Kotlety ziemniaczane ze szczypiorkiem

Kotlety ziemniaczane ze szczypiorkiem

Dziś polecam złoto na talerzu. Takie talarki, to świetne zastępstwo dla ziemniaków, kasz czy makaronu. Są pyszne i syte, lecz troszkę suche. Polecam podawać je z sosami grzybowymi albo gulaszem mięsnym.
Przygotowując danie, można poprosić dzieci o pomoc. Będą miały frajdę w wykrawaniu talarków. Polecam.

Kotlety ziemniaczane ze szczypiorkiem Składniki (około 30 kotletów):
– 550 g ugotowanych ziemniaków
– 400 g mąki
– 100 g miękkiego masła
– 110 ml mleka
– 2 łyżki pokrojonego cienkiego szczypiorku
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kotleciki ziemniaczane z piekarnika

Przygotowanie:
Ziemniaki ostudzić i przecisnąć przez praskę (albo zmielić).
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać miękkiego masła, pokrojony drobno szczypiorek, mleko i ziemniaki.

Przygotowanie ciasta na kotlety

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto.

Ciasto na kotlety ziemniaczane

Delikatnie podsypując mąka, ciasto rozwałkować na cienki placek o grubości ½ cm. Wycinać krążki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Placki ziemniaczane

Kotlety piec około 15 – 20 minut w temperaturze 200°C (mniej więcej w połowie pieczenia można przewrócić na drugą stronę). Podawać ciepłe z sosami, na przykład grzybowym albo pieczarkowym.

Kotlety z ziemniaków

4 komentarze

  1. ciekawy przepis! :)

  2. Rzeczywiście ciekawy – nie wiedziałem, że z ziemniaków można zrobić takie kotleciki :) Wyglądają bardzo apetycznie. Na pewno przetestuję ten przepis, dzięki!

  3. ciekawy przepis! :)

  4. Rzeczywiście ciekawy – nie wiedziałem, że z ziemniaków można zrobić takie kotleciki :) Wyglądają bardzo apetycznie. Na pewno przetestuję ten przepis, dzięki!

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*