Piękna jesień za oknem, a u mnie unosi się cudowny zapach cynamonu. Ciasto wyszło delikatne, miękkie i pachnące. Dodam, że jest bardzo łatwe do przygotowania.
Polecam tę słodkość na jesienne i zimowe spotkania przy kawie oraz jako przekąskę dla dzieci do kubka ciepłego mleka.
Cynamonowy wieniec, a może Estoński kringel, jedna i druga nazwa jest słodka i pysznie brzmi. Smacznego!
Składniki:
Ciasto:
– 260 g mąki
– 110 ml letniego mleka
– 30 g stopionego masła
– 1 paczuszka suchych drożdży
– 1 żółtko
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżka cukru
Nadzienie:
– 50 g zmiękczonego masła
– 3-4 łyżki cukru
– 2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą, cukrem i drożdżami. Dodać żółtko, stopione masło (niegorące) i letnim mlekiem.
Zagnieść ciasto, uformować w kulę, przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do podwójnego wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować formując prostokąt o grubości około 1/2 cm.
Przygotować posypkę. Cukier dokładnie wymieszać z cynamonem.
Miękkim masłem posmarować powstały prostokąt, posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Ciasto zrolować.
Powstały rulon przeciąć ostrym nożem wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Następnie skręcić obie części (przecięciem do góry) i uformować okrągły kształt.
Tak powstały okrąg przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować pozostałym masłem i posypać pozostałą posypką cukrowo-cynamonową.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30 minut, aż krążek zrobi się złoty. Zmniejszyć temperaturę do 150C i piec kolejne 5-10 minut.
uwielbiam takie cynamonowe pyszności *.*
jaki aromatyczny musi być
Kocham ten wieniec ; ) Śliczne zdjęcia !
uwielbiam takie cynamonowe pyszności *.*
jaki aromatyczny musi być
Jejku, wygląda bosko! Aż mi tutaj zapachniało tym pysznym wypiekiem.:)
Kocham ten wieniec ; ) Śliczne zdjęcia !
Ładnie się prezentuje. Uwielbiam cynamon, więc pewnie by mi smakował.
Musi byc przepyszny. Wyglada pieknie, a dom na pewno wspaniale pachnial cynamonem.
Jejku, wygląda bosko! Aż mi tutaj zapachniało tym pysznym wypiekiem.:)
Ładnie się prezentuje. Uwielbiam cynamon, więc pewnie by mi smakował.
Musi byc przepyszny. Wyglada pieknie, a dom na pewno wspaniale pachnial cynamonem.
Jadłam u nas w Norwegii czesto taki wypiek,ale nigdy nie potrafiłam tego zrobic:( A teraz dzieki Tobie mam prosty przepis.Zabieram sie za pieczenie .Dziekuje i pozdrawiam z zimnego kraju:)
Jadłam u nas w Norwegii czesto taki wypiek,ale nigdy nie potrafiłam tego zrobic:( A teraz dzieki Tobie mam prosty przepis.Zabieram sie za pieczenie .Dziekuje i pozdrawiam z zimnego kraju:)
Pycha! ślicznie wygląda!
Pycha! ślicznie wygląda!
Świetny, przejrzysty blog gratuluje! A ciasto wygląda obłędnie :) To taka estońska wersja szwedzkich kanelbullar ;)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do dodania bloga na listę Top Blogi na Znajdzprzepisy.pl
Świetny, przejrzysty blog gratuluje! A ciasto wygląda obłędnie :) To taka estońska wersja szwedzkich kanelbullar ;)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do dodania bloga na listę Top Blogi na Znajdzprzepisy.pl
Pysznyyyyyy;]
Pysznyyyyyy;]