Zapraszam na pyszny letni sernik jagodowy – jagody, to ostatnio moje ulubione owoce leśne. Sernik wyszedł w sam raz, nie za słodki, nie za kwaśny, a dzięki puszystej białej piance, sernik zrobił się jeszcze bardziej aksamitny i delikatny.
Jagody są świetnym dodatkiem do serników, dają niesamowity kolor. Oczywiście można zastąpić je borówkami, czarną porzeczką albo maliną czy truskawką – ciasto będzie równie pięknie wyglądać.
Dno i boki ciasta wyłożyłam masą zrobiona z herbatników kakaowych. Ostatnio wybrałam się na poszukiwanie ciasteczek dla moich dzieciaków i całkiem przypadkowo natrafiłam na herbatniki kakaowe Petit Beuree Jutrzenki – to chyba jakaś nowość, nigdy wcześniej ich nie widziałam – albo po prostu ich nie szukałam bo nie były mi potrzebne. Postanowiłam je kupić i przetestować. Sernik wydawał się być dobrym testerem, więc zabrałam się do pracy.
Efekty widać na zdjęciu, ciasto wyszło rewelacyjne, a spód i boki były smakowite. Muszę wykorzystać je w serniku na zimno, mam nadzieję, że ciasto wyjdzie tak samo pyszne.
Sernik jagodowy
Składniki i przygotowanie (tortownica ? 22-24 cm):
Spód i boki:
- 250 g herbatników kakaowych (np. Petit Beuree Jutrzenki)
- 100 g margaryny (albo masła)
Herbatniki dokładnie rozkruszyć, odłożyć 2 łyżki miałkich ciastek. Masło roztopić i wlać do pokruszonych ciastek. Dokładnie wymieszać.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i obsypać 2 łyżkami pokruszonych ciastek. Masę przełożyć do tortownicy i rozprowadzić ją po dnie i bokach tortownicy (lekko dociskając aby masa przykleiła się). Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa:
- 100 g jagód
- 500 g twarogu trzykrotnie zmielonego
- 250 g serka mascarpone
- 200 g cukru
- 3 duże jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 30 g miękkiej margaryny (albo masła)
- 1 budyń malinowy
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać twaróg, serek mascarpone, miękkie masło i budyń malinowy (proszek bez cukru), dokładnie wymieszać. Jagody umyć i zmiksować. Dodać do masy serowej i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać.
Masę serowo-jagodową przełożyć do wcześniej przygotowanej formy.
Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 60 minut. Po upieczeniu ostudzić sernik.
Masa śmietankowa:
- 200 ml śmietanki 30 %
- 75 ml jogurtu naturalnego
- 30 g cukru pudru (ok. 2 łyżek)
- 1 łyżka żelatyny
Śmietankę lekko ubić razem z cukrem pudrem, dodać jogurt i delikatnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić w wodzie (wg wskazówek na opakowaniu) i dokładnie wymieszać ją z masę śmietankową. Masę wyłożyć na ostudzony sernik i wyrównać ją.
Ciasto wstawić do lodówki na około godzinę.
Sernik polecam, jest bardzo piękny i smaczny. Swoim wyglądem i smakiem zachwyci każdego.
powiem krótko – bajeczny!
O, nawet nie wiedziałam, że są kakaowe herbatniki :) Sernik wygląda przesmacznie :)
zgadzam się, że jest piękny :) i na pewno smakuje też obłędnie
powiem krótko – bajeczny!
Cudowny:) I do tego ta warstwa masy śmietankowej…:)
to musi byc pyszne
O, nawet nie wiedziałam, że są kakaowe herbatniki :) Sernik wygląda przesmacznie :)
zgadzam się, że jest piękny :) i na pewno smakuje też obłędnie
Świetny serniczek! Bosko wygląda i tak pysznie, jejku. Mogę kawałeczek?
:)
Cudowny:) I do tego ta warstwa masy śmietankowej…:)
to musi byc pyszne
Serniczek wygląda zniewalająco pysznie :)
Wygląda po prostu wspaniale!
śliczny jest ten sernik :)
Świetny serniczek! Bosko wygląda i tak pysznie, jejku. Mogę kawałeczek?
