Tiramisu z truskawkami

Tiramisu z truskawkami

Kupiłam pyszne, słodkie truskawki a po głowie chodziło mi tiramisu i tak powstało tiramisu z truskawkami na biszkopcie. Dobrze, że postanowiłam połączyć te dwa pyszne smaki. Żeby nie było tak łatwo postanowiłam upiec biszkopt i przełożyć go truskawkami i kremem. Tiramisu wyszło pyszne, delikatnie słodkie, lekko kawowe i czekoladowe. Jest wspaniały. Najlepiej smakuje po nocnym schładzaniu w lodówce. Polecam!

Tiramisu z truskawkami

Tiramisu z truskawkami

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 120 g drobnego cukru
  • 85 g mąki
  • szczypta soli

Krem:

  • 500 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50 g cukru pudru

Nasączenie:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka likieru kawowego

Oraz:

  • truskawki do przełożenia i dekoracji (ok. 0,5 kg)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 20 g cukru pudru

Biszkopt z truskawkami i śmietankąPrzygotowanie:

Biszkopt: Dodać szczyptę soli do jajek i ubić je. Następnie, cały czas miksując dodawać stopniowo cukier. Gdy masa zgęstnieje, zmniejszyć obroty miksera. Cały czas miksując dodawać stopniowo przesianą mąkę. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 30 minut. Po upieczeniu biszkopt ostudzić, przeciąć na trzy równe blaty.

Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę. Dodać serek mascarpone oraz cukier puder i delikatnie wymieszać.

Nasączenie: Kawę rozpuścić w wodzie. Dodać likier i wymieszać.

Tiramisu truskawkowe

  • Truskawki opłukać i osączyć z nadmiaru wody. Kilka ładnych truskawek odłożyć do przybrania, resztę pokroić w plastry.
  • Gorzką czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • Bitą śmietanę ubić, na końcu dodać cukier puder i delikatnie wymieszać. Wstawić do lodówki.

Biszkopt z truskawkami

Pierwszy biszkopt nasączyć kawą, ułożyć część truskawek, przykryć częścią kremu i posypać sporą ilością czekolady. Przykryć drugim blatem biszkopta, nasączyć, ułożyć truskawki, przykryć kremem i posypać czekoladą. Przykryć trzecim, ostatnim blatem, nasączyć kawą i posmarować wierzch i boki pozostałym kremem.
Ciasto udekorować truskawkami i bitą śmietaną. Schłodzić.

Tiramisu z mascarpone i truskawkami

Dla zwolenników tradycyjnych smaków mam przepis na Tiramisu bez dodatku owoców.

6 komentarzy

  1. prezentuje się wyśmienicie! jej aż ślinka cieknie na myśl o jego smaku

  2. prezentuje się wyśmienicie! jej aż ślinka cieknie na myśl o jego smaku

  3. To taki torcik jest, bosko wygląda!:)

  4. To taki torcik jest, bosko wygląda!:)

  5. Fantastyczne ciacho,zapisuję bo myślę,że stanie się jednym z ciast na chrzcie mojej córeczki.

  6. Fantastyczne ciacho,zapisuję bo myślę,że stanie się jednym z ciast na chrzcie mojej córeczki.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*