Babka herbaciana

Babka herbaciana i szybki konkurs

Lubię takie babki. Jest puszysta, lekka, o delikatnym zapachu i smaku zielonej herbaty. Dodatkowo lekki posmak pestek dyni złamany jest delikatną limonką w lukrze.
Ciasto zniknęło w mig. Przepis na babkę podsunął mi stary przewodnik po herbatach (najprawdopodobniej dodatek do GW), zwiększyłam proporcje, użyłam kilku zamienników i oto co mi wyszło. Pięknie wyrośnięta babka do kawy z zieloną herbatą Emperor’s Dream Hyson.

A jak już jesteśmy przy zielonej herbacie. Jeśli macie ochotę na wypróbowanie nowych na polskim rynku herbat marki Hyson albo chcielibyście upiec babkę herbacianą, to mam dla Was bardzo szybki konkurs, w którym chcę podzielić się herbatami tej marki.
Aby otrzymać herbaty, należy odpowiedzieć na pytanie: Który numer wpisu posiada Babka herbaciana umieszczona na najsmaczniejsze.pl? Wygrywa pierwsza poprawna odpowiedź lub dwie pierwsze odpowiedzi najbliższe poprawnej (jedna poniżej, druga powyżej poprawnej liczby). Jedna osoba może typować tylko raz i borę pod uwagę pierwszą zgłoszoną propozycję. Odpowiedzi proszę umieszczać w profilu najsmaczniejsze.pl na FB do godziny 17.00 (14 sierpnia 2011 roku).
Dodatkowo osoba, która wygra konkurs i w swojej propozycji napisze też odpowiedź na pytanie: Dlaczego konkurs trwa do godziny 17.00? Dostanie drugą herbatę firmy Hynson Jasmine Mystique.
Wynik konkursu podam na stronie najsmaczniejsze.pl oraz na profilu FB.

Babka herbaciana z pestkami dyni

Składniki:
– 300g mąki
– 120g cukru
– 100g masła
– 3 żółtka
– 300 ml mocnej zielonej herbaty (np. Emperor’s Dream Hyson)
– 50-100 g pestek dyni
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli
[:Listonic]
Babka z herbatą

Przygotowanie:
Herbatę zaparzyć i ostudzić. W tym czasie masło utrzeć z cukrem, cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodawać na przemian przestudzoną herbatę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Na koniec dodać pestki dyni i wymieszać.

Pestki dyni
Ciasto przelać do formy silikonowej albo do tradycyjnej, wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą albo mąką. Babkę piec przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Gdy ostygnie, polać lukrem.

Babka herbaciana

Lukier z limonki:
– 120 g cukru pudru
– 1 łyżka wody
– 1 łyżka soku z limonki

Przygotowanie:
Cukier puder przesypać do miseczki, wlać wodę i sok. Dokładnie wymieszać. Polać przestudzone ciasto.

9 komentarzy

  1. Taką babeczkę herbaty:)

  2. Taką babeczkę herbaty:)

  3. Pyszna, puszysta babeczka z dodatkiem pestek dyni… bardzo przypadło mi do gustu to połączenie smaków :)

    pozdrawiam i dziękuję za świetny przepis :)

  4. Zrobiłam z herbatą earl grey i wyszło wyśmienite. Piekłam tylko trochę dłużej, bo godzinę… ale to pewnie zależy od piekarnika i od formy (ja użyłam keksówki, bo nie mam sylikonowej). Polecam!

  5. dziękuję za miłe słowa :)
    Basiu, tak jak piszesz, piekarnik i forma mają

  6. Pyszna, puszysta babeczka z dodatkiem pestek dyni… bardzo przypadło mi do gustu to połączenie smaków :)

    pozdrawiam i dziękuję za świetny przepis :)

  7. Zrobiłam z herbatą earl grey i wyszło wyśmienite. Piekłam tylko trochę dłużej, bo godzinę… ale to pewnie zależy od piekarnika i od formy (ja użyłam keksówki, bo nie mam sylikonowej). Polecam!

  8. najsmaczniejsze.pl

    dziękuję za miłe słowa :)
    Basiu, tak jak piszesz, piekarnik i forma mają

  9. Slowkaniemieckie.pl

    Mąka kupiona to czas na robienie jakiś wypieków. Dzieki za sherowanie wiedzy.

Napisz komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*