:)
Serniczek wygląda zniewalająco pysznie :)
Wygląda po prostu wspaniale!
śliczny jest ten sernik :)
Ale cudo, mąż przytargał z lidla wiaderko twarożku sernikowego, więc jak tu nie zrobić sernika, dobrze że jagód mi jeszcze zostało:)
Ale cudo, mąż przytargał z lidla wiaderko twarożku sernikowego, więc jak tu nie zrobić sernika, dobrze że jagód mi jeszcze zostało:)
Sernik jest REWELACYJNY!!!!! Zrobiłam na urodziny męża i wszyscy byli zachwyceni. Nie dostałam nigdzie herbatników kakaowych, więc kupiłam zwykłe i dodałam kakao :)
Następnym razem zrobię z malinami :)
Sernik jest REWELACYJNY!!!!! Zrobiłam na urodziny męża i wszyscy byli zachwyceni. Nie dostałam nigdzie herbatników kakaowych, więc kupiłam zwykłe i dodałam kakao :)
Następnym razem zrobię z malinami :)
Gosia, mam nadzieję, że sernik się udał :)
Kzabeczka, bardzo się cieszę, że sernik smakował i podobał się wszystkim :) Z malinami też będzie pyszny i będzie miał piękny kolor :)
Gosia, mam nadzieję, że sernik się udał :)
Kzabeczka, bardzo się cieszę, że sernik smakował i podobał się wszystkim :) Z malinami też będzie pyszny i będzie miał piękny kolor :)
Pięknie wygląda ale mam pytanko-można dodać jagody mrożone???Dzięki :)
Pięknie wygląda ale mam pytanko-można dodać jagody mrożone???Dzięki :)
Ana, można, ale przed zmiksowaniem troszkę bym je rozmroziła :)
Ana, można, ale przed zmiksowaniem troszkę bym je rozmroziła :)
;) tak właśnie planowałam :) Dzięki!!!
;) tak właśnie planowałam :) Dzięki!!!
Ana, w takim razie powodzenia i smacznego :) ja z chęcią bym go zjadła, ale jagód nie mam :(
Ana, w takim razie powodzenia i smacznego :) ja z chęcią bym go zjadła, ale jagód nie mam :(
Upiekłam ten sernik na święta. Dodałam zamiast jagód borówki amerykańskie, może dlatego ciasto nie było tak intensywnie fioletowe. Mimo wszystko było pyszne i na pewno upiekę je jeszcze nie raz :) dziękuję i pozdrawiam!
Upiekłam ten sernik na święta. Dodałam zamiast jagód borówki amerykańskie, może dlatego ciasto nie było tak intensywnie fioletowe. Mimo wszystko było pyszne i na pewno upiekę je jeszcze nie raz :) dziękuję i pozdrawiam!
własnie piekę, po 60 minutach ciasto się trzęsie a po nakłuciu wycieka masa – czy u was starczyła jedna godzina pieczenia? czy zwiększaliscie temperaturę? czy taki mokry ma być?
własnie piekę, po 60 minutach ciasto się trzęsie a po nakłuciu wycieka masa – czy u was starczyła jedna godzina pieczenia? czy zwiększaliscie temperaturę? czy taki mokry ma być?
czy zamiast ciemnych herbatników można użyć jasnych i pomieszczać je z kakaem ?
Sabina, oczywiście, że możesz użyć jasnych ciasteczek, możesz upiec je upiec bez kakao (będzie ładny złoty kolor), jeśli dodasz kakao, będziesz miała podobny efekt jak na zdjęciu :)
czy zamiast ciemnych herbatników można użyć jasnych i pomieszczać je z kakaem ?
Sabina, oczywiście, że możesz użyć jasnych ciasteczek, możesz upiec je upiec bez kakao (będzie ładny złoty kolor), jeśli dodasz kakao, będziesz miała podobny efekt jak na zdjęciu :)
Mam pytanko ciasto wstawić do lodówki na całą noc można?
Mam pytanko ciasto wstawić do lodówki na całą noc można?
Anna, oczywiście, że można, nawet dłużej.
