Zapraszam na paluszki serowe z ciasta francuskiego, które przygotowałam dla koleżanki mojej córki na dzisiejszą urodzinową imprezę księżniczek i książąt. Z najświeższych relacji wiem, że paluchy bardzo smakowały zarówno dzieciom, jak i rodzicom.
Taka przekąska świetnie sprawdzi się podczas karnawału, na domówce, a także jako pyszny dodatek do piwa ze znajomymi. Gdy tylko zobaczyłam je u Dorotki, od razu wiedziałam, że muszę je zrobić! Mają w sobie niewiele składników, przygotowuje się je błyskawicznie i można zajadać się nimi zaraz po wyjęciu z piekarnika. Same plusy!
Paluszki serowe z ciasta francuskiego
Składniki na około 20 paluszków:
- 2 arkusze ciasta francuskiego (każdy arkusz o wadze 375 g i wymiarach 35 x 22,5 cm)
- 250 g żółtego sera, startego na małych oczkach (dałam ser Królewski)
- papryka słodka
- sól do smaku (ominąć gdy ser jest słony)
- 1 roztrzepane jajko – do posmarowania

Przygotowanie:
Rozłóż pierwszy arkusz ciasta francuskiego na papierze do pieczenia. Posmaruj go roztrzepanym jajkiem, oprósz połową startego sera i lekko dociśnij. Następnie dopraw słodką papryką i odrobiną soli. Przykryj drugim arkuszem ciasta, ponownie posmaruj jajkiem, posyp resztą sera i przypraw. Pokrój ciasto nożem do pizzy na paski o szerokości ok. 1,5 cm.


Każdy pasek chwyć za oba końce i skręć w przeciwnych kierunkach, aby powstała spiralka. Układaj na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując odstępy ok. 2 cm. Końce paluszków lekko dociśnij do blachy, żeby się nie rozwinęły.

Piecz w 220°C przez ok. 15 minut – do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na kilka minut i przełóż na kratkę do wystudzenia.

Polecam jeszcze przepis na słone paluszki.






Wspaniała przekąska. Bardzo mi sie podobają te paluszki:)
Pozdrowienia :)
Majano, polecam – są pyszne, chrupkie iii serowe ;)
Wspaniała przekąska. Bardzo mi sie podobają te paluszki:)
Pozdrowienia :)
Majano, polecam – są pyszne, chrupkie iii serowe ;)
Chyba do listy zakupów muszę dopisać ciasto franc! ;D
Chyba do listy zakupów muszę dopisać ciasto franc! ;D
Robiłam już kilka razy z różnymi przyprawami zamiast papryki np gyros . Polecam wszystkim bardzo smakują :-)
Robiłam już kilka razy z różnymi przyprawami zamiast papryki np gyros . Polecam wszystkim bardzo smakują :-)