Bułeczki z jagodami

Jagodzianki

Kupiłam sporo jagód. Początkowo, miałam dla nich inne plany, ale postanowiłam zrobić bułeczki. W nocy upiekłam jagodzianki – wystarczył nam jeden dzień, aby zjeść wszystkie 15 sztuk. Chyba lepszej reklamy nie można sobie życzyć ;). Wyszły pyszne, mięciutkie i pachnące, takie pełne lata. Po takich domowych jagodziankach, jestem pewna, że te kupne już mi nie posmakują. Polecam, zwłaszcza, że są łatwe w przygotowaniu.
Ja swoje ciasto wyrabiałam ręcznie, ale jeśli macie silny mikser, można zrobić to maszynowo.

JagodziankiSkładniki (na 15 bułek):
Ciasto:

  • 510 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant (albo 25 g świeżych drożdży)
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 80 g cukru pudru
  • 60 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 3 roztrzepane jajka (odłożyć 5 łyżek)

Nadzienie:

  • 400 g jagód
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 80 g mąki
  • 80 g masła
  • 60 g cukru pudru

Drożdżówki z jagodamiPrzygotowanie:
Ciasto: Mąkę wymieszać z drożdżami i pozostałymi sypkimi składnikami. Dodać miękkie masło, roztrzepane jajka i ciepłe mleko, wymieszać łyżką środek zgarniając mąkę z brzegów miski. Następnie wyrobić miękkie i gładkie ciasto, aż samo zacznie odklejać się od rąk.
Wyrabianie ciasta drożdżowegoCiasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 15 części (po ok. 70 g).
Ciasto na bułki drożdżoweNadzienie: Jagody oczyścić i opłukać. Lekko osuszyć. Jagody wymieszać z cukrem i mąką (jeżeli jeszcze są za mokre, można dodać łyżkę bułki tartej i dokładnie wymieszać).
Jagody z cukremKruszonka: Wszystkie składniki wymieszać mikserem albo dłońmi, aż powstanie kruszonka.

Każda kulkę rozpłaszczyć formując prostokąt o wymiarach 10×8 cm. Na sodek każdego placuszka nakładać kopiastą łyżkę nadzienia jagodowego. Szczelnie zlepiać brzegi (najlepiej zakładając ciasto na siebie).
Formowanie bułeczekBułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu.
Bułeczki posmarować pozostałym roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Drożdżówki z jagódkamiTak przygotowane bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez około 25 minut.
Bulki z jagodami

12 komentarzy

  1. Uwielbiam jagodzianki, zwłaszcza te domowe – super Ci wyszły :)

  2. Uwielbiam jagodzianki, zwłaszcza te domowe – super Ci wyszły :)

  3. Wspaniale się prezentują. Uwielbiam jagodzianki :)

  4. Wspaniale się prezentują. Uwielbiam jagodzianki :)

  5. Wyglądają cudownie! Muszę przyznać, że jagodzianki to jedne z moich ulubionych słodkich bułeczek – a jeszcze nigdy ich nie piekłam!

  6. Wyglądają cudownie! Muszę przyznać, że jagodzianki to jedne z moich ulubionych słodkich bułeczek – a jeszcze nigdy ich nie piekłam!

  7. wszyscy pieką jagodzianki!
    pysznie Twoje wyglądają. urocze.

  8. wszyscy pieką jagodzianki!
    pysznie Twoje wyglądają. urocze.

  9. Świetny przepis!

  10. Co zrobic gdy ciasto przed wyrosnieciem jest kleiste?

  11. Co zrobic gdy ciasto przed wyrosnieciem jest kleiste?

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*