Sałatka grecka

Sałatka grecka

Jak zrobić żeby było kolorowo i zdrowo? Moja propozycja to spora porcja wiosny na talerzu.
Mieliśmy niezłą ucztę, sałatka wyszła pyszna, już nie pamiętam kiedy zjadłam na raz tyle pysznych rzeczy.
Dodatkowo moje oko cieszył widok córci, która wyjadała kolorowe witaminki z sałatki.
Po dzisiejszej uczcie stwierdzam, że tego typu sałatki muszą dużo częściej gościć na naszym stole.

Sałatka z sosem winegret

Składniki:
– 1 sałata lodowa
– 2 garście rukoli
– 1 gałązka małych pomidorów (8-10 sztuk)
– ½ ogórka węża (8-10 plastrów)
– ½ czerwonej papryki
– 16 czarnych oliwek
– 1 kulka mozzarelli (albo feta)
– ½ cebuli

Sos winegret
(dokładnie połączyć wszystkie składniki):
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 3 łyżki octu winnego
– sól
– czarny pieprz świeżo zmielony
– szczypta suszonych ziół: bazylia, estragon, cząber)

Sałatka grecka

Przygotowanie:
Do miski albo od razu na talerzu układać kolejno: wkładać kolejno: Sałatę umyć i porwać palcami na mniejsze kawałki. Rukolę opłukać, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w połówki albo ćwiartki. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. Ogórka obrać i pokroić w dość grube plastry a następnie w ćwiartki. Oliwki odcedzić, można przekroić na pół. Mozzarellę pokroić w kostkę (dla lepszego efektu smakowego lepiej użyć fetę). Cebulę pokroić w cienkie plasterki i rozdrobnić na piórka.

Składniki na sałatkę grecką
Do miski wrzucić sałatę i rukolę (albo bezpośrednio na półmiskach), na sałatę ułożyć pokrojone warzywa, oliwki, ser i cebulę.
Przed podaniem wszystko polać sosem winegret.

Sałatka z oliwkami