Placuszki z cukinii

Placki z cukinii

Dostałam piękną, dużą cukinię. Zastanawiałam się co z niej zrobić, jednak nie trwało to długo. Postanowiłam usmażyć placki z cukinii, bo choć jadłam je nie raz i mi bardzo smakowały, to jeszcze nigdy sama ich nie smażyłam.
Placki wyszły pyszne, delikatne i puszyste (nie żałowałam jajek), a z dodatkiem gęstej kwaśniej śmietany smakowały jeszcze lepiej. Początkowo chciałam dodać do nich więcej składników, na przykład marchewkę albo posiekaną cebulkę, jednak zrezygnowałam z tych dodatków (przyjdzie na nie czas).
Placuszki z cukiniiSkładniki:

  • 1 duża cukinia (moja po oczyszczeniu z nasion ważyła 1,7 kg)
  • 5 jajek
  • 250 g mąki
  • sól, pieprz, czerwona słodka papryka, gałka muszkatołowa

Placki z cukiniiPrzygotowanie:
Cukinię dokładnie umyć i osuszyć, wydrążyć gniazdo nasienne, a następnie zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach..
Cukinia bez pestekCukinię lekko posolić i odstawić na około 5-10 minut, następnie dokładnie odsączyć. Dodać jajka, mąkę i przyprawić do smaku (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
Cukinia z przyprawamiPlacki z cukinii smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor.
Placki z cukiniiPlacki podawać od razu po usmażeniu. Można jeść je same albo z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany – na zimno też są smaczne.
Placki z cukinią

20 komentarzy

  1. Właśnie takiej obiadowej inspiracji szukałam! Wyglądają super!:)

  2. Rybka zwana Martą

    Właśnie takiej obiadowej inspiracji szukałam! Wyglądają super!:)

  3. Dziś zrobię na obiad:)

  4. Rybka zwana Martą, dziękuję :)
    Aga, koniecznie pochwal się swoimi wrażeniami ;)

  5. Dziś zrobię na obiad:)

  6. najsmaczniejsze.pl

    Rybka zwana Martą, dziękuję :)
    Aga, koniecznie pochwal się swoimi wrażeniami ;)

  7. Ja bardzo lubię dodawać cukinię do placków ziemniaczanych. Są wtedy boskie i pulchne:)

  8. Ja bardzo lubię dodawać cukinię do placków ziemniaczanych. Są wtedy boskie i pulchne:)

  9. Można jakoś zastąpić/pominąć jajka? Tyle pysznych przepisów, aż mnie rączki świerzbią żeby gotować, a tymczasem moja współlokatorka jest wegetarianką do tego stopnia, że odmawia jedzenia jajek. Łamie mi to serce i patelnię, lecz nie posunę się do nieetycznego podania jej jajka nieświadomie. :(

  10. Można jakoś zastąpić/pominąć jajka? Tyle pysznych przepisów, aż mnie rączki świerzbią żeby gotować, a tymczasem moja współlokatorka jest wegetarianką do tego stopnia, że odmawia jedzenia jajek. Łamie mi to serce i patelnię, lecz nie posunę się do nieetycznego podania jej jajka nieświadomie. :(

  11. Polly, placków z cukinii nie robiłam bez jajek (będę musiała zrobić), ale możesz spróbować. Możesz też połączyć z ziemniakami, wtedy to skrobia z ziemniaków będzie lepiej scalać placuszki.

  12. Dziękuję! :)

    P.S. Dzisiaj zrobiłam kotlety ziemniaczano-brokułowe wg Twojego przepisu (bez jajek, zamiast tego dodałam mleka). Wegetariański terrorysta był zachwycony! :)

  13. najsmaczniejsze.pl

    Polly, placków z cukinii nie robiłam bez jajek (będę musiała zrobić), ale możesz spróbować. Możesz też połączyć z ziemniakami, wtedy to skrobia z ziemniaków będzie lepiej scalać placuszki.

  14. Dziękuję! :)

    P.S. Dzisiaj zrobiłam kotlety ziemniaczano-brokułowe wg Twojego przepisu (bez jajek, zamiast tego dodałam mleka). Wegetariański terrorysta był zachwycony! :)

  15. Polly, cieszę się, że eksperymentujesz :) Na blogu jest dużo przepisów bez jajek, albo takich, gdzie można je zastąpić. Zapraszam do testowania :)

  16. najsmaczniejsze.pl

    Polly, cieszę się, że eksperymentujesz :) Na blogu jest dużo przepisów bez jajek, albo takich, gdzie można je zastąpić. Zapraszam do testowania :)

  17. Za dużo jajek . ja dodaję w zamian mąkę ziemniaczaną, no i brak jednak podstawowego składnika – cebuli…
    dopiero wtedy placki mi smakują;)

  18. Za dużo jajek . ja dodaję w zamian mąkę ziemniaczaną, no i brak jednak podstawowego składnika – cebuli…
    dopiero wtedy placki mi smakują;)

  19. Dzisiaj takie zrobiłam z dodatkiem szczypiorku i koperku. Wszyscy się zachwycali. Jak zwykle świetny przepis !

  20. Dzisiaj takie zrobiłam z dodatkiem szczypiorku i koperku. Wszyscy się zachwycali. Jak zwykle świetny przepis !

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*