowac wtedy?
Basia, muffiny polecam upiec w papilotkach i dodać troszkę mniej farszu, a we wgłębienie powbijać jak najmniejsze jajka (M albo jeszcze lepiej S).
Super :)
Avmozna zamienic przepiorcze jaja na kurze? Jaka proporcje zachowac wtedy?
Basia, muffiny polecam upiec w papilotkach i dodać troszkę mniej farszu, a we wgłębienie powbijać jak najmniejsze jajka (M albo jeszcze lepiej S).