Muffiny z cukinia i serem

Muffiny śniadaniowe

Tak pysznego śniadania już dawno nie jadłam. Główne składniki to cukinia, ser i jajko przepiórcze. Muffiny przyprawiłam tylko solą i pieprzem, dzięki temu można wyczuć delikatne składniki. Babeczki robi się bardzo szybko, wystarczy wszystko zamieszać łyżką, wypełnić ciastem blaszkę i wstawić do piekarnika. Pod koniec pieczenia, blaszkę można przykryć folią aluminiową, aby na jajkach nie powstała zbyt twarda skórka.
Muffiny polecam upiec w papilotkach, wtedy nie będzie problemu z wyjęciem ich z blaszki. A że danie świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno, to zachęcam do zabrania ich na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Smacznego!

Muffiny z cukinia i serem

Składniki:
– 12 jajeczek przepiórczych
– 1 cukinia (około 600 g)
– 2 jajko
– 1 mała cebula
– 100 g żółtego sera (np. cheddar lub parmezan)
– 50 g bułki tartej
– sól, pieprz
– 2-3 gałązki zielonej pietruszki

Muffiny z jajkami przepiórczymi

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blaszkę do muffin natłuścić i oprószyć bułką tartą.
Cukinię umyć, obrać, usunąć nasiona i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić. Po około 15 minutach cukinię umieścić w czystej ścierce i odsączyć nadmiar wody.

Cukinia

Do miski wbić 2 jajka, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, dodać sól i pieprz, oraz bułkę tartą. Wymieszać. Następnie dodać posiekana pietruszkę.

Ciasto na muffiny

Dodać odciśniętą cukinię i starty ser. Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Cukinia i ser

Wcześniej przygotowaną blaszkę wypełnić przygotowanym ciastem i zrobić małe wgłębienia – do każdego wbić po jednym jajku przepiórczym (można lekko oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem).

Muffiny z jajkami

Muffiny piec przez 18-20 minut, aż brzegi zbrązowieją a jajko się zetnie.

Babeczki wytrawne

10 komentarzy

  1. Rewelacyjny pomysł! Chętnie bym zaczęła dzień od takiej muffiny! :)

  2. Łał – nigdy nie jadłam czegoś takiego. :) Zakładam, że są tak smaczne, jak wyglądają :)

  3. Rewelacyjny pomysł! Chętnie bym zaczęła dzień od takiej muffiny! :)

  4. Łał – nigdy nie jadłam czegoś takiego. :) Zakładam, że są tak smaczne, jak wyglądają :)

  5. muffinowe sniadanie – super!

  6. muffinowe sniadanie – super!

  7. Super :)
    Avmozna zamienic przepiorcze jaja na kurze? Jaka proporcje zachowac wtedy?

  8. Basia, muffiny polecam upiec w papilotkach i dodać troszkę mniej farszu, a we wgłębienie powbijać jak najmniejsze jajka (M albo jeszcze lepiej S).

  9. Super :)
    Avmozna zamienic przepiorcze jaja na kurze? Jaka proporcje zachowac wtedy?

  10. najsmaczniejsze.pl

    Basia, muffiny polecam upiec w papilotkach i dodać troszkę mniej farszu, a we wgłębienie powbijać jak najmniejsze jajka (M albo jeszcze lepiej S).

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*