Bardzo lubię polędwiczki wieprzowe, jednak nigdy nie jadłam grillowanych ani wędzonych. Nie wiem czemu sama nie wpadłam na ten pomysł, bo polędwiczki są pyszne i bardzo delikatne. Przygotowaliśmy je na Warsztatach kulinarnych BBQ. Do grillowania użyliśmy tylko środkowej części polędwiczki, którą należy zamarynować – najlepiej dzień wcześniej.
Składniki:
– 1 polędwiczka wieprzowa
– 1 łyżka musztardy francuskiej – z całymi ziarnami gorczycy
– 1-2 łyżki oleju roślinnego
– 1 ząbek czosnku
– 1 gałązka świeżego rozmarynu
– sól
– pieprz młotkowany albo świeżo mielony
Przygotowanie:
Polędwiczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić z błonek. Odciąć część przednią i tylnią polędwiczki. Czosnek obrać i drobno posiekać albo przecisnąć przez praskę. Rozmaryn umyć, oderwać od gałązki liski i posiekać (bez gałązki).
W miseczce dokładnie wymieszać musztardę, olej, czosnek, rozmaryn, sól i pieprz.
Mięso umieścić w woreczku, dodać marynatę i dokładnie wymieszać.
Dość szczelnie zawinąć i umieścić w lodówce – najlepiej na całą noc. Następnie wyjąć z woreczka i grillować (można też uwędzić).
Do polędwiczek wieprzowych z grilla świetnie pasuje sos barbecue BBQ.
wygladają bardzo, bardzo smakowicie:)
Jolu, i takie właśnie było, już nie mogę się doczekać kolejnego grillowania u rodziców – muszę koniecznie je zrobić :)
wygladają bardzo, bardzo smakowicie:)
Jolu, i takie właśnie było, już nie mogę się doczekać kolejnego grillowania u rodziców – muszę koniecznie je zrobić :)
Jak długo są polędwiczki na grilu?