Zielona herbata Hyson – Zapraszam do prezentacji tej marki. Swoje dwie puszki dostałam w lipcu i tak piłam piłam, aż w końcu postanowiłam podzielić się z Wami moimi wrażeniami z popijania zielonej herbaty.
Herbaty Emperor?s Dream i Jasmine Mystique, to propozycja dla smakoszy herbat zielonych, które proponuje nam nowa na rynku polskim marka herbat Hyson, które są wprowadzane do sprzedaży od czerwca (niestety jeszcze ich nie widziałam).
Zielona herbata Hyson
Spośród zielonych herbat marki Hyson polecam te, które posiadam i popijam:
– Emperor?s Dream, to starannie dobrane kompozycje zielonej herbaty z Cejlonu i suszonych kwiatów o naturalnym aromacie. Ma wyrazisty i lekko cierpki smak oraz ładny żółty kolor. Listki po zaparzeniu zwiększają swoja objętość wielokrotnie. A już niedługo przepis na babkę z dodatkiem właśnie tej herbaty.
– Jasmine Mystique, zielona herbata cejlońska o intensywnym zapachu suszonych kwiatów Jaśminu. Jest delikatna w smaku, o pięknym zapachu i sporo już ubyło z mojej puszki. Między listkami jest spora ilość zasuszonych kwiatków jaśminu. To dzięki nim, po zaparzeniu herbaty, zapach jaśminu unosi się w całym mieszkaniu. Została moją ulubioną herbatą.
Dzięki herbatom Hyson dowiedziałam się, że idealnym regionem do produkcji herbat o różnych smakach i aromatach jest Sri Lanka. Liście herbaty sortowane są ręcznie po czym eksperci firmy precyzyjnie łączą ich smaki, które swój unikalny charakter posiadają dzięki dogodnym warunkom klimatycznym tego ciepłego regionu.
Wraz z herbatami Hyson dostałam instrukcję parzenia zielonych herbat, cytuję jako ciekawostkę. Szczerze mówiąc, herbatę zalewałam zawsze wrzątkiem, jedynie Yerba Mate jest traktowana inaczej i parzę ją z termometrem w ręku, od tej pory zielonej herbacie również będę poświęcać więcej czasu i uwagi.
Vademecum prawidłowego parzenia zielonej herbaty*
Jedna z chińskich reguł mówi: ?Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko, czego potrzebuje?. Doskonale sprawdza się w odniesieniu do zielonej herbaty. Aby uzyskać napar o prawdziwym smaku, trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach.
Do zaparzenia zielonej herbaty będą potrzebne:
1. woda źródlana, z niską zawartością minerałów
2. herbata zielona np. Hyson – Emperor?s Dream lub Jasmine Mistique
3. czajnik (najlepiej z termometrem)
4. dzbanek i filiżanki (najlepiej porcelanowe lub szklane)
5. zaparzacz do herbaty
6. łyżeczki do herbaty
Woda to podstawa
Jakość wody i sposób jej gotowania decydują o smaku herbaty. Najlepiej używać wody źródlanej, z niską zawartością minerałów. Proces gotowania wody trzeba kontrolować, aby zakończyć go w momencie tzw. ?białego wrzenia?. Jak go rozpoznać?
Proces wrzenia wody składa się z trzech etapów:
1. Pęcherzyki powietrza odrywają się od dna i ścian czajnika i pojawiają się na powierzchni wody.
2. Pęcherzyki unoszą się do góry i woda lekko mętnieje. W tym momencie należy wyłączyć czajnik – woda została doprowadzona do ?białego wrzenia?. Trzeba być czujnym – ten etap trwa krótko, potem woda intensywnie wrze i nie nadaje się już do zaparzenia herbaty, ponieważ zostaje pozbawiona dużej ilości tlenu. Tym samym, staje się twarda i w efekcie spowoduje ulotnienie aromatu herbaty.
Tak zagotowaną wodę schładzamy do temperatury ok. 60-80?C. Jeśli nie mamy czajnika z termometrem, odstawiamy naczynie na ok. 10 minut – po takim czasie od momentu ?białego wrzenia?, woda uzyska pożądaną temperaturę.
Akcesoria do parzenia herbaty
Do parzenia herbaty, najlepiej jest użyć porcelanowego lub szklanego czajniczka z zaparzaczem, który trzeba przelać gorącą wodą. W ten sposób, herbata, którą będziemy później w nim parzyć, nie straci ciepła. Liście herbaty bardzo szybko pochłaniają zapachy z otoczenia. Warto więc zadbać, aby przechowywać je w odpowiednich, szczelnie zamkniętych puszkach.
Jak parzyć?
W zależności od wielkości zaparzacza i pojemności czajniczka, wsypujemy do niego od dwóch do czterech łyżeczek herbaty. Średnio przyjmuje się 1 łyżeczkę na filiżankę herbaty. Zalewamy liście niewielką ilością wody (tak, żeby zaparzacz się zamoczył) i czekamy ok. 30 sekund, a następnie wylewamy napar. Pierwsze parzenie herbaty to, zgodnie z Chińską tradycją, płukanie liści. Zalewamy liście ponownie i parzymy herbatę ok. 2-3 minuty. Warto pamiętać, żeby nie wyrzucać liści po zaparzeniu herbaty. Nie licząc pierwszego naparu, który wylewamy – z tej samej porcji można jeszcze dwukrotnie parzyć herbatę.
Marka Hyson należy do holdingu Food Empire, producenta żywności i napojów, znanego m.in. z produkcji kawy MacCoffee.
W ofercie koncernu znajdują się również: kawa instant, aromatyzowane mieszanki kawowe, napoje czekoladowe, słone przekąski, wyroby cukiernicze oraz mrożonki.
Sugerowana cena przedstawianych herbat to 35 zł za 200g puszkę.
* Instrukcję parzenia herbaty dostałam w załączeniu do puszek zielonej herbaty Hyson.
Uwielbiam zieloną herbatę :) Od jakiegoś już czasu pijam ją w miare regularnie :) A wszystko się zaczęło od przeczytania wpisu na blogu klubu miłosników dobrej herbaty właśnie na ten temat :) Super sprawa :)
Bardzo interesujące:)
Jestem fanką zielonej herbaty i chętnie bym spróbowała filiżankę:)
Martika – tak, do zielonej herbaty trzeba się przekonać, oswoić ze smakiem, jest pyszna i zdrowa
Wiosenko27 – hmm, trzeba coś z tym zrobić, może jakiś szybki konkurs? Sporo mam tej herbaty i mogę się podzielić, ktoś byłby chętny? :)
Uwielbiam zieloną herbatę :) Od jakiegoś już czasu pijam ją w miare regularnie :) A wszystko się zaczęło od przeczytania wpisu na blogu klubu miłosników dobrej herbaty właśnie na ten temat :) Super sprawa :)
Bardzo interesujące:)
Jestem fanką zielonej herbaty i chętnie bym spróbowała filiżankę:)
Martika – tak, do zielonej herbaty trzeba się przekonać, oswoić ze smakiem, jest pyszna i zdrowa
Wiosenko27 – hmm, trzeba coś z tym zrobić, może jakiś szybki konkurs? Sporo mam tej herbaty i mogę się podzielić, ktoś byłby chętny? :)