Dziś na obiad cukinia faszerowana, korzystajmy puki sezon w pełni bo warto. Danie robi się dość szybko i jest pyszne.
Jeżeli nie dostaniemy cukinii, albo sezon na nią minie, farsz możemy podać jako samodzielne danie. Dodatkową zaletą jest to, że danie smakuje małym dzieciom.
- 2 średnie cukinie + 1 mała
- 1 duża pojedyncza pierś kurczaka
- 1 cebula
- 2-3 pomidory
- 150 g kaszy kus kus
- 100 g żółtego sera
- ok. 1 litra bulionu (lub rosołku)
- 2 łyżeczki suszonej bazylii i garść świeżych liści
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, podsmażyć na patelni. Dodać opłukaną i pokrojona w drobną kosteczkę pierś kurczaka. Podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Małą cukinie obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kosteczkę, pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę i dodać razem do mięsa, wsypać kaszę kus kus i podlać 1 szklanką wody (w razie potrzeby dodać jeszcze pół), przyprawić bazylią i dokładnie wymieszać. oczekać aż kasza zacznie pęcznieć.
Cukinię opłukać, przekroić w z dłuż i wydrążyć nasiona (skórkę można zostawić, ja obrałam bo była niezbyt ładna). Środki cukinii wyłożyć farszem, posypać umytymi i porwanymi listkami bazylii, przykryć startym na drobnych oczkach serem.
Cukinię ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać bulion (lub rosołek), tak aby nie sięgał farszu. Całość zapiekać w piekarniku rozgrzanym do o190°C przez 30 minut.
Bardzo fajny przepis, szczególnie, że dostałam sporą cukinię i na prawdę nie miałam pojęcia jak ją wykorzystać :-)
KeJt, polecam jest naprawdę pyszna, a jeśli zostanie Ci farszu, spokojnie można go zjeść jako samodzielne danie :)
Bardzo fajny przepis, szczególnie, że dostałam sporą cukinię i na prawdę nie miałam pojęcia jak ją wykorzystać :-)
KeJt, polecam jest naprawdę pyszna, a jeśli zostanie Ci farszu, spokojnie można go zjeść jako samodzielne danie :)
Cukinia faszerowana kaszą kuskus to chyba moja ulubiona;)
Cukinia faszerowana kaszą kuskus to chyba moja ulubiona;)