Anna, oczywiście, że można, nawet dłużej.
mam to samo co karuna… może zastygnie jag wystygnie? pojęcia nie mam co z tym zrobić…
no ja nie dostałam odpowiedzi na forum ale dowiedziałam się później ze serniki tak mają :) intuicja podpowiedziała mi aby dopiec ciasto kilka minut i zostawić w otwartym piekarniku dopóki nie zesztywnieje – wyszło pyyyyyyyyyyyycha
mam to samo co karuna… może zastygnie jag wystygnie? pojęcia nie mam co z tym zrobić…
no ja nie dostałam odpowiedzi na forum ale dowiedziałam się później ze serniki tak mają :) intuicja podpowiedziała mi aby dopiec ciasto kilka minut i zostawić w otwartym piekarniku dopóki nie zesztywnieje – wyszło pyyyyyyyyyyyycha
Zrobiłam ciasto , było naprawdę pyszne. A na zdjęciu masa serowa jest jasna , moja ciemna bo nie wiedziałam ile dawać jagody bo nie mam wagi. Ale wyszło spoko. :o) Polecam :o) Pozdrawiam
Zrobiłam ciasto , było naprawdę pyszne. A na zdjęciu masa serowa jest jasna , moja ciemna bo nie wiedziałam ile dawać jagody bo nie mam wagi. Ale wyszło spoko. :o) Polecam :o) Pozdrawiam
Malika, mam nadzieję, że sernik wyszedł pyszny.
Karuna, cieszę się, że sernik wyszedł pyszny. Tak jak piszesz. serniki tak mają, że zaraz po upieczeniu wyglądają, jakby były niedopieczone :)
Anna, cieszę się, że ciasto się udało i smakowało, a bardziej intensywny kolor pewnie jest jeszcze smaczniejszy :)
Malika, mam nadzieję, że sernik wyszedł pyszny.
Karuna, cieszę się, że sernik wyszedł pyszny. Tak jak piszesz. serniki tak mają, że zaraz po upieczeniu wyglądają, jakby były niedopieczone :)
Anna, cieszę się, że ciasto się udało i smakowało, a bardziej intensywny kolor pewnie jest jeszcze smaczniejszy :)
do tego typu mas nie polecam truskawek, robiłam kiedyś coś podobnego chcąc zastąpić maliny – wyszło szarobure. Okropnie i nie smakowicie to wyglądało. Tego przepisu nie próbowałam ale wygląda zachęcająco
do tego typu mas nie polecam truskawek, robiłam kiedyś coś podobnego chcąc zastąpić maliny – wyszło szarobure. Okropnie i nie smakowicie to wyglądało. Tego przepisu nie próbowałam ale wygląda zachęcająco
Żelatynana opakowaniu żelatyny pisze aby
łyżkę rozpuścić w pół litra gorącej wody, i później mam to dodać do śmietany z jogurtem? Pomocy
Żelatynanana opakowaniu żelatyny pisze aby
łyżke rozpuścić w pół litra gorącej wody, i później mam to dodać do śmietany z jogurtem? Pomocy
ja robie to w ten sposób ze wsypuje w zależności od potrzeb np 1 lyzke zelatyny do szklanki, zalewam mala ilości zimnej wody tak aby tylko sie wymieszla i zostawiam na conajmniej jakies 10 min, pozniej zalewam to gorącą wrzacą wodą i mieszam, wody dodaje tyle aby zelatyna sie rozpuściła
ja robie to w ten sposób ze wsypuje w zależności od potrzeb np 1 lyzke zelatyny do szklanki, zalewam mala ilości zimnej wody tak aby tylko sie wymieszla i zostawiam na conajmniej jakies 10 min, pozniej zalewam to gorącą wrzacą wodą i mieszam, wody dodaje tyle aby zelatyna sie rozpuściła
Witam,
czy sernik wyjdzie jak się nie doda jagód albo zamieni je na banany?
Witam,
czy sernik wyjdzie jak się nie doda jagód albo zamieni je na banany?
Monika, możesz dodać banany, ale radziłabym zmniejszyć ilość cukru, banany są dość słodkie.
Monika, możesz dodać banany, ale radziłabym zmniejszyć ilość cukru, banany są dość słodkie.