Bułki z orkiszem

Bułki orkiszowe

Wróciłam po weekendowych wojażach, zmęczona, niedospana i głodna po podróży. I co ja zrobiłam? Zamiast przygotować coś szybkiego do zjedzenia albo położyć się i odpoczywać, swoją osobę skierowałam do kuchni i zaczęłam wymyślać. W dość krótkim czasie zrobiłam kilka pysznych dań, i tak sobie myślę, że gdyby nie zmęczenie to pewnie nigdy bym ich nie zrobiła – tak czasami mam, nie wiem skąd w takich momentach czerpię siły. Może to efekt pobytu w rodzinnych stronach, trafiłam na program o (nie) zdrowych produktach i to co w nich się znajduje.

Bułki z orkiszem
Jako ostatnie do piekarnika trafiły bułki orkiszowe z mąki, którą przesłały mi Gdańskie Młyny. Jest to moje pierwsze zetknięcie się z tą marką jak i mąką z orkiszu. Bułki wyszły pyszne, miękkie i treściwe, świetnie się kroją a przy tym się nie kruszą. Upiekłam 8 dość dużych bułek, można zrobić więcej mniejszych bułeczek. Pasują do wędlin, sera i dżemów. Mają jeszcze jedną ważną zaletę. Cena produktów nie przewyższa cen bułek w sklepie (nie mówię tu o tych najtańszych napuszonych), a ja już nie chcę słyszeć co mogę znaleźć w kupnym pieczywie. I obiecuję sobie i Wam, że od dziś będę częściej wypiekać bułki i chleby w domu.
Bułki po upieczeniu przykryłam ściereczką a zjedliśmy je na śniadanie. Polecam.


Składniki (na 8-10 bułek):

  • 500 g mąki pełno ziarnistej z orkiszu (mp. Gdańskie Młyny)
  • 30 g drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól
  • 2 łyżki mleka

[:Listonic]

Bułki orkiszowe
Przygotowanie:
W misce wymieszać pokruszone drożdże razem z cukrem i łyżką mąki orkiszowej.

Składniki na bułki
Zalać 125 ml letniej wody, zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia.

Zaczyn
Następnie dodać resztę mąki, sól i około ¾ szklanki ciepłej wody (potrzebowałam 170 ml wody), zagnieść ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uformować kulki (po około 100g), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (albo posmarowanej tłuszczem), naciąć i posmarować mlekiem.

Bułki
Gdy bułki wyrosną, piec około 18 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

Bułki z mąki orkiszowej

Przepis na bułki orkiszowe znalazłam w książeczce Domowe pieczywo z Poradnika domowego.

14 komentarzy

  1. Nie spotkałam się z tymi mąkami ….a szkoda, bo chętnie upiekłabym te cuda …. a nawet na stronkę zajrzec nie mogę, bo mają w przebudowie:)

  2. Jolu, niestety ich strona jest od jakiegoś czasu w przebudowie, można złapać ich na FB
    A mąkę widziałam chyba w Tesco

  3. Jolanta Szyndlarewicz

    Nie spotkałam się z tymi mąkami ….a szkoda, bo chętnie upiekłabym te cuda …. a nawet na stronkę zajrzec nie mogę, bo mają w przebudowie:)

  4. najsmaczniejsze.pl

    Jolu, niestety ich strona jest od jakiegoś czasu w przebudowie, można złapać ich na FB
    A mąkę widziałam chyba w Tesco

  5. Jolanta Szyndlarewicz

    Dziękuje za odpowiedź:)

  6. U mnie ta mąka idzie w ruch dzisiaj. Mam zamiar upiec z niej ciasteczka.

  7. Pyszne bułeczki z super mąki, którą też mam przyjemność testować. W niedzielę upiekłam z niej pyszny chleb na zakwasie z żytniej tej firmy.Pozdrawiam!

  8. Gdańskie Młyny, super że trafiliście do mojego sklepu :)
    Panno Malwinno, brzmi ciekawie, zostało mi jeszcze troszkę mąki, więc wpadnę do Ciebie na weekend po przepis ;)
    Ewo, zakwas, boję się go :) ale do odważnych świat należy ;)

  9. U mnie ta mąka idzie w ruch dzisiaj. Mam zamiar upiec z niej ciasteczka.

  10. Pyszne bułeczki z super mąki, którą też mam przyjemność testować. W niedzielę upiekłam z niej pyszny chleb na zakwasie z żytniej tej firmy.Pozdrawiam!

  11. najsmaczniejsze.pl

    Gdańskie Młyny, super że trafiliście do mojego sklepu :)
    Panno Malwinno, brzmi ciekawie, zostało mi jeszcze troszkę mąki, więc wpadnę do Ciebie na weekend po przepis ;)
    Ewo, zakwas, boję się go :) ale do odważnych świat należy ;)

  12. ale ładne! muszę wypróbować tej mąki, bo orkiszowe wypieki bardzo lubię

  13. ale ładne! muszę wypróbować tej mąki, bo orkiszowe wypieki bardzo lubię

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*