Dostałam piękną, dużą cukinię. Zastanawiałam się co z niej zrobić, jednak nie trwało to długo. Postanowiłam usmażyć placki z cukinii, bo choć jadłam je nie raz i mi bardzo smakowały, to jeszcze nigdy sama ich nie smażyłam.
Placki wyszły pyszne, delikatne i puszyste (nie żałowałam jajek), a z dodatkiem gęstej kwaśniej śmietany smakowały jeszcze lepiej. Początkowo chciałam dodać do nich więcej składników, na przykład marchewkę albo posiekaną cebulkę, jednak zrezygnowałam z tych dodatków (przyjdzie na nie czas).
Składniki:
- 1 duża cukinia (moja po oczyszczeniu z nasion ważyła 1,7 kg)
- 5 jajek
- 250 g mąki
- sól, pieprz, czerwona słodka papryka, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Cukinię dokładnie umyć i osuszyć, wydrążyć gniazdo nasienne, a następnie zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach..
Cukinię lekko posolić i odstawić na około 5-10 minut, następnie dokładnie odsączyć. Dodać jajka, mąkę i przyprawić do smaku (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany).
Placki z cukinii smażyć na średnim ogniu z obu stron na rumiany kolor.
Placki podawać od razu po usmażeniu. Można jeść je same albo z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany – na zimno też są smaczne.
Właśnie takiej obiadowej inspiracji szukałam! Wyglądają super!:)
Właśnie takiej obiadowej inspiracji szukałam! Wyglądają super!:)
Dziś zrobię na obiad:)
Rybka zwana Martą, dziękuję :)
Aga, koniecznie pochwal się swoimi wrażeniami ;)
Dziś zrobię na obiad:)
Rybka zwana Martą, dziękuję :)
Aga, koniecznie pochwal się swoimi wrażeniami ;)
Ja bardzo lubię dodawać cukinię do placków ziemniaczanych. Są wtedy boskie i pulchne:)
Ja bardzo lubię dodawać cukinię do placków ziemniaczanych. Są wtedy boskie i pulchne:)
Można jakoś zastąpić/pominąć jajka? Tyle pysznych przepisów, aż mnie rączki świerzbią żeby gotować, a tymczasem moja współlokatorka jest wegetarianką do tego stopnia, że odmawia jedzenia jajek. Łamie mi to serce i patelnię, lecz nie posunę się do nieetycznego podania jej jajka nieświadomie. :(
Można jakoś zastąpić/pominąć jajka? Tyle pysznych przepisów, aż mnie rączki świerzbią żeby gotować, a tymczasem moja współlokatorka jest wegetarianką do tego stopnia, że odmawia jedzenia jajek. Łamie mi to serce i patelnię, lecz nie posunę się do nieetycznego podania jej jajka nieświadomie. :(
Polly, placków z cukinii nie robiłam bez jajek (będę musiała zrobić), ale możesz spróbować. Możesz też połączyć z ziemniakami, wtedy to skrobia z ziemniaków będzie lepiej scalać placuszki.
Dziękuję! :)
P.S. Dzisiaj zrobiłam kotlety ziemniaczano-brokułowe wg Twojego przepisu (bez jajek, zamiast tego dodałam mleka). Wegetariański terrorysta był zachwycony! :)
Polly, placków z cukinii nie robiłam bez jajek (będę musiała zrobić), ale możesz spróbować. Możesz też połączyć z ziemniakami, wtedy to skrobia z ziemniaków będzie lepiej scalać placuszki.
Dziękuję! :)
P.S. Dzisiaj zrobiłam kotlety ziemniaczano-brokułowe wg Twojego przepisu (bez jajek, zamiast tego dodałam mleka). Wegetariański terrorysta był zachwycony! :)
Polly, cieszę się, że eksperymentujesz :) Na blogu jest dużo przepisów bez jajek, albo takich, gdzie można je zastąpić. Zapraszam do testowania :)
Polly, cieszę się, że eksperymentujesz :) Na blogu jest dużo przepisów bez jajek, albo takich, gdzie można je zastąpić. Zapraszam do testowania :)
Za dużo jajek . ja dodaję w zamian mąkę ziemniaczaną, no i brak jednak podstawowego składnika – cebuli…
dopiero wtedy placki mi smakują;)
Za dużo jajek . ja dodaję w zamian mąkę ziemniaczaną, no i brak jednak podstawowego składnika – cebuli…
dopiero wtedy placki mi smakują;)
Dzisiaj takie zrobiłam z dodatkiem szczypiorku i koperku. Wszyscy się zachwycali. Jak zwykle świetny przepis !
Dzisiaj takie zrobiłam z dodatkiem szczypiorku i koperku. Wszyscy się zachwycali. Jak zwykle świetny przepis !