Muffiny z cukinia i serem

Muffiny śniadaniowe

Tak pysznego śniadania dawno nie jadłam! Główne składniki tych wytrawnych muffinek to cukinia. Całość doprawiłam jedynie solą i pieprzem, dzięki czemu doskonale czuć delikatny smak składników. Przygotowanie jest błyskawiczne – wystarczy wymieszać wszystko łyżką, napełnić foremki i wstawić do piekarnika. Pod koniec pieczenia można przykryć muffiny folią aluminiową, aby jajka nie stały się zbyt twarde.

Najlepiej piec je w papilotkach, bo wtedy łatwiej wyjąć gotowe babeczki. Muffiny śniadaniowe z cukinią świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc doskonale sprawdzą się jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Smacznego!

Muffiny z cukinia i serem

Muffiny śniadaniowe

Składniki:

  • 12 jajeczek przepiórczych
  • 1 cukinia (około 600 g)
  • 2 jajko
  • 1 mała cebula
  • 100 g żółtego sera (np. cheddar lub parmezan)
  • 50 g bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 2-3 gałązki zielonej pietruszki

Muffiny z jajkami przepiórczymi

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blaszkę do muffin natłuścić i oprószyć bułką tartą.
Cukinię umyć, obrać, usunąć nasiona i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie lekko posolić. Po około 15 minutach cukinię umieścić w czystej ścierce i odsączyć z nadmiaru wody.

Cukinia

Do miski wbić 2 jajka, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, dodać sól i pieprz, oraz bułkę tartą. Całość wymieszać. Następnie dodać posiekaną pietruszkę.

Ciasto na muffiny

W następnej kolejności dodać odciśniętą cukinię i starty ser. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Cukinia i ser

Wcześniej przygotowaną blaszkę wypełnić przygotowanym ciastem i zrobić małe wgłębienia – do każdego wbić po jednym jajku przepiórczym (można lekko oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem).

Muffiny z jajkami

Tak przygotowane muffiny piec przez 18-20 minut, aż brzegi zbrązowieją a jajko się zetnie.

Babeczki wytrawne

10 komentarzy

  1. Rewelacyjny pomysł! Chętnie bym zaczęła dzień od takiej muffiny! :)

  2. Łał – nigdy nie jadłam czegoś takiego. :) Zakładam, że są tak smaczne, jak wyglądają :)

  3. Rewelacyjny pomysł! Chętnie bym zaczęła dzień od takiej muffiny! :)

  4. Łał – nigdy nie jadłam czegoś takiego. :) Zakładam, że są tak smaczne, jak wyglądają :)

  5. muffinowe sniadanie – super!

  6. muffinowe sniadanie – super!

  7. Super :)
    Avmozna zamienic przepiorcze jaja na kurze? Jaka proporcje zachowac wtedy?

  8. Basia, muffiny polecam upiec w papilotkach i dodać troszkę mniej farszu, a we wgłębienie powbijać jak najmniejsze jajka (M albo jeszcze lepiej S).

  9. Super :)
    Avmozna zamienic przepiorcze jaja na kurze? Jaka proporcje zachowac wtedy?

  10. najsmaczniejsze.pl

    Basia, muffiny polecam upiec w papilotkach i dodać troszkę mniej farszu, a we wgłębienie powbijać jak najmniejsze jajka (M albo jeszcze lepiej S).

